- משפחה, ציבור וחברה
- בר ובת מצוה
165
שאלה
שלום כבוד הרב,
בני מתקרב לגיל מצוות אשר תהא בכ בכסליו (פרשת תולדות). כאמור השנה יום הולדתו "יצא" במדוייק ביום השבת. שישבתי עם המלמד של הבן, הוא העלה קושיה אותה ביקש שאברר עם כבוד הרב. אנו נוהגים להתפלל בבית כנסת אשכנזי (נוסח ספרד). נהוג שחתן בר המצווה עושה את טקס הנחת התפילין וקריאת התורה ביום חמישי (או שני) לפני שבת בר המצווה. במקרה של בני, הוא לא יהיה עדיין בגיל 13 לפני שבת בר המצווה. לפיכך שאלתי היא:
האם ניתן לקיים את הנחת התפילין וקריאת התורה ביום חמישי שלפני שבת בר המצווה? לחילופין, האם ניתן (ונהוג) לעשות זאת ביום שני לאחר שבת בר המצווה? או שיש צורך "להזיז" את שבת בר המצווה לשבת שלאחר מכן (פרשת "ויצא") ולעשות את טקס הנחת התפילין וקריאת התורה ביום חמישי שלפני השבת?
אודה על תשובות כבוד הרב
בתודה מראש
מאיר
תשובה
שלום וברכה,
נוהגים שילד שלא הגיע לגיל בר מצווה לא קורא בתורה ולא עולה לתורה (משנה ברורה, רפב, ס"ק יא, כף החיים רפב, ס"ק כד). אולם לדעת הרב עובדיה יוסף נער שמניח תפילין מספר ימים לפני מלאת לו שלש עשרה שנה, וחוגג עם הוריו בבית הכנסת בטקס חגיגי, ביום שני או ביום חמישי, מותר לו לעלות ולקרות בתורה (יחוה דעת, ח"ב, טו).
מכיון שאתם אשכנזים (או על כל פנים מתפללים בבית כנסת אשכנזי) יש לנהוג כמנהג האשכנזים (וכפי שכתב המשנה ברורה) שילד לא עולה לתורה ולא קורא בתורה לפני שבת בר המצווה. אין צורך לעשות טקס ביום שני וחמישי לפני גיל הבר מצווה. אם אתם רוצים בכל זאת לעשות טקס בשני או חמישי ניתן לעשות טקס בלי שיעלה לתורה (ואפשר שיעלה להיות חזן בפסוקי דזמרה). לגבי הנחת תפילין בדרך כלל המנהג להניח שניים או שלשה חדשים לפני גיל בר מצווה (מ"ב, לז, יב).
לא נראה לי שנכון לדחות את קריאת התורה בשבוע, משום שיש עניין לחגוג את שמחת בר המצווה ביום עצמו. כדאי להתייעץ עם הרב המקומי או רב בית הכנסת שלכם שמכיר את מנהג המקום, ומכיר אתכם אישית.
בע"ה שבנך יגדל בתורה ויראת שמים. המון נחת!