14741
שאלה
1. האם מותר ללמוד תורה\הלכות כששוכב על המיטה?
2. האם אפשר לקורא את כל המקרא פעמיים ואז את התרגום בהמשך השבוע?
3. האם מותר להגיד פסוק הפוך שיש בו שם השם? בפרשת הקטורת לפי הארי יש פסוק כזה.
4. האם הרצאה (של רבני הידברות נ"י) מפלאפון נחשבת ללימוד תורה?
5. עם מה הרב מציע ללמוד גמרא - שוטנשטיין, שטייזלץ או מטיבתא. אני מתחיל.
תשובה
בס"ד
שלום רב.
שמחתי לקבל את שאלותיך היפות ואשתדל לענות בקצרה עליהן, ואם תרצה יותר הרחבה או לשאול שאלות אחרות חזור אלי אל האימייל שלי ואשמח להיות בקשר ולעזור בכל מה שאוכל.
1. מותר ללמוד תורה בשכיבה על המיטה. ישנן דרגות שונות בלימוד התורה, לדוגמא: הדבר הטוב ביותר זה ללמוד בבית מדרש, וללמוד עם מישהו יחד, שלימוד זה מקדם את האדם הרבה יותר. אך אם דבר זה לא אפשרי, אפשר ללמוד תורה לבד, ואפילו כשהוא שוכב על המיטה.
כתוב בפוסקים שונים שאדם השוכב במיטה לא ישכב על הבטן ולא על הגב, ולכן עדיף שלא. דבר נוסף שחשוב להיזהר ממנו זה שהספר לא יהיה מונח במקום שהאדם שוכב או יושב, שיש בכך חוסר כבוד לספר. לכן צריך להניח אותו במקום מעט גבוה יותר.
2. מעיקר הדין מותר לקרוא גם באופן זה, אך עדיף שהתרגום יהיה יחד עם הפסוקים, וכך התרגום גם עוזר להבין את הפסוקים. כך פסק לי הגאון הרב אברהם שפירא זצ"ל.
3. חשוב מאוד שאנו אומרים פסוקים נגיד אותם נכון, נדייק בהם ולא נפסיק במקומות לא מתאימים. יחד עם זה כשמדובר בתפילות ובדברים שתקנו לנו גדולי ישראל חשוב שנפעל לפי הבנתם שהם ידעו מה שאמרו, במיוחד כשמדובר בצדיק וקדוש וענק התורה האר"י הקדוש זצ"ל.
4. ודאי ששמיעת שיעור או הרצאה נחשבת ללימוד תורה.
5. באופן הכללי אני מציע שוטנשטיין שהוא מדוייק יותר ומוסבר יותר, אך חכמינו זכרונם לברכה לימדו אותנו שאין אדם לומד תורה אלא במקום שליבו חפץ, כך גם במה שאדם חפץ, אז הלימוד שלו יהיה טוב יותר. לכן חשוב מאוד שתיקח לך דוגמאות ותבחר לך את מה שיותר נח לך ללמוד, ואת הפירוש שאיתו תבין יותר טוב את הגמרא.
שיהיה בהצלחה,
הרב יצחק גרינבלט

למה אמוראים הקפידו על כבודם?
הרה"ג יעקב אריאל | ב אייר תשפ"ה
חמישה חושים בשיר השירים ובתורה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
