- שבת ומועדים
- סליחות
1606
שאלה
אני רוצה לומר סליחות אבל אין לי בית כנסת קובע שאני הולך אליו, אז שאלתי היא, אם אני יכול להתפלל בבית?
תשובה
שלום וברכה.
א. גם אם אין לך בית כנסת קבוע שבו אתה מתפלל, חשוב לדעת שיש יתרון משמעותי באמירת סליחות ובתפילה בבית כנסת עם ציבור. תפילת ציבור אהובה מאוד בשמיים. עם זאת, אם הבחירה היא בין תפילה בבית לבין אי תפילה כלל, עדיף בהחלט להתפלל בבית, שכן תפילת יחיד נחשבת לתפילה רצויה ומקובלת, אף אם אין לה את המעלה הגדולה של תפילה בציבור.
ב. מותר לומר סליחות בבית, גם ביחידות. בנושא אמירת י"ג המידות, קיימת מחלוקת בין הפוסקים: יש המורים שיש לדלגם, בעוד אחרים סבורים שניתן לאומרם בטעמים וכך נוהגים רבים.
לגבי הקטעים הכתובים בארמית, כגון 'מחי ומסי' או 'מרן דבשמיא', בני אשכנז וחלק מבני ספרד נוהגים לדלגם, בעוד בני תימן וחלק מבני ספרד אומרים אותם כרגיל.
ישנה מעלה לומר את הסליחות בניגון, אך עיקר החשיבות היא בכוונת הלב.
מקורות:
לגבי אמירת י"ג מידות ביחיד: יש נוהגים לדלגם (מ"ב תקפ"א סק"ד, ובא"ח כי תשא ט'), ויש נוהגים לומר עד "וכן כתוב בתורתך" ויאמרו י"ג מידות בטעמים (כה"ח תקפ"א ס"ק כ"ו, מאמר מרדכי סליחות פרק ל"ד, וכן כתב במ"ב תקס"ה סקי"ב, שניתן לומר בטעמים).
לגבי הבקשות שכתובות בלשון ארמי (כגון 'דעני לעניי' 'מחי ומסי' 'מרן דבשמיא' וכו') כתב המ"ב (שם) שיש לדלגם כשאין מניין, וכ"כ הגרע"י זצ"ל (חזו"ע ימים נוראים עמ´ י"א). והטעם לכך משום שהשכינה שורה בתפילה בציבור, שכינה עמהם, ואז אין הם צריכים את עזרת מלאכי השרת כדי שתתקבל תפילתם. לדעת חלק מבני ספרד אפשר לאומרם אך השתדלו לאומרם בעשרה (ראה מאמר מרדכי בשם שו"ת תורה לשמה סי' מ"ט, וכה"ח שם וכן הוא מנהג תימן).
ברכת ה' עליכם,

תחנון ביום העצמאות
הרב חגי לרר | י"ד אייר תשע"ז

ספירת העומר ויום העצמאות
הרב ש. יוסף וייצן | כ אייר תשס"ט

ספירת העומר ויום העצמאות
הרב ש. יוסף וייצן | כ אייר תשס"ט
