- הלכה
- מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה
985
שאלה
מה דין התבלינים שבוזקים מעל הסירים בזמן הבישול? האם הם הופכים להיות בשרים או חלביים בהתאם לתבשיל או שהשארים סתמיים על אף האדים שנכנסים לתוכם?
תשובה
שלום וברכה.
בדיעבד התבלינים נשארו פרוה.
מקורות:
ראה ברמ"א (יו"ד סו"ס פ"ח). ובשו"ע (יו"ד סי' צ"ב ח') גבי מחבת של חלב שנתנו תחת קדירה של בשר, שהזיעה עולה ונבלעת בקדרה ואוסרת אותה. וע"פ זה כתב בבדי השלחן (שם ס"ק קס"ה) שאין להשתמש באותם תבלין לחלב ובשר שהרי הזיעה עולה לתוכם. ומבואר בדבריו שמדובר אפילו אם אין בזיעה יד סולדת בו, כיון שהיא נכנסת דרך נקבי הכלי ומתערבת עם התבלין. ובפרט יש להזהר בזה בשמן מדין ניצוק וכו'. ועיין כל זה באריכות, בפתחי מגדים (ביאורים סי' י"ג אות י"ז). שכל האמור הוא לכתחילה אך בדיעבד ניתן להקל בזה, בפרט אם יש מרחק בין האדים לתבלין.
בברכה נאמנה,

יציקה ממיחם לכלי עם חלב
הרה"ג יעקב אריאל | כ"ה כסלו תשפ"ה

כלים פרווה במגע עם בשריים או חלביים
הרה"ג דוב ליאור | י"ד שבט תשע"ב

ירקות על רשת בשרית
כולל הלכה בית אל | א כסלו תשע"ז

מאכל פרווה שהוכן בכלי בשרי - חימומו בתנור חלבי
הרב עזריה אריאל | ז טבת תשע"ד

תחנון ביום העצמאות
הרב חגי לרר | י"ד אייר תשע"ז

האם אומרים הלל שלם ביום העצמאות או חצי הלל?
הרב דניאל קירש | א אייר תשפ"ב

מאיזה שעה ועד מתי אפשר לברך ספירת העומר?
הרב נועם דביר מייזלס | י"ב אייר תש"פ
