2121
שאלה
שלום הרב. אנחנו גרים בשכונה אליה חדרו מחבלים ב 7.10. הוכרנו כנפגעי פעולות איבה, וקבלנו מביטוח לאומי סכום כסף עבור טיפולים משלימים. כאשר מבקשים את ההחזרים צריך למלא את שם הטיפול מתוך אפשרויות נתונות (דוגמאות: כירופרקטיקה, דיקור לסוגיו, עיסוי רפואי, רפלקסולוגיה, יוגה, פילאטיס, טיפול במוזיקה, דיאטה, הומאופתיה, מיינדפולס ועוד). אנשים קנו גם דברים שונים מטיפולים – קרובים פחות או יותר לכך. למשל קנו מוצרי ספורט ודיווחו עליהם תחת הכותרת "יוגה", קנו כלי נגינה ודיווחו עליהם תחת הכותרת "טיפול במוזיקה". יש כאלו שקנו גם דברים יותר רחוקים כמו מחשב, ציוד טיולים וכד ודיווחו עליהם תחת אחד הטיפולים. ביטוח לאומי נתן החזרים עבור כל הקניות האלו. האם מבחינה הלכתית מותר לי לבקש החזרים על הדברים האלו על אף שהם לא בדיוק טיפולים?
תשובה
השאלה טובה ושייכת גם אצל משרתי מילואים וההטבות שהם מקבלים לאור המלחמה.
ככלל יש לנו כלל גדול בדיני ממונות האומר "בדבר שבממון תנאו קיים".
כל נותן שירות, מוכר, משכיר, משאיל מלווה וכדו' שעושה פעולה ממונית מולך יכול להתנות תנאים ותנאים אלו מחייבים.
לאור זאת, הטבות הביטוח לאומי לאור ההכרה הנ"ל צריכים להיות לפי התנאים שלהם, נותני ההטבה.
כמובן שאסור לומר דברים שאינם אמת.
אני מבין מתוך השאלה שיש שטח אפור גדול המרחיב בצורה גדולה את היכולת לקבל החזרים על דברים רבים. בין אם זה מכח אילוצי מערכת ובין אם זה מכח ההבנה שבאמת ישנם צרכים מגוונים לכל אדם ומשפחה שקשה "לקמט" אותם בהגדרות מצומצמות.
ראשית - יש אפשרות מן הסתם לשאול את הבט"ל , נציגיו, בעניין זה ולקבל תשובה רשמית.
במידה ולא, לענ"ד צריך להפעיל את ההגיון הבריא ולחשוב מה כלול בתוך הטבה זו שנוצרה לצורך ייעוד מסויים, לפעמים קשה לעשות זאת לבד (אדם קרוב אצל עצמו) ניתן לקחת איש אמת אדם בעל מידות ולשתף אותו בעניין ובצרכים ולקבל את עצתו וחוות דעתו בעניין.
יישר כחכם!

תחנון ביום העצמאות
הרב חגי לרר | י"ד אייר תשע"ז

הנחת תפילין ביום העצמאות
הרב בנימין במברגר | ד אייר תשס"ח

מאיזה שעה ועד מתי אפשר לברך ספירת העומר?
הרב נועם דביר מייזלס | י"ב אייר תש"פ
