פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט שנד ה

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:52, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט שנד ה

סעיף ה[עריכה]

גנב כלי, ושברו או פחתו או נשבר או נפחת מאיליו, אין אומרים יתן לבעלים השברים וישלים עליהם, אלא הוא יטול השברים ויתן לבעלים כלי שלם או דמיו (וכ"כ לקמן סי' שס"ג). ודוקא דאית ליה מעות, אבל אי לית ליה לא גריעי שברים אלו משאר מטלטלין (נ"י פ"ק דב"ק). ואם רצו הבעלים ליטול הכלי השבור וישלם להם הפחת, שומעין להם.

ב"ק יא,א: והלכתא אין שמין לא לגנב ולא לגזלן.

רמ"ה: הכוונה היא שאינו יכול לתת לו את השברים בשומא כפי שווים בעת הגניבה (והפחת יהיה על הנגנב), אבל יכול לתת אותם כפי שווים עכשיו. הרמ"ה מסייג יכולת זאת למקרה שאין לו כסף, אחרת חייב לתת כסף.

רש"י,תוס',רא"ש,שו"ע: אינו יכול לתת את השברים בכלל, אפילו כשווים עכשיו. ואע"פ שבנזקים קיי"ל שיכול לתת אפי' סובין, מ"מ בגזל שנאמר "והשיב את הגזילה" צריך לתת דוקא כעין הגזילה - או את הגזילה עצמה (אם היא שלמה) או כסף.

רמ"א: סייג את דברי השו"ע וכתב שהדין כן דוקא כשיש לו כסף, אחרת יכול לתת גם את השברים, דלא גרע מסובין.

ש"ך: מתקשה כי בפשטות דברי הרמ"א הם דעת הרמ"ה והרי לא קיי"ל כמותו אלא כרוב הראשונים, ועוד - הרמ"ה כתב זאת אליבא דשיטתו שגם בנזקים חייב לשלם דוקא כסף אם יש לו, אך בסי' תיט קיי"ל שמשלם אפי' סובין. הש"ך מיישב שכוונת הרמ"א היא שגם רש"י ודעימיה הסוברים שבגזל צריך לתת דוקא כסף, מודים לרמ"ה במקרה שאין לו כסף שיכול לתת גם את השברים כמו שיכול לתת שאר מטלטלין.

כשהבעלים רוצים השברים: רמב"ם,שו"ע: ואם רצו הבעלים ליטול הכלי השבור וישלם להם הפחת, שומעין להם.

מ"מ מקשה - למה הגנב לא קנה הכלי בשינוי?

מ"מ: אולי מדובר שהכלי נשבר רק מעט ועדיין שמו עליו.

סמ"ע: כיוון שמעיקר הדין חייב לשלם לו דוקא כסף אלא שאין לו, יכול לדרוש שלפחות יביא לו את הכלי השבור.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.