1781
שאלה
שאלוני, בני ישיבה שרוצים בהפסקת צהרים ללכת למסעדה יראת-שמים ולשתות שם קפה ולקרוא עיתון [כשר], האם מותר? כי בשו"ת יהודה אסאד ח"א סי' לד אסר משום מושב לצים. מה דעת הרב?
תשובה
לשואל, שלום וברכה!
"מושב לצים" מוגדר על פי אופי המקום והאירוע. במקור הדברים בגמרא על "מושב לצים" (עבודה זרה יח ע"ב וממנה במשנה ברורה סי' רכד סק"ג וסי' שז סקנ"ט) מדובר על תיאטראות וקרקסים, דהיינו אירוע שמיוחד לשעשועים וליצנות, ולא על בילוי שקט של התרגעות. ברור שאי אפשר לכלול את כל המסעדות ובתי הקפה תחת אותה הגדרה. מסתבר שתשובת מהר"י אסאד שציינת, שהגדיר את בית הקפה כ"מושב לצים" (וקדמוהו בשו"ת המבי"ט ח"ג סי' קנ ושו"ת הלכות קטנות ח"א סי' ט), עוסקת בסוג של מועדון עם אווירה של הוללות. אם צריך הדבר הוכחה שלא כל בית קפה מוגדר כך, ראה נא בשו"ת מהרש"ם ח"ב סי' רסב שהתיר לשתות קפה בבית קפה של גויים אם הוא "שלא במסיבה ומושב לצים". וראה בשו"ת יביע אומר (ח"ד או"ח סי' כ), שהבדיל בין צפייה במלחמת שוורים, שהיא "מושב לצים", לבין ביקור בגן חיות.
אינני יודע מהי "מסעדה יראת שמים", אבל מן הסתם כוונתך שיש אווירה סולידית ללא הוללות, וזה גם אופי השיח בין הבחורים, ואם כן הדבר מותר. גם קריאת עיתון כשר אינה "מושב לצים". "מושב לצים" הוא התוועדות של קבוצה שמתאספת לשם ליצנות.
מכל מקום, הליכה קבועה של בני ישיבה למסעדה אינה הולמת בדרך כלל את ההתמסרות שנדרשת מתלמידי חכמים, כלשון הרמב"ם (הלכות תלמוד תורה פ"ג הי"ב): "אֵין דִּבְרֵי תּוֹרָה מִתְקַיְּמִין... בְּאֵלּוּ שֶׁלּוֹמְדִין מִתּוֹךְ עִדּוּן וּמִתּוֹךְ אֲכִילָה וּשְׁתִיָּה, אֶלָּא בְּמִי שֶׁמֵּמִית עַצְמוֹ עֲלֵיהֶן וּמְצַעֵר גּוּפוֹ תָּמִיד, וְלֹא יִתֵּן שְׁנַת לְעֵינָיו, לְעַפְעַפָּיו תְּנוּמָה". אך זהו שיקול חינוכי לפי צרכי הבחורים ומצבם ברוחניות ובגשמיות.
גם בהליכה מדי פעם להתרעננות, שאין בה שום פגם עקרוני, כדאי לשקול האם היא מתאימה לעיני הציבור: אם הם מקבלים פטור משירות צבאי כדי ללמוד תורה, עדיף לענ"ד שלא ייראו מבלים ברחוב בשעות שמקובלות כשעות עבודה.