בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לרפואת

ורד מעינה בת יהודית עדנה

2 דק' קריאה
אשתי עזבה את הבית עם 2 הילדים לאמא שלה במשך חודשיים והתחילה בתהליך גירושין בבית משפט אזרחי. היא חושדת שהייתי עם אישה אחרת רק על סמך נתונים מהאינטרנט האמת לאמיתה שלא הייתי עם אף אישה מלבדה. בכל מקרה, היא הציעה לעשות שלום בית אצל רב והתנאי היחיד שהיא תפסיק את הליכי הגירושין זה ערבות על סך 100 אלף שקל, להתנהגות בתוך הבית, שתחייב את שנינו ומי שיפר את הכללים ישלם את הערבות של 100 אלף שקל. הרב גם מסכים לזה ותומך באישה.
האם זה מותר על פי ההלכה הסכם כזה או שיש אפשרות אחרת לשלום בית ללא סכום ערבות?

תשובה:
ראשית, צדקתם מאד וישר כחכם שרצונכם לעשות שלום בית. לגופו של עניין, הסכם הכרוך בערבות מותר מצד ההלכה, אך הטוב ביותר הוא לפנות לבית הדין לפתוח תיק ולבקש מהם שיעשו לכם שלום בית. בית הדין מנוסה מאד בנושא זה של שלום בית, ויעזרו לכם בשמחה צעד אחר צעד בדרך המתאימה לכם וע"פ דרך התורה הנהוגה מדורי דורות.
גירושין הם תמיד מצב לא רצוי, גם אם לפעמים זהו הפיתרון הטוב ביותר למצב אליו נקלע הזוג. המשנה האחרונה במסכת גיטין (צ' ע"א) מביאה מחלוקת בין בית שמאי לבית הלל, מהי הסיבה המצדיקה גירושין. למסקנת הגמרא לא נחלקו אלא בזיווג שני, אולם בזיווג ראשון אין לאדם לגרש את אשתו אלא אם כן מצא בה ערות דבר. ואם גירש מסיבה אחרת - "אמר ר' אלעזר: כל המגרש אשתו ראשונה אפילו מזבח מוריד עליו דמעות", והגמרא מוסיפה שהמשלח שנוא לפני המקום. לכן, אם לא מצא בה ערות דבר ישנו איסור תורה לגרש את אשתו, ולדעת הט"ז בית דין כופין עליו שלא להוציאה, אלא שאם בכל זאת עבר והוציאה הגירושין תופסין.
הדברים הובאו בשו"ע (קי"ט,ג'), והרמ"א הוסיף: "ודווקא בימיהם שהיו מגרשין בעל כרחה, אבל אם מגרשה מדעתה מותר". מקור דברי הרמ"א הוא באגודה, והט"ז חולק וכותב שאף אם מגרשה מדעתה הוא נקרא שנוא בעיני המקום. גם השו"ע כתב שם "ואין ראוי לו למהר לשלח אשתו הראשונה". לכן ודאי שעליכם לעשות כל השתדלות לחדש את האמון ולשקם את הזוגיות שלכם. יהי רצון שתצליחו בהשכנת שלום בביתכם, ותהיה ביניכם אהבה, אחוה, שלום ורעות כל הימים.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il