- שבת ומועדים
- תשעה באב ועשירי באב
שאלה
מה בדיוק מותר ללמוד בתשעה באב. האם מותר ללמוד סתם הלכה?
איזה מסכתות בדיוק מותר ללמוד (כנ"ל משנה)?
האם מותר לקרוא שניים מקרא ואחד תרגום?
תשובה
זה לשון השולחן ערוך:
"ואסור לקרות בתורה נביאים וכתובים, ולשנות במשנה ובמדרש ובגמרא בהלכות ובאגדות, משום שנאמר פקודי ה' ישרים משמחי לב (תהילים יט, ט) ותינוקות של בית רבן בטלים בו אבל קורא הוא באיוב ובדברים הרעים שבירמיה; ואם יש ביניהם פסוקי נחמה, צריך לדלגם.
ומותר ללמוד מדרש איכה ופרק אלו מגלחין, וכן ללמוד פירוש איכה ופירוש איוב" (או"ח סי' תקנ"ד).
לימוד התורה משמח את נפש האדם ונשמתו. תשעה באב זהו היום בו אנו מתחברים לחורבן לצער השכינה על הגלות ולכן לא שייך לעשות בו דברי שמחה. אולם דברי תורה שעסוקים בעניינים המצערים את האדם, כגון: אגדות החורבן, הלכות אבלות, ספר איוב וכד' מותר. אולם הלכות אחרות, שניים מקרא וכו' אין ללמוד בט' באב.
ומסופר כי הרב גורן זצ"ל החליט שנה אחת כי אינו מסוגל להתאפק מללמוד תורה, וכי מוכן הוא "לספוג" עונש קל בשמים על הזכות של להמשיך ללמוד. נטל את גמרתו והלך לבית כנסת צדדי על מנת ללמוד שם בלי שאיש יראהו. אולם בדרך, באחת הסמטאות נתקל בנחש גדול שעומד זקוף כנגדו. הרב נבהל מאוד, ואז נזכר בדברי חז"ל: "הפורץ גדר ינשכנו נחש" והבין כי משמים רומזים לו כי מעשהו אינו רצוי. חזר לביתו הניח את גמרתו, נטל ספר קינות ובילה את היום בקריאתן.
"כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת צוֹם הָרְבִיעִי וְצוֹם הַחֲמִישִׁי וְצוֹם הַשְּׁבִיעִי וְצוֹם הָעֲשִׂירִי יִהְיֶה לְבֵית יְהוּדָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה וּלְמֹעֲדִים טוֹבִים וְהָאֱמֶת וְהַשָּׁלוֹם אֱהָבוּ", במהרה בימינו.
הרב שמואל הולשטיין
באיזה דברים מותר לעסוק בט’ באב?