סגולה לפרנסה: המקור למנהג הבשישה
כ"ט אדר תשפ"גבראש חודש ניסן נהגו יהודי תוניס וטריפולי לערוך את מנהג הבשישה. מה המקור למנהג זה ומדוע הוא מתקיים דווקא בראש חודש ניסן?
מה עומד בסוד מנהג זה?
בשו"ת שמחת כהן מהצ"ב חאו"ח (סי' ק"ד) כתב שמקורו של מנהג זה אינו ידוע אך ברבות השנים נכתבו למנהג זה כמה וכמה פירושים:א. חנוכת המשכן
בראש חודש ניסן התקיימה חנוכת המשכן. לכבוד חנוכת המשכן הקריבו נשיאי שבטי ישראל מנחה: ”קַעֲרַת כֶּסֶף אַחַת, שְׁלֹשִׁים וּמֵאָה מִשְׁקָלָהּ. מִזְרָק אֶחָד כֶּסֶף, שִׁבְעִים שֶׁקֶל בְּשֶׁקֶל הַקֹּדֶשׁ. שְׁנֵיהֶם מְלֵאִים סֹלֶת בְּלוּלָה בַשֶּׁמֶן לְמִנְחָה“ (במדבר ז יג). כל המנחות שבמשכן ובמקדש נעשו מסולת חיטים או שעורים הבלולה בשמן. מרכיבים אלו הם המרכיבים המרכזיים בבשישה, ומסמלים את חנוכת המשכן.ובעיקר הטעם לעשות את הבשישיה ביום חנוכת המשכן כתבו כמה מאחרוני דורינו כי המנהג היה שבעשיית יסוד בית נהגו לעשות מאכל הבשישה, לכן ביום בו נתקיימה חנוכת המשכן על כולנו להרגיש שיכים להקמת בית אלוקינו ולכן עושים כן גם ביום הקמת המשכן. ועיין בספר פרח מטה אהרון (עמ' רי"ב והלאה).