- משפחה, ציבור וחברה
- שאלות כלליות
56180
שאלה
שלום הרב,
למדתי היום בעין איה שהמטיל בכיס עדיף על לתת צדקה.
הסיבה העיקרית שבמטיל בכיס יש לך רווח מזה והצוות נהיית חביבה עליך.
אז יש לי 2 שאלות על זה:
1. האם גם מעשר כספים חייב בדין הזה? שעדיף לתת את המעשר שלך למטיל בכיס.
2. אני לא מצאתי אתר שאפשר לתרום בו כמו שמבאר בעין איה. יש את אתר פעמונים שהוא דומה אבל זה מפספס את העיקרון כי אתה לא מרוויח מזה.
אז אם אין תורם לאתר שבזכות התרומה שלי אני נכנס להגרלות ואני מקבל הטבות זה כמו המטיל בכיס? כי יש לי רווח כספי מזה... אבל אני לא בדיוק עוזר לעניים להשקיע אני נותן להם צדקה פשוט יש לי רווח מזה.
תודה רבה
תשובה
שלום
הספר עין איה מבאר את הרעיון שעומד מאחרי דברי חז"ל באגדה.
את ההלכות אנו מקיימים על פי מה שנפסק בשולחן ערוך.
על מצוות ההלוואה אומרת הגמרא: “גדול המלווה יותר מן העושה צדקה, ומטיל בכיס יותר מכולם” (שבת סג, א). ספר החינוך הסביר שמצוות נתינת הלוואה גדולה יותר ממצוות צדקה, שכן בצדקה יש בושה וצער למבקש, ואילו ההלוואה יכולה לסייע לאדם לעמוד על רגליו כך שאולי לא יזדקק לצדקה לעולם. המטיל בכיס הוא מי שנותן כסף לעני על מנת שיוכל לסחור בכסף זה במסגרת שהיא מעין שותפות שבה שני הצדדים מתחלקים ברווחים. וזו המעלה הגדולה עליה מדברת הגמרא.
וכך נפסק בשולחן ערוך (יורה דעה סי' רמ"ט סע' ו'): "שמונה מעלות יש בצדקה זו למעלה מזו מעלה הגדולה שאין למעלה ממנה המחזיק ביד ישראל המך ונותן לו מתנה או הלואה או עושה שותפות או ממציא לו מלאכה כדי לחזק ידו שלא יצטרך לבריות ולא ישאל ועל זה נאמר והחזקת בו" ומציין הש"ך (ס"ק ז'): "שותפות...עדיף מהמלוה כדאיתא בש"ס הטעם מפני שהמלוה מעות לחבירו בלא ריוח הלוה בוש שהוא נהנה מחבירו בדבר שאין חבירו נהנה כלל אבל בעושה שותפות אינו בוש כלל מאחר ששניהן נהנין".
ענין השותפות הוא העזרה לעני שלא יתבייש במצבו, ולכן כל ארגון שמסייע לאנשים לעמוד על הרגלים, ובוודאי שמונע מהם ליפול כלכלית בצורה מכובדת כלול בהגדרה זו.
אם קיים ארגון שיוצר שותפות כלשון הפוסקים זה בוודאי מעולה. אך בהשתתפות בהגרלה כאשר הצד המקבל יודע (או לא יודע) שהוא מקבל את הכסף כנזקק בוודאי לא קיימת מעלה זו.
שתזכה תמיד להיות מהנותנים בשפע!
יום טוב

אישור מחלה על מצב נפשי
הרב אליקים לבנון | ה אייר תשפ"ה
