348
שאלה
שבוע טוב. האם בשנה של פורים משולש, הפרוזים אומרים תחנון בט"ז באדר או לא? יש לציין שמדובר על מקום שיש הסבורים שהוא ספק מוקף חומה מימות יהושוע בן נון.
תשובה
שבוע טוב ומבורך !
הגרש"ז אויערבך זצ"ל כתב שהמנהג בערים הפרוזות שלא לומר תחנון ביום זה, בפרט בנידון השאלה שמדובר על מקום שיש בו ספק אם דינו כמוקף.
מקורות:
בהליכות שלמה (פרק כ"ב אות ח') מובאת תשובה בכת"י של מרן הגרש"ז אויערבך זצ"ל שנהוג שלא לומר תחנון בט"ז בערי הפרזות, וכן הורה הגר"מ אליהו זצ"ל. אולם ראיתי בכמה לוחות חשובים, שאומרים תחנון, ומקורם ע"פ המכתב מאליהו (סי' ע"ה לרבי אליהו מני זצ"ל) שכתב לומר תחנון בערי הפרזות, ולכאורה כן דעת הפוסקים שהתירו יום זה לגמרי בהספד ותענית (שו"ת מהרלב"ח ל"ב, חידושי רבנו מאיר שמחה על מגילה ה', הובאו בספר פורים המשולש לגר"ש דבליצקי זצ"ל).
והנה ידועים דברי הפוסקים, שבכל מקום שיש ספק אם לומר תחנון, עדיף אי אמירתו מאמירתו, כיון שכל דין תחנון בימנו רשות. כל שכן בנידון השאלה, כאשר מדובר במקום שיש לגביו ספק אם הוא מוגדר כספק. ונכון לנהוג, שבכל ארץ ישראל לא יאמרו תחנון ולמנצח ביום ראשון, מפני כבודה של ירושלם. כיון שבירושלם ישנה שמחה ביום הזה, צריכים לתת כבוד לעיר קדשנו ותפארתנו (ראה פסק"ת סי' תרצ"ג סע' ז'). וכך נוהגים במקומות רבים. עם זאת חשוב לציין שיש לשאול בכל מקום את המרא דאתרא כיצד לנהוג הלכה למעשה.
בברכה רבה,

גילוח בחג העצמאות
הרב אליעזר מלמד | כ"ה אדר ב' תשס"ה

בגדים חדשים ביום העצמאות
הרה"ג דוב ליאור | ט אלול תשס"ד

בגדים חדשים ביום העצמאות
הרה"ג דוב ליאור | ט אלול תשס"ד

ספירת העומר ויום העצמאות
הרב ש. יוסף וייצן | כ אייר תשס"ט

למה אמוראים הקפידו על כבודם?
הרה"ג יעקב אריאל | ב אייר תשפ"ה

קריעת בגדי סוטה - הסבר המשנה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה

חמישה חושים בשיר השירים ובתורה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
