- משפחה, ציבור וחברה
- שאלות כלליות
295
שאלה
יש לי מישהי חילונית בעבודה ששואלת שאלה שקשה לי להשיב עליה: למה לאישה אסור לרקוד בפני גבר ולעומת זאת לגבר מותר לרקוד בפני אישה למשל בחתונה?
ניסיתי להסביר לה שהיצר של גבר והיצר של אישה שונה, אבל זה לא מניח את דעתה ונראה לה כנוע ולמה אישה צריכה להענש בגלל שגבר לא מסוגל לכבוש את יצרו. אפשר עזרה? ניסוח שיניח את דעתה ויגרום לה לרצות להיות צנועה.
תשובה
מידת הקדושה קשורה להעמקה בנושא הקדושה. ההבדל העיקרי בין התרבות המערבית לתרבות היהודית נוגע לנושא הקדושה. התרבות המערבית חושבת שאנו חיים בעולם הזה . הקב"ה ברא את הטבע. הטבע הוא טוב. לכן כל מה שמתעורר מבחינה טבעית הינו טוב. כל חסימה בזרימה הטבעית שמציפה אותנו היא חסרון.
אולם התורה מלמדת אותנו, שלפחות, לאחר הנפילה של האדם והגרוש מגן עדן אנו נמצאים בעולם שבו לא נכון לומר שתמיד כל מה שמתחשק לנו מבחינה טבעית יביא אותנו למקום הכי טוב שאנו יכולים להיות בו. ערך הקדושה הינו התובנה שהאדם הוא ברמה גבוהה יותר מעולם הטבע. האדם יש בו צלם אלוקים. המעלה של האדם היא בכך שכל דבר הוא יכול לעשות כאדם ולא כבהמה. נכון שיש לנו חלקים באישיותנו שהם כלפי חוץ נראים כדברים המשתפים אותנו עם הבהמה. אולם אנו מאמינים שבידינו היכולת לעשות הבדלה ביננו לבין הבהמה. אם אנו ניגש לכל דבר שאנו עושים בעולם מתוך הצד העליון והמעולה שיש בנו נצליח לגעת בעולם לא בדרך הטבעית שהיא במקרים רבים באה מצד מה שיש לנו באופן ראשוני ללא עבודה, שזה דברים שאנו עושים עם הגוף שלנו שהוא דומה לחלק הבהמי. יש לנו אתגר לעשות כל דבר עם המשמעות האנושית המייחדת אותנו.
הדבר במיוחד בולט בענין היצר המיני והקשר שיש בין איש ואישה. הדבר הראשון שבו אנו רואים הבחנה בין איש ואישה לבין בהמה זה בנוגע לאופי הקשר בין הזכר לנקבה. הקשר שבין הזכר לנקבה אצל בעלי חיים קשור לכך שזה זכר וזו נקבה. לכן אין משמעות לכך שהקשר יהיה קבוע אם אותו בן זוג. אצל הבהמה הצד שגורם לקשר זה ההבדל של המין. אולם אין קשר אישותי.
לעומת זאת אצל האדם הקשר בין האיש לאישה הוא על בסיס אישותי. האיש צריך לאהוב את אישתו לא משום שהוא זכר והיא נקבה אלא רק על בסיס מה שהוא איש פלוני והיא אישה פלונית. זהו תוכן ההבדל בין התעוררות בין המינים אצל הבהמה לבין מה שצריך להתרחש אצל האדם. על פני הדברים היינו אומרים שאולי המעלה המשובחת שכל הקשר בין האיש לאישה לא צריך ליגוע לצד החיצוני וליופי החיצוני. אולם הקב"ה נתן לנו מתנה מופלאה שקוריאם לה הרגשה של יופי והתענגות גם בצדדים החיצוניים. זה נועד להקל עלינו, על הקשר בין האיש והאישה, ונועד בכדי שיהיה לנו תחושת שלמות והתענגות בקשר שבין האיש והאישה. ודאי שהערך של היופי הוא רק עם הוא בא כהשלמה לקשר הפנימי.
כאן הקב"ה עשה הבדל בין האיש לאישה. האישה היא נבראת בצורה שהצד החיצוני אצלה יותר יפה יותר אסטטי. כך אמרו חכמים אין אישה אלא ליופי. כאן עומדת הבחירה של האישה האם היא רוצה את המתנה הזה להפקיר ולהתשמש בה בלי הצד האנושי, להשתמש ביופי שלה בצורה סתמית או שהאישה מבינה שככל שהיא תדע להצניעה את היופי שלה רק לזמן למקום ולאיש שבו היא בוחרת היא תדע לתת העצמה והאנושיות למתנה הנפלאה שנתן לה הקב"ה.
אקווה שהדברים מבוארים. אם יש עוד שאלה ניתן לשאול שוב.
האם מותר להסתפר ביום העצמאות?
כולל הלכה בית אל | י"ג אייר תשפ"ג
גילוח בחג העצמאות
הרב אליעזר מלמד | כ"ה אדר ב' תשס"ה

בגדים חדשים ביום העצמאות
הרה"ג דוב ליאור | ט אלול תשס"ד

ספירת העומר ויום העצמאות
הרב ש. יוסף וייצן | כ אייר תשס"ט

גילוח ותספורת ביום עצמאות שהוקדם
רבנים שונים | ב אייר תשפ"ה
קריעת בגדי סוטה - הסבר המשנה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
סנהדרין קד - כיצד אכלו ה-נשבים בשר ויין?
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
