- הלכה
- נחשב נדר?
21
שאלה
שלום וברכה כבוד הרב לפני כמה חודשים אני וחברה שלי העברנו פתקים בשיעור ובאחד הפתקים רשמתי שאני לא ילבש גינס או שנראלי לא ילבש לא זוכרת את המילים המדויקות שרשמתי ואני לא בטוחה אם רשמתי בלי נדר בדרך כלל. אני מאוד משתדלת לרשום בלי נדר האם זה נקרא נדר?? אשמח לתשובה בהקדם האפשרי תודה רבה!!
תשובה
שלום וברכה,
הכל בסדר, אין בזה חשש נדר.
אמנם לפי ההלכה אדם שאומר שהוא יעשה מעשה מצווה או דבר טוב, למשל שהוא ילמד פרק משנה - הרי זה נדר (נדרים ח). וכן אם אדם נוהג שלש פעמים מעשה טוב ולא אמר שזה בלי נדר הרי שזה נחשב לנדר. מכל מקום בענייננו יש שלש סיבות שאין לחשוש לנדר:
א. לעניין קבלה לעשות דבר טוב (בלי אמירת לשון נדר) או מנהג טוב שלש פעמים כתבו הפוסקים שניתן לסמוך על ההתרת נדרים שאנו עושים בערב ראש השנה, או לחילופין בכל נדרי שאומרים בתחילת יום כיפור, שבו אנחנו מתירים את הנדרים של השנה הקודמת וכן מכריזים במודעה שכל הנדרים שלנו להבא - אינם נדרים (הליכות שלמה ראש השנה, א, ט, דרך אמונה, שם, ציון הלכה נז).
ב. יש מחלוקת גדולה אם נדרים בכתב נחשבים נדרים. דעת רוב הפוסקים שאין תוקף לנדרים בכתיבה (ראה נודע ביהודה מהדו"ק יו"ד סי' סח, ובאהלה של תורה יו"ד סי' עב).
ג. יתכן שחצאית מג'ינס זה קצת פחות דרך צניעות, אינני יודע.
בכל מקרה לא נראה שמי שקיבלה על עצמה שלא ללבוש ג'ינס שיש להגדיר זאת כקבלה של דבר מצוה לעניין נדר.
כל טוב!
הרחבה:
הערת הג"ר שלמה הירש שליט"א:
"לגבי א, הרבה מאוד נשים אינן עושות את המודעה בערב ר"ה ולא מתירות בבית הכנסת. גם לגבי כל נדרי יש נוסחים שמתירים רק לשעבר, ויש כאלה שבכלל לא יודעות שזה מודעה ואין דעתם לזה. הטעם האחרים שייכים. גם יתכן שלא כתבה כך בתור קבלה אלא שמספרת על כך לחברתה ואין בזה נדר".