- הלכה
- שאלות כלליות
1070
שאלה
שלום
בעניין הבועל ארמית יש איסור או שקנאים פוגעים בו , או מלקיות , או כרת . בכל אופן זה איסור
מאידך ראינו בפרשת משפטים שעבד עברי
נותנים לו שפחה כנענית-נוכרית. ומביא ממנה ילדים שהם עבדים לאדון.
איך זה מוסבר? מצד אחד יש איסור מצד שני יש אפשרות לבעילה של נכרית?
תשובה
שלום
תחילה יש לציין ששפחה כנענית איננה גויה אלא מי שטבלה וקיבלה עליה עול מצוות אבל לא יהודייה של ממש. אלא מחוייבת במצוות כיהודיה ואיננה מותר לכל יהודי אלא לעבד עברי בלבד. ועל כן אין מקרה זה דומה לבועל גויה גמורה.
החיזקוני בתחילת פרשת משפטים מפרש: "ומה שפירש רש"י שאם לא היה נשוי מתחלה אין רבו מוסר לו שפחה כנענית, משום דאיכא למיחש שמא יהיה אדוק בשפחה כנענית, ואתי למימר אהבתי את אדוני ואת אשתי השפחה ויעבוד עד היובל, אבל כשהוא נשוי מתחלה יש לו געגועים על אשתו היהודית ועל בניו היהודים, ולא אתי למימר אהבתי את אדוני ואת אשתי השפחה".
והרש"ר הירש מוסיף "...ההשפלה היחידה של הנמכר היא, שרבו מוסר לו שפחה כנענית האסורה לבן חורין, כדי להמחיש לו את ירידתו המוסרית לדרגת קיום פיסי בלבד, הדבר מסומל גם בו' שנות שעבוד המסמלים את הטבע המוחש, לעומת הז' המסמלים את האלקי..."
יום טוב