פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רמז ג

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:41, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רמז ג

סעיף ג[עריכה]

שכיב מרע שאמר: נכסי לבני, בלשון רבים, ולא היה לו אלא בן אחד ובנות, הכל לבן לבדו. (וכ"ש אם יש לו בנים רבים דהכל לבנים) ואין הבנות בכלל. (ואם אמר בפירוש: לבני ולבנותי, הראוי לבנים לבנים, והראוי לבנות לבנות) (מרדכי פרק מי שמת), וכן אין בן הבן בכללן. (מעשה באחד שצוה כל אשר לו לבנו, רק שיתן סך מה לכל אחת מבנותיו, ומתה אחת מהן בחייו והניחה בן, אין לבן בתו כלום, דלה ולא ליורשיה קאמר, ועוד דבן בתו לא מקרי בן) (מרדכי פ' מי שאחזו). יש מי שאומר דאי לית ברא אלא בר ברא, ודאי אבר ברא קאמר (רמ"ה). הגה: אפילו אם יש לו בנות (נ"י פ' מי שמת בשם הריטב"א). מיהו אם אמר: ליתמי, הבנות בכלל, כן נ"ל מתשובת הרא"ש (כלל פ"ה ס"ג). והוא הדין אם אמר: ליוצאי חלציו (מהרי"ו בפסקיו).

שכיב מרע: ירושלמי[1]: מי ששלח ממדינת הים ואמר: ינתנו אלו לבניי - בנותיו בכלל. ואם אמר בשעת מיתה אלו לבניי - אין הבנות בכלל. טעם החילוק: בבריא רוצה לחבב בנותיו על בעליהן, ולפני שנשואות רוצה שיקפצו עליהן לנושאן, אך שכ"מ אין דרכו להעביר נחלה לצורך זה.

ב"ב קמג,ב: ההוא דאמר להו: נכסיי לבניי, הוה ליה ברא וברתא, מי קרו אינשי לברא בניי (ולסלוקי לברתא מעישור קאתי), או דלמא לא קרו אינשי לברא בניי, ולמושכה לברתא במתנה קאתי? אמר רבא: ובני פלוא אליאב... ההוא דאמר להו: נכסאי לבנאי, הוה ליה ברא ובר ברא, קרו אינשי לבר ברא ברא או לא? רב חביבא אמר: קרו אינשי לבר ברא ברא; מר בר רב אשי אמר: לא קרו אינשי לבר ברא ברא. תניא כוותיה דמבר"א: המודר הנאה מבנים - מותר בבני בנים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. כתובות פרק שני דייני גזירות. הובא ברי"ף, ברא"ש וברשב"ם על ב"ב קמג,ב.