466
שאלה
שלום רב
בעירנו ישנם מספר אזורים בהם נשתלו (בעבר הרחוק מאוד ובחלק מהמקומות בתקופה האחרונה) שיחים של רוזמרין ועשבי ריח אחרים. חלקם באזור כגון במחלף ראשי ביציאה מן העיר (על כביש החוף) וחלקם באזור שכונות פנימיות בעיר. מדובר על אזורים די נרחבים - בשטחים ציבוריים פתוחים, ללא גידור או שלטים האוסרים לקטוף מהצמחים הללו וכדו’.
הערה אישית - לא מדובר בפרחים/צמחים צבעוניים וכדו’ שהם בדר"כ עונתיים ונשתלים בעיקר לנוי, אלא גם (או בעיקר) כדי למלא שטחים מסויימים בצמחיה (זולה? שתחזיק מעמד לאורך זמן?).
עיקר השאלה - האם בנסיבות המתוארות לעיל, מותרת קטיפת מס’ ענפים קטנים לשם ברכת הריח בשבת וחג? האם אפשר לומר שבמקרים של שיחים כגון אלו (שיחי תבלין וריח) - הרשות להנות מן הצמחים כוללת גם קטיפה ושימוש (סביר, אישי, לא מסחרי) בצמחים לשם תיבלון או ריח? האם ניתן לראות בהיעדר גדר/שילוט וכן בהצבת הצמחיה במקומות ציבוריים פתוחים כנ"ל - את אומדן דעתה של הרשות שזה מותר?
אגב, שלחתי לעיריה פניה באתר האינטרנט הרשמי שלה - שם העליתי את השאלה האם אפשר לקטוף כנ"ל (והסברתי את עניין הלכות גזלה ח"ו), אך לא קיבלתי כל תגובה או תשובה.
אשמח לקבל מקורות הלכה עיקריים (אם אפשר).
בברכת ישר כח ותודה מראש,
תשובה
פרחים וצמחיה ששתלה העיריה הם רכוש העיריה, ולכן צריך לבקש את רשותם לקטוף. אין מקום לעשיית אומדנות היכן שניתן לשאול את הבעלים. למשל, לומר שהעריה בטח מרשה לקטוף רק קצת אינו נכון, שהרי אם כל אחד יתיר לעצמו לקטוף רק קצת לא ישאר אחר כך כלום, ולכן מן הסתם העיריה מטילה איסור כללי לקטוף.
אם לא קיבלת תשובה באינטרנט תנסה טלפונית, וגם אם קשה ליצור עמם קשר אין בכך היתר לקטוף.
הרב ניר אביב

מסכת ברכות דף מה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה

מתי מותר להתגלח ביום העצמאות השנה?
רבנים שונים | ב אייר תשפ"ה

קריעת בגדי סוטה - הסבר המשנה
הרב חיים שרייבר | ב אייר תשפ"ה
