- תורה, מחשבה ומוסר
- יחס לספרים שונים
67
שאלה
איך יש להתייחס לכתבי הרמב"ם האריסטוטליים השנויים במחלוקת, במיוחד ספר המדע במשנה תורה ומורה נבוכים? אני מודע לשריפה הנוראה של ספרים אלו ע"י גדולים שהתנגדו לפילוסופיה שלו בימי הביניים.
יש מעט מאוד התייחסות בימינו על החומר השנוי במחלוקת, אולי מחשש ללשון הרע. אך האם מותר לסמוך או לצטט מאותן יצירות? האם ביקורת על הפילוסופיה יוצרת חס ושלום לשון הרע?
תשובה
מקובלנו מרבותינו שאין איש בדורותינו שיכול להביע דעה במחלוקות שנחלקו בהם הראשונים. תפקידנו הוא ללמוד, להעמיק, להשכיל ולהבין את דבריהם הקדושים. וודאי שניתן לסמוך ולצטט מתוך כל כתביו של אחד מגדולי הראשונים הרמב"ם, שהוא אחד משלושת העמודים עליהם נשען מרן הבית יוסף בחיבורו הגדול השולחן ערוך.
נראה לי שיש מעט התייחסות למחלוקת בימינו משום שזה לא רלוונטי בימינו, אולם מותר ללמוד ולחקור את הנושא לתועלת לשם הבנת הענינים, אך ודאי שאסור לאף אחד בימינו לבקר או להטיל דופי חלילה ברמב"ם או באחד מן הראשונים האחרים.
באשר לשאלה האם ללמוד ספרים אלו, ומי ראוי ללמוד בהם, ובאיזה מינון, היו דעות שונות בין גדולי ישראל במהלך הדורות, רבים הורו להמון העם להימנע מלימוד בספרים אלו, ולכן מומלץ לכל אחד להתייעץ אישית עם רבותיו, ולקבל את הדרכתם בענין זה.