- שבת ומועדים
- מנהגי ימי הספירה
29
שאלה
מחר יום שישי אנו עולים לקבר ויום השלושים יוצא בשבת. האם במקרה זה לאחר העליה לקבר מותר להתגלח ביום שישי לכבוד שבת?
תשובה
יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים בעניין זה, ורבים הפוסקים שנקטו שלא לגלח בערב שבת ויו"ט אפילו בשאר קרובים וכל שכן על אביו ואמו ולכן ראוי להחמיר בדבר. עם זאת המיקל בזה יש לו על מי לסמוך.
מקורות:
בשמירת שבת כהלכתה (ח"ב פרק ס"ה מג ובהערות שם) ציין למחלוקת הפוסקים לאבל על שאר קרובים שיום השלושים חל בשבת, שיש מתירים לאבל אפילו להסתפר בערב שבת, ויש מחמירים כיון שטרם הגיע היום השלושים. ובגשר החיים (פרק כ"א סע' ז') נקט לחומרא וז"ל: "אם חל יום השלושים בשבת או ברגל נקטו רוב הפוס' שלא לגלח בערב שבת ובערב יו"ט אפילו בשאר אבלים וכל שכן על אביו ואמו".
למעשה המקל יש לו על מי לסמוך, שהלכה כדברי המקל באבל וכך נוהגים בני תימן להקל בשאר קרובים (שכן פסקו המהרי"ץ והשתילי זיתים), אמנם נראה שאם אין הדבר נצרך מאד נכון להמתין מעט, כיון שרבים המחמירים (וביניהם מרן החיד"א בשו"ת חיים שאל ח"ב סי' כ"ד) וראה בחזו"ע (ח"ב עמ' רצו-רחצ) שפסק כדברי החיד"א ואחרונים נוספים להחמיר, ומ"מ היקל במקום שאפשר לצרף עוד סברא להקל מטעם ספק ספיקא (וע' ביבי"א ח"א יו"ד כ"א יא וטו שכתב שאם הגילוח גורם לו עלבון גדול נחשב צורך גדול ואפשר להקל וחתם שם 'הכל לפי המקום ולפי הזמן').
ועוד שעניין זה הוא לכבודו של המת וראוי להחמיר בזה (כך אמר לי הג"ר יעקב רוג'ה שליט"א ושכך נוהגים להחמיר), לכן כתבנו שראוי להחמיר אם הדבר מתאפשר, אולם המיקל יש לו על מי לסמוך.
המקום ינחם אתכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים.
בשורות טובות ישועות ונחמות,

מוזיקה לאירוע בת מצווה בספירת העומר
הרב דניאל קירש | ל ניסן תשפ"ה

חתונה בספירת העומר
הרה"ג יעקב אריאל | כ"ז ניסן תשס"ג

שירים בספירת העומר ללא כוונה
הרב יצחק בן יוסף | י"ז אייר תשפ"ב

ברכת שהחיינו בספירת העומר
הרב אליעזר מלמד | ט"ז תמוז תשס"ג
בס"ד, כמה פעמים צריך להזכיר שם השם במסמך כמו מבחן, ש.ב, וכו
הרב חיים שרייבר | ד אייר תשפ"ה

מצווה ועושה - לחכות שאבא יצווה?
הרה"ג יעקב אריאל | ד אייר תשפ"ה
קידושין ה עמוד א
הרב חיים שרייבר | ד אייר תשפ"ה
