שאלה
תבנית אפיה בשרית שאפינו בה בטעות אוכל חלבי. כיצד אפשר להכשיר אותה?
תשובה
הכשר התבנית הוא בהגעלה במים רותחים ואין צורך בליבון.
נכון הוא שיש כלל מפורסם בהלכות הכשר כלים האומר כבולעו כך פולטו, כלומר כלי שבלע על ידי האש צריך ליבון וכלי שבלע על ידי בישול צריך הגעלה. אך כלל זה מתיחס דוקא לכלי שבלע איסור כגון תבנית שאפו בה בשר טרף או רשת שצלו עליה בשר נבלה, במצב כזה הכשר הכלי יהיה דוקא בליבון והגעלה לא תועיל. אך אם מדובר בכלי שבלע היתר, כגון תבנית שבלעה בשר ורוצים להפוך אותה לחלבית, במצב כזה מספיקה הגעלה כדי להחזיר אותה להיות פרווה ולאפות בה אחר כך חלב. דין זה מבואר במשנה ברורה על סימן תנא סעיף קטן כח.
במקרה שלנו, מדובר בתבנית בשרית שבלעה טעם חלבי, אמנם כבר בזמן הבליעה היה פה איסור, שהרי בתבנית בלוע טעם בשר, אך בכל אופן מכיון שטעם החלב שנבלע הוא טעם של היתר, די בהגעלה. כך כותב שו"ע הרב סימן תנא סעיפים יג כה. לכן למעשה הכשר התבנית בהגעלה