פרשת וילך
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
|
פרשת וילך היא הפרשה התשיעית בספר דברים. שמה של הפרשה מקורו מהפסוק הראשון בה : "וַיֵּלֶךְ, מֹשֶׁה; וַיְדַבֵּר אֶת-הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, אֶל-כָּל-יִשְׂרָאֵל. " ([[ספר דברים]], ל"א,א'). ההפטרת השבת היא הפטרת שובה הנאמרת בשבת שבין ראש השנה לביו יום הכיפורים.
אם בין שני ראש השנה וחג הסוכות יש רק שבת אחת, קוראים את הפרשיות ניצבים ופרשת וילך ביחד וההפטרה היא הפטרת שובה. יש לזה סימן במשנה ברורה: "בג מלך פת וילך" - אם ה"מלך" - דהיינו ראש השנה בימים ב' או ג', "פת" - דהיינו מחלקים: ניצבים וילך.
נושאי הפרשה
- ברכת "חזק ואמץ" לקראת הכניסה לארץ ישראל. משה מסויים את תפקידו אך "ואל תפחדו ואל תיראו, כי ה' יעבור עמכם לא יסלק שכינתו מכם בעבורי, ויהושע הוא העובר לפניכם במקומי" (הרמב"ן).
- כתיבת ספר התורה, ניתנו לבני שבט לוי ולזקני ישראל והנחתו בארון הברית. הרמב"ן מתלבט האם הוא כתב את כל ספר התורה או את ספר דברים (עד כאן): "מתחילת בראשית עד לעיני כל ישראל. ואע"פ שבכאן (פסוק יא): כתוב תקרא את התורה הזאת נגד כל ישראל, והוא רומז לספר הזה של אלה הדברים על דעת רבותינו (סוטה מא א), אבל בזה חזר ובאר (פסוק כד): ויהי ככלות משה לכתב את דברי התורה הזאת על ספר עד תומם, וזה יכלול כל התורה כולה."
- מצוות הקהל - תחול בחג הסוכות של השנה השמינית, השנה הראשונה לאחר השמיטה, לעיני העם כולו, כאשר מלך ישראל קורא לפניהם מספר דברים.
- על העתיד - לאחר מות משה - אשר צפוי בו : "וְאָנֹכִי, הַסְתֵּר אַסְתִּיר פָּנַי בַּיּוֹם הַהוּא, עַל כָּל-הָרָעָה, אֲשֶׁר עָשָׂה: כִּי פָנָה, אֶל-אֱלֹהִים אֲחֵרִים." (ל"א, י"ח).
- מצוות כתיבת ספר תורה - לכל אחד ואחד.
- ציווי ללויים - הספר יונח בארום הברית ולהשמיע לעם אץ השירה הזאת.