- משפחה, ציבור וחברה
- הכותל והר הבית
63
שאלה
שלום הרב,
האם צריך לחשוש לדעת רש"י האוסר טבול יום בהר הבית?
וגם אם לא צריך לחשוש, האם יש עניין להחמיר ולטבול פעמיים, פעם אחת ביום שלפני העלייה ופעם שנייה בבוקר העלייה?
כך יוצא ידי חובת רש"י וגם מונע את החשש שמא בלילה נטמא מקרי.
תודה!
תשובה
לשואל, שלום וברכה!
אין כל חיוב לחשוש לשיטת רש"י שטבול יום מבעל קרי אסור בכל הר הבית. רוב מכריע מרבותינו הראשונים נטו מדרכו ופירשו אחרת, ושיטתם מסתייעת מהמשניות בכלים ותמיד, וייתכן שגם לפי רש"י הלכה כר' יוחנן שהאיסור הוא מדרבנן. על כך ראה בהרחבה ב'שערי היכל' על זבחים, מערכה עז.
אכן יש עניין לחוש לשיטתו ולטבול ביום שלפני העלייה. אישית אינני נוהג כך, אבל לא שייך לומר ש"אין עניין להחמיר" כשיטת ראשונים שקיימת; ועדיף לומר שאתה נוהג כך בלי נדר.
באשר לשאלה האם יש עניין לטבול פעם נוספת בבוקר העלייה, מחשש טומאת קרי בשינה, לענ"ד לא כדאי להחמיר בזה כאשר אין לך סיבה מיוחדת לחשוב שאכן אירע קרי. כשייבנה המקדש במהרה בימינו ניכנס בעז"ה לעזרה, שטבול יום אסור בה, וברור שההתנהגות הנורמלית שהייתה בימי המקדש הראשון והשני ותהיה בשלישי היא שנכנסים לעזרה ללא חשש כשאין סיבה מיוחדת לחשוש. על הכהן הגדול ביוה"כ נאמר שהיה ער כל הלילה כדי לוודא את טהרתו בבוקר, ומכך אתה שומע שבכל יום ויום כל הכהנים נכנסו למקדש אע"פ שישנו בלילה, וכפי שמפורש גם במשנה בתמיד על הכהנים בבית המוקד. לא זו בלבד, אלא שאפילו על הכהן הגדול ביוה"כ לא אמרו חכמים שיהיה ער מחשש שמא ייטמא לקרי ולא ידע זאת ונמצא שעבד בטומאה, אלא החשש הוא שמא ייטמא ונצטרך להחליפו (כך משמע במאירי יומא יח ע"א "שמא יראה קרי ויפסל לעבודה", ולא "ותיפסל עבודתו", ודוק, וכן מפורש בערוה"ש העתיד הל' עיוה"כ קנח,טו ובהערות הרב אלישיב יומא כא ע"א ד"ה והכפות תמרים). ראיה לדבר גם מכך שלא מצינו שהצריכו את הכהן השורף את הפרה להיות ער בלילה שלפני המעשה מחשש שייטמא, והטעם מובן, כי אם ייטמא ידע זאת ויטבול וטבול יום כשר בפרה, ואין חוששים שייטמא ולא ידע. וכך מפורש בריטב"א (סוכה כא ע"א): "בשורף את הפרה... אי אפשר לשומרו מקרי, לפי שאינה אלא בגדול הרואה קרי, ולא היו חוששין בו לקרי שלא בהרגשה" (ועי"ש בערוך לנר). רק לגבי כהן שוטה חששו חז"ל שמא ראה קרי בשנתו ולא ידע (נידה יג ע"ב). הנהגה של שתי טבילות היא הכבדה מיותרת על העולים להר קדשנו, שעלולה למנוע מדי פעם את העלייה, ושלא בצדק.
ואם לפי תחושתך האישית החומרא של טבילה בבוקר העלייה חשובה יותר מהחשש לשיטת רש"י, הייתי ממליץ לך להסתפק בטבילה אחת בבוקר העלייה.
הר הבית וקודש הקודשים
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | כ"ח אלול תש"ע

עלייה להר הבית מדין כיבוש ושיטת הראב"ד
הרה"ג דוב ליאור | ח אדר ב' תשע"ד
