פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רמג ז

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:40, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רמג ז

סעיף ז[עריכה]

אמר להם: זכו לו בשדה זו על מנת שתכתבו לו את השטר או על מנת שתתנו לו ק"ק זוז, אע"פ שהחזיקו בשדה יכול לחזור בו שלא יכתבו לו שטר או שלא יתנו לו ק"ק זוז ותתבטל גם המתנה. ואפילו כתבו לו השטר, כל זמן שלא מסרוהו בידו, אם מיחה בהם מלמסרו לו, בטלה המתנה. הגה: וה"ה בשנים שעשו קנין שישאו זה את זוא, ואמרו על מנת שיכתבו השטרות, ואחר כך חזר האחד קודם כתיבת השטרות ומוחה בכתיבת השטר, נתבטל הקנין הואיל ואמרו ע"מ שיכתבו השטרות (הרא"ש כלל ל"ד סימן ג') (וע"ל ריש סימן ל"ט סעיף ד').

קידושין כז,א/ב"ב עז,א: אמר רבה בר יצחק אמר רב, שני שטרות הם: זכו בשדה לפלוני וכתבו לו את השטר - חוזר בשטר ואינו חוזר בשדה, ע"מ שתכתבו לו את השטר - חוזר בין בשטר בין בשדה.

↵ ע"מ שתתנו לו (משלכם) מאתיים זוז:

י"א הו"ד ברא"ש: אינו יכול לחזור בו, והם יכולים לתת בע"כ, ואז המתנה תתקיים.

רא"ש,שו"ע: יכול. הראשונים התקשו למה בע"מ שתכתבו לו את השטר יכול לחזור בו, והם לא יכולים לכתוב בע"כ, וממילא המתנה תתקיים, הרי כל האומר ע"מ כאומר מעכשיו דמי. הי"א תירצו שכאן התנאי הוא לחובתו, ואין חבין לאדם אם אינו מסכים, ולכן אע"פ שהוא מינם לשליחים אם חוזר בו אין להם יכולת לכתוב שטר, משא"כ בע"מ שתתנו לו משלכם מאתיים זוז שזה לא תלוי בו, ולכן יכולים לקייים בע"כ. הרא"ש חלק ויישב שיכול לחזור בו בגלל שכל תנאי שמתנה הנותן ללוקח הוא פיטומי מילי בעלמא, ולכן בין בכתבו שטר ובין בתנו מאתיים זוז התנאי לא תופס לטובת הלוקח, אולם לעניין שיוכל המוכר לחזור בו עד שינתן השטר או הכסף הוי לטובתו ותופס.

א. קנין שישאו: סמ"ע - לשון הרא"ש הוא שעשו קנין על הקנסות שהטילו על מי שיחזור בו, אולם קנין שישאו זה את זו הוי קנין דברים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.