גירוש ספרד
|
גרוש ספרד בשנת ה"א רנ"ב (5,202) לבריאת העולם - שנת 1492 למנינם, היה אירוע מרכזי בתולדות עם ישראל. מאות אלפי יהודים נדרשו תוך פרק זמן קצר לצאת מספרד ולאחר מכן מארצות נוספות פורטוגל, דרום איטליה, סיציליה וסרדיניה. חלק ניכר מהם אבד בתלאות הדרך, אחר נפל בשבי שודדי ים והשאר התמקמו הערים באגן הים התיכון: צפון אפריקה, דרום אירופה - איטליה המרכזית והצפונית, צרפת, צפונה הולנד ובריטניה, מדינות הבלקן, מדינות הלבנט וארץ ישראל.
תולדות הגזרות
ב-31 מארס 1942 חתמן המלכים הקתוליים על "צו גירוש היהודים מכל מלכויותיהם ושטחי שליטתם ובעלותם". היה זה שלושה חודשים לאחר שנכנסו לארמונם "ארמון אלהמברה" בעיר "גרנדה", עם סיום טיהור המוסלמים מאדמת ספרד הנוצרית. אלף חמש מאות ישוב יהודי בספרד בא לסיומו חיים [1]. ערכו של כיבוש ספרד היה בכך שהוא למעשה סיים את מסע הצלב של הנצרות כלפי האיסלאם . כל עוד הייתה בספרד אוכלוסייה יהודית, היה נראה כי המטרה לא הושגה.
בטרם גירוש ספרד משנת רנ"ב היו גזרות קנ"א. תוצאות הגזרות הביאו בהשתלשותם לגירוש ספרד. בתולדות ספרד הנוצרים דנו ביחסי היהודים ששמרו על דתם כלפי "הנוצרים החדשים" - מרצונם או באונס. נוצרה בעיה, אוכלוסייה גדולה יצאה מקרב היהדות אך אל הנצרות לא הגיע. חיים ביינארט, שחקר את הנושא, מציין כי הרעיון של גירוש טוטאלי היה של הנזיר אלפונסו די אספינה. הוא טען שאנגליה, אשר גרשה את יהודיה בשנת 1290 וצרפת - בשנת 1306, מצליחות לחיות ללא יהודים זמן רב. היהודים קלקלו את המומרים ועלולים לקלקל גם את "הנוצרים האמתיים".
- ↑ ביינארט, גירוש ספרד:תזכירו של טורקימדה למלכת איזבל, דברי הקונגרס העולמי השישי למדעי היהדות - כרך ב' עמ' 3, אוגוסט 1973