קשיא: מצווה בו יותר מהשוחט?
י"ד שבט תשע"טהגמרא בקידושין קובעת ש"מצווה בו יותר מבשלוחו", האם זה אומר שכל היודע לשחוט חייב לשחוט בעצמו? והתשובות שלכם על הקשיא משבוע שעבר
הסבר אחר הציע הגרי"ד סולובייצ'יק בספרו דברי הגות והערכה ("מה דודך מדוד"). לדבריו, התורה איננה ציוויו של משה לעשות את דבר ה', אלא אלו חוקי הקב"ה הנצחיים המתגלים בעולם. אם מישהו היה ממרה את פיו של משה בנבואה לשעתה, כגון שלא היה מביט בנחש הנחושת במדבר, היה נחשב כעובר על דברי נביא, אך העובר על חוקיו הנצחיים של הקב"ה- אינו נחשב כעובר על דברי נביא.
מוזמנים להחכים אותנו בתשובות שלכם בתגובות
לתשובה ולקשיא הבאה
תגיות:
3 תגובותב3 דיונים
ח חנוך, אפרת |י"ז שבט תשע"ט אין חובה לשחוט
מצווה בו יותר מבשלוחו הוא דווקא במצוות שרק האדם מחויב כמו בקידושין, אין חובה על האדם לשחוט ולכן הוא יכול לעשות זאת על ידי שליח
י יוסף, בית אל |כ"א שבט תשע"ט שני טעמים בדין "מצוה בו יותר מבשלוחו"
יש לחקור מהו הטעם לכך שמצוה בו יותר מבשלוחו: צד א'- דין המתייחס למצוה הספציפית שלפנינו, מפני שהתורה הטילה מצוה זו על האדם יותר ראוי שהוא יקיים אותה בעצמו, ישירות בלי אמצעים. לפי צד זה הדין שייך רק במצוות חיוביות, ומצות השחיטה אינה חובה על האדם, אלא תנאי שבשביל שהוא יוכל לאכול את הבשר הוא צריך לשחוט את הבהמה לפני.
י יוסף , בית אל |כ"א שבט תשע"ט המשך
צד ב'- דין העומד בפני עצמו ביחס לכלל המצוות, כעין דברי המשנה באבות "לפום צערא אגרא" שכאשר האדם מתעסק בגופו לקיום המצוה הרי הוא מתאמץ ומשקיע בשביל קיום רצון ה' וזו המעלה של "מצוה בו". לפי צד זה נראה שישנה עדיפות שאדם היודע לשחוט יקיים את המצוה בעצמו (אך כנראה צריך להתחשב בשיקולים מעשיים נוספים..).