- שבת ומועדים
- המקדש
297
שאלה
אני מתפלל בשבת, באופן חד פעמי, בבית כנסת שאשה אומרת בו דבר תורה אחרי התפילה. יש צד של אי נעימות לצאת לפני דבר התורה. האם יש חיוב לצאת או לא? אני גם מתארח אצל משפחה, והאישה עושה קידוש בשבת. אני לא רוצה להתחיל בויכוח, האם אני חייב לדרוש לעשות לבד, או שאני יוצא?
תשובה
א. פרופ' נחמה לייבוביץ' סירבה בתוקף להרצות בבית הכנסת. יש כאן זליגה שהמשכה עלול להביא תערובת של נשים וגברים בתפילה עצמה. לכן ראוי לקבוע גבולות. במעמדים דתיים בעיקר בביהכ"נ יש להפריד בין גברים לנשים. אם השיעור מיועד לנשים בלבד יש אפשרות שאישה תדרוש בביהכ"נ. אתה יכול לצאת לפני סוף התפילה (כגון לשירותים) כדי שמחאתך לא תיראה שקופה מדי.
ב. מעיקר הדין אישה יכולה להוציא איש בקידוש. אולם יש כאן שתי בעיות:
1. אם היא מקדשת בנעימה יש כאן קול באישה והדבר מותר לבני ביתה, אך האורח לא יוכל לכוון לצאת. ואין הדבר דומה לשירי שבת שיש מתירים כאשר כל המשפחה שרה ביחד.
2. קידוש ע"י אישה בא להביע מחאה חברתית שמקומה במקום אחר ולא כאן. אני מבין את הרצון של אישה מודרנית להיות פעילה בקיום תורה ומצוות, אולם לשם כך אין צורך לשנות סדרים מקובלים ולהידחק לשאלות הלכתיות. יש כר נרחב שבה יכולה להתבטא היצירתיות הנשית הדתית המודרנית. עצתי אפוא למלמל בעצמך את מילות הקידוש, להתרכז בהם ולטעום מן היין.

ביקור של בני משפחה בקבר לאחר ה 30
הרב יצחק בן יוסף | א אייר תשפ"ה

נכנסתי למנזר
הרב דוד חי הכהן | א אייר תשפ"ה

שם לבת לוריאה או אריאה
הרב יצחק בן יוסף | א אייר תשפ"ה
