הרב יעקב בוברובסקי

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־12:24, 6 בנובמבר 2014 מאת אריאל ביגל נ"י (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב יעקב בוברובסקי (מכונה לעיתים רבי יעקב מקמניץ או העילוי מקמניץ) היה ראש "ישיבת חפץ חיים" בבולטימור וישיבת "היי סקול" בקווינס שבארה"ב.

תולדות חייו[עריכה]

נולד בשנת תרע"ג בעיר קמניץ-ליטובסק שבפולין לר' אברהם בוברובסקי, מפרנסי הקהילה וממייסדי ישיבת כנסת בית יצחק שנודעה יותר כ"ישיבת קמניץ". בצעירותו למד בישיבת קמניץ אצל רבי ברוך בער ליבוביץ'. בסביבות גיל חמש עשרה רצה לעזוב את קמניץ ולעבור ללמוד בישיבת מיר, אולם לאחר הפצרותיו המרובות של ר' ברוך בער ולאחר שקבע ללמוד עמו בחברותא מדי יום, החליט להישאר בישיבה למשך שנתיים נוספות, במהלכן דבק בו הכינוי "העילוי מקמניץ". לאחר פטירת ר' ברוך בער, עבר ללמוד בישיבת מיר אצל הרב אליעזר יהודה פינקל. במיר היה נחשב לאחד מחשובי התלמידים, וזכה לקרבה מיוחדת לראש הישיבה הרב פינקל. בפרוץ מלחמת העולם השניה גוייס לצבא הפולני, וגם במסגרת הצבאית המשיך לחדש חידושי תורה אותם היה שולח לרב פינקל ומקבל תמורתם מלגה כספית מיוחדת, על מנת לעודדו להמשיך לחדש גם במצבו. בזמן החופשות שקבל (שהיו יחסית תכופות מפני שגילה כשרון מיוחד בצליפה) היה נוסע לעיירה הקרובה על מנת לקנות מאכלים כשרים.

עם תום המלחמה חזר לקמניץ, שם פגש את הוריו בפעם האחרונה בחייו. הוא חזר למיר, ומשם עבר, יחד עם תלמידי הישיבה לוילנא. בתקופה זו, פעל להשגת היתרי שהיה ביפן לתלמידי הישיבה (בסיועו של קונסול יפן בקובנה), ויחד עם יתר תלמידי הישיבה נמלט לעיר קובה שביפן. ר' יעקב עבר לארצות הברית בשנת תש"א בעזרת דודו, מיד לפני שפרצו הקרבות בין ארה"ב ליפן והמעבר בין שתי המדינות נסגר. בהגיעו לניו יורק, החל לפעול יחד עם הרב אהרן קוטלר, ראש ישיבת לייקווד במסגרת "ועד ההצלה" להצלת פליטי הישיבות מהשואה באירופה. בניו יורק התקרב לרבי משה פיינשטיין (בעל אגרות משה) שאף בחר בו להיות חברותא של אחיינו הרב יחיאל מיכל פיינשטיין. נשא לאשה את חיה, בתו של הרב דוד טלנסקי (גיסתו של הרב אברהם סילברט ראש ישיבת אהל שלמה בבאר שבע).

לאחר מכן התמנה לכהן כראש "ישיבת חפץ חיים" בבולטימור, תפקיד בו שימש במשך כעשרים וחמש שנה. רבים מתלמידיו הגיעו במהשך לתפקידים מכובדים בעולם התורה של יהדות ארצות הברית וכיהנו כראשי ישיבות, ר"מים, רבנים ומגידי שיעורים. הרב אהרן קוטלר היה מקבל לישיבתו בלייקווד תלמידים מישיבתו של ר' יעקב ללא כל בחינה.

בשנת תשכ"ה עבר לקווינס שבניו יורק, שם התמנה לכהן כראש ישיבת היי-סקול.

ר' יעקב המשיך לשמור על קשרים חמים עם חבריו מישיבת מיר, שבינתיים תפסו את הנהגת הישיבה בארץ, בהם הרב חיים שמואלביץ, הרב בנימין פינקל ועוד. הוא תכנן בזקנותו לעלות לארץ ישראל ולהמשיך ללמוד בישיבת מיר בירושלים.

על תלמידיו נמנים גדולי תורה רבים, בהם חתנו הרב יצחק אדלר (בעל "תורת כסף וחליפין" ו"עיון בלומדות") והרב אהרן ליכטנשטיין (ראש ישיבת הר עציון).

נפטר בגיל 67 בשנת תש"מ, ונטמן בהר המנוחות בירושלים.

בשנת תשע"א הוציא חתנו ותלמידו הרב יצחק אדלר את חידושיו תחת השם "חידושי רבי יעקב מקמניץ", הכוללים חידושים בענייני סדר קדשים, סדר זרעים ומסכת ביצה.