- משפחה, ציבור וחברה
- סדרי הדין והדיון
219
שאלה
קראתי שהאיסור לתת עדות שקר בבית משפט מסווג כמחייב רק גברים בישראל (כנראה בגלל שנשים פסולות לעדות). האם בתקופה שלנו שנשים מעידות בבית משפט, האם מותר להן לתת עדות שקר? פשיטא שלא. השאלה היא אם הן עוברות על מצווה מדאורייתא או מדרבנן?
תשובה
אישה פסולה לעדות (חושן משפט סימן לה). והיום נוהגים שנשים מעידות בבית דין מדין "קיבלו עלייהו", שהתובע והנתבע מקבלים עדים פסולים. כמו שהשו"ע פוסק בסימן כב' שמותר לקבל דיינים או עדים פסולים.
השאלה פה אם עד פסול שמעיד מכח "קיבלו עלייהו" הוא עד לגמרי וחייב בלא תענה ברעך עד שקר" או שאנו מקבלים את דבריו אך זה לא אומר שהוא נקרא עד.
המנחת חינוך במצווה לז' מסתפק בזה ודעתו נוטה שהוא לא נחשב עד ואין לו את האיסור הזה. גם הפת"ש מסתפק בספק דומה לגבי החיוב להעיד האם בעד פסול שקיבלו עליהם יש "ואם לא יגיד ונשא עוונו", וגם בו נראה שאין את האיסור. שניהם מוכיחים את דעתם מהרמב"ן בשבועות שאין קרבן שבועה בעד אחד שלא בא להעיד.
[לשון המנחת חינוך: "אך נשים אף על פי שנאמנים מ"מ אינם בגדר עדות בשום מקום ופטורים ואינם נקראים עד אם כן במקום שאינו נאמן גם כן לא הוי עד אף דקיבלו מכל מקום לא הוי עד דהוי כמו מתנה שהתחייב את עצמו אבל במקום שנאמן מן התורה כגון בעדות הנ"ל הוה ליה עד וחייב קרבן שבועה כנלע"ד ברור ב"ה.]
לכן נראה, שנשים לא עוברות על האיסור של לא תענה, אך כמובן יש איסור לשקר "מדבר שקר תרחק". כמו כן, יש איסור אונאת דברים וגם איסור גזל, אם גורם להוצאת ממון וכד'.
הרב אריאל איגרא

חתימה לא מדויקת על שעות התנדבות
הרב משה מאיר אבינר | ג אייר תשפ"ה
