- משפחה, ציבור וחברה
- סדרי הדין והדיון
203
שאלה
הכלל המפורסם הוא, ש"התובע הולך אחר הנתבע". הביאו הרמ"א בהגהתו (סימן י"ד ס"א) בזה הלשון "התובע צריך לילך אחר הנתבע אם הוא בעיר אחרת, אע"פ שבעיר התובע הבית דין יותר גדול". ומקורו טהור מדברי המהרי"ק (שורש א). ע"ש. וכן המנהג פשוט וכמעט אין הלכה מפורסמת ופשוטה ומוסכמת כהלכה זו, שהולכים אחר הנתבע.
מה הדין, תובע אשר ידוע כאדם הבקיא בהלכות חושן משפט ואף כתב מספר ספרים חשובים בנושא והנתבע פנה אליו והודיעו כי ברצונו לידון בבי"ד אחר, התובע אמר לו כי אינו יכול לעשות זאת משום שביה"ד המדובר אליו רוצה לפנות הנתבע הינו נוגע בדבר, הנתבע בתמימותו הסכים לידון בבי"ד שחפץ התובע משום שסבר בטעות על ידי ההטעיה שהטעהו התובע שעל פי ההלכה הפסוקה אסור לו לידון בבי"ד שחפץ.
ברגע האחרון קודם הדיון לקח הנתבע מורשה מטעמו שייצגהו והמורשה טען בעת הדיון כי התובע הטעה את הנתבע בהלכה וכי ביכולתו של הנתבע לפנות לביה"ד שחפץ מלכתחילה.
התובע טען בפני הדיינים כי הנתבע לא היה צריך להאמין לדברי התובע והיה עליו להודיע זאת לביה"ד קודם לכן ועתה כבר שילם הוצאות וברצונו לתבוע את ההוצאות מהנתבע.
האם במקרה זה יחול הדין של מה שפסק הרמ"א בחו"מ סי’ י"ד סעי’ ה’ "מי שאמר לחבירו שילכו לדון במקום אחר, ואמר לו: לך ואני אבוא אחריך, והלך, והשני לא הלך אחריו, צריך לשלם לזה שהלך כל יציאותיו". או שמכיון שהיה כאן הטעיה מצד התובע על הנתבע יהיה הנתבע פטור מלשלם לתובע את ההוצאות (פתיחת תיק וכו’)?
אשמח לקבל תשובה עם מקורותיה ההלכתיים.
תשובה
לצורך תשובה לשאלתך נשמח אם תבהיר מס' דברים:
א. מדוע ביקש הנתבע לבחור בי"ד אחר?
ב. האם הצדדים גרים באותו מקום, והאם ביה"ד שהנתבע רצה / התובע רצה מצויים במקום בו הם גרים.
ג. אילו בתי דין מדובר: האם אלו בתי דין של הרבנות הראשית, או בתי דין פרטיים? האם בית דין אחד גדול מחברו?
ד. (יתכן ששאלה זו לא תשפיע על התשובה) האם הצדדים כבר חתמו על שטר בוררות?
ה. מה היתה עמדת בית הדין שבחר התובע, האם איפשר לנתבע לעבור בי"ד וכל הדיון כרגע רק על ההוצאות, או שביה"ד עדיין לא נתן תשובתו האם לאפשר לנתבע לחזור בו מהסכמתו?
ו. האם ביה"ד שבחר הנתבע כלל לא נוגע בדבר כפי שרצה התובע לטעון?
ז. יש לפרט באילו הוצאות מדובר, שכן יש מקום גדול לחלק בין הוצאות שונות (כמובן רק במקרה שחייב בהוצאות) האם מדובר בעלות פתיחת תיק, בעליות נלוות ישירות או עקיפות.
אם יש עוד פרטים חסרים נשמח לדעת ע"מ שנוכל לענות בצורה ראויה.
הרב ישראל גנץ