- הלכה
- נוסח והגייה
41
שאלה
אני נוהגת ללכת ברה"ש ויום כיפור לבית כנסת ועלתה לי השאלה מי בכלל חיבר/כתב את התפילות?
לפי מה שראיתי במחזור יש קטעים שמיוחסים לאנשים מסויימים, אבל הרוב לא. ניסיתי גם למצוא באינטרנט חומר והבנתי שחלק מיוחס לאברהם אבינו. האם בכלל יודעים מי חיבר את התפילה? האם זה בן אדם אחד או שזו אסופה שנתקבצה במרוצת הדורות, ואם כן, מי החליט איזה חומר "נכנס" לתפילה?
האם כל קהילה בגלות יכלה להוסיף לעצמה חומר או שהתפילה "נסגרה" בזמן מסויים ואח"כ לא הותרו שינויים?
תשובה
מצוות תפילה מן התורה אינה כוללת נוסח מיוחד, אלא כל אחד היה עומד לפני ריבונו של עולם ומביע את רחשי ליבו אות משאלותיו. בתקופת הבית השני אנשי כנסת הגדולה תיקנו חובת תפילה שלוש פעמים ביום וגם קבעו נוסח קבוע לתפילה, שכלל את קריאת שמע וברכותיה ואת תפילת שמונה-עשרה (למעט ברכת על המינים שנוספה ביבנה, מאוחר יותר) ועוד. במשך השנים נוספו קטעים נוספים לתפילה על ידי גדולי ישראל, ובמשך הזמן התקבע נוסח התפילה. אולם למרות שנוסח התפילה נקבע, במשך הדורות המשיכו חכמים לחבר תפילות ופיוטים למועדים או לזכר אירועים שאירעו, וכך נוספו לתפילה קטעים שונים, כמו התפילות על הרוגי הפרעות המסעי הצלב, או בפרעות ת"ח-ת"ט, ועד הוספת התפילה לשלום המדינה ולשלום חיילי צה"ל בדורנו.
את עיקר נוסח התפילה אין לשנות. ואסור לאדם לחרוג ממטבע שטבעו חכמים בתפילה ובברכות, אבל מותר להוסיף תחינות ובקשות או תפילות במקומות מסויימים בתפילה, בהם זה לא נחשב להפסק. ואכן מצאנו שבמקומות שונים הוסיפי קטעי תפילה שונים.
1 תגובותב1 דיונים
א אליה |י"ט אדר א׳ תשפ"ד מי חיבר את תפילת שמונה עשרה מתי חוברה ומה היו הסיבות לכך

סנהדרין קד - כיצד אכלו ה-נשבים בשר ויין?
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה

למה אמוראים הקפידו על כבודם?
הרה"ג יעקב אריאל | ב אייר תשפ"ה

מסכת ברכות דף מה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
