שאל את הרב

  • הלכה
  • הפרדת הכלים
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
יש לנו בבית הפרדה בין בשר לחלב בכלים אבל הם נשטפים באותו סקוץ במים חמים האם זה בסדר? והכלים עדיין נחשבים לכשרים?
תשובה
שלום וברכה, יש לייחד סקוצ' לחלבי וסקוצ' נפרד לבשרי. אמנם הכלים לא צריכים הכשרה גם אם השתמשת באותו סקוצ' (ראה ילקוט יוסף פט פה). במקרה שאין אפשרות לייחד סקוצ' נפרד לחלבי ובשרי, לכתחילה יש להדיח את הכלים במים צוננים בלבד (ראה כושרות עמ' 398). הרחבה: זה לשון הילקוט יוסף (שם): "אף על פי שמעיקר הדין אין צריך לייחד ליפה [סקווש-ברייט, או צמר פלדה] לשטיפת כלי בשר לחוד, ולכלי חלב לחוד, ואפשר להשתמש בליפה אחת הן לשטיפת כלי בשר והן לשטיפת כלי חלב, אחר שהמים מעבירים את כל שיירי האוכל, מכל מקום כבר נהגו רבים לייחד ליפה לשטיפת כלי חלב, וליפה לכלי בשר, ומנהג יפה הוא. [איסור והיתר ג' עמ' תפג]". עכ"ל. אם כן הילקוט יוסף התיר מעיקר הדין להשתמש בסקוצ' אחד. אלא שהוא הוסיף "אחר שהמים מעבירים את כל שיירי האוכל". במציאות לפעמים יש קצת שאריות של אוכל על הסקוצ'. הגר"א נבנצל אמר לי שצריך לייחד סקוצ' לחלבי ובשרי. שאלתי אם צריך לייחד סקוצ' גם לפרווה, והשיב שכדאי לייחד סקוצ' נפרד גם לכלי פרווה. וכן כתב הרב דב ליאור שמקובל לייחד סקוצ' לפרווה (https://www.yeshiva.org.il/ask/65018). למעשה רבים אינם מקפידים לייחד סקוצ' לכלי פרווה, וכן שמעתי מכמה פוסקים שאין צורך לייחד סקוצ' לפרווה. ושוב שמעתי שבביתו של אחד מגדולי הדור אין סקוצ' מיוחד לכלי פרווה.
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il