שאלה
שלום רב,
ניסיתי לחפש באינטרנט מהי ההלכה במקרה דומה לשלי אך לא הצלחתי למצוא.
יש לי עסק בענף עם עוד כ-3-4 מתחרים. ישנה איזשהי תקנה שמחייבת את כל העוסקים בענף אך בפועל אף אחד מהעסקים לא מקיים אותה (לא מדובר במשהו לא חוקי אלא בתקנה מנהלית, שכולם "מעגלים בה פינות". דוגמה לכך - לבקש תעודת זהות מכל מי שרוצה לשלם בכרטיס אשראי).
כנראה בשל הלשנה של אחד המתחרים (אך לא בוודאות), העסק שלי "נתפס" כלא מקיים את התקנה ועקב כך כרגע העסק שלי הוא היחיד שעליו נאכף בפועל לקיים את התקנה הזאת כאשר שאר המתחרים לא מקיימים אותה.
יש לציין שקיום התקנה פוגע באופן משמעותי בהכנסות העסק (כ-90% ירידה) משום שהוא מכביד מאוד על הלקוחות ולכן הלקוחות מעדיפים ללכת לעסק מתחרה שלא דורש מהם את קיום התקנה.
האם מותר לי לדווח על העסקים האחרים כלא מקיימים את התקנה?
המטרה של הדיווח על המתחרים היא לא לפגוע בעסק שלהם אלא ההנחה שלי שברגע שכל העסקים בענף יקיימו את התקנה, אז הסטנדרט בענף יישתנה, והלקוחות לא יוכלו להעדיף עסק שלא מקיים את התקנה מכיוון שכל העסקים יהיו שווים מהבחינה הזאת.
אם זה משנה - העסק שלי הוא האחרון (כרגע) שנכנס לתחום כלומר כל המתחרים ותיקים ממני.
תודה רבה.
תשובה
חכמים עודדו את הסוחרים לעשות תחרויות עסקיות במבצעים או הוזלות של מחירים, וכפי שהגדירו חכמים בלשון המשנה (בבא מציעא ס. ) את אותו סוחר שפוחת את השער (מוזיל את המחיר ) כ"זכור לטוב".
אמנם אין דרכם של עובדי ה' בלהרע לאחרים אלא בלעשות יותר טוב, ולהיטיב עם הלקוחות.
לכן - אם לא מוטלת עליך חובת דיווח, מצד מנהג המדינה המקובל בארץ, על קיום אותה תקנה, נראה שכדאי לעסוק באפיקים אחרים בשביל להצמיח את העסק שלך, ולהפרות אותו, ולא לעסוק ולטפל בעיסקי האחרים.
נסיים בדברי "חיזוק" בעסקים מבעל "ספר החינוך" ( מצוה של"ז - שלא להונות במקח וממכר - פרשת בהר) "...כי הוא דבר שהשכל מעיד עליו, שאין ראוי לקחת ממון בני אדם דרך שקר ותרמית, אלא כל אחד יזכה בעמלו ממה שיחוננו האלוקים בעולמו באמת וביושר, ולכל אחד ואחד יש בדבר הזה תועלת..."