560
ההשלכות של ירידה מאותן אמות מידה מחמירות שהתורה דורשת הן חמורות וכואבות. היחסים של הקב"ה עם עם ישראל הם עניין רציני, והברית הנצחית בין העם היהודי לבורא היא ברית שאי אפשר לבטל. הברית הזאת תמיד קיימת ומחייבת.
הרמב"ם וחכמים אחרים מייחסים את האירועים שמתוארים בספר ויקרא לתקופה של חורבן בית ראשון. את התיאורים בספר דברים – שהם ארוכים יותר ועזים יותר – מייחסים בדרך כלל לתקופה של חורבן בית שני ולאלפי שנות הגלות של העם היהודי.
מהמסר הקשה הזה שאנחנו מקבלים בפרשת השבוע משתמע גם, כפי שמשתמע גם במסר בספר דברים, שיש הבטחה של הקב"ה לשמור עלינו ולא לנטוש אותנו לגמרי. ההיסטוריה היהודית כולה, עד היום אפילו, אימתה את התחזיות והאירועים שמתוארים לנו בפרשת השבוע.
הרמב"ם מוצא הוכחה לכך שהתורה מן השמים בכך שהדברים האלה נכתבו ונלמדו מאות שנים לפני שהאירועים התרחשו במציאות ובכך שהם הוכחו כאמיתיים, מדויקים ומפורטים.
ספר ויקרא מלא בחוקים ובמצוות פולחניות, עבודת הקורבנות, טומאה וטהרה ופרטים טכניים שנוגעים לקיום היהודי. יש במעט מאוד קטעים סיפוריים, והוא הספר הקשה ביותר ללימוד מכל ספרי התורה. אם מטרת התורה היתה לפתות אנשים לדת "ידידותית למשתמש", היא לא הייתה צריכה להציג את הספר הזה.
אך התורה היא התגלמות היושר, ולכן המסורת היהודית וההלכה מבקשות להניא כל אדם מגיור ונמנעות מלפתות אותו לחשוב שאם יהפוך ליהודי יובטח לו גן עדן בעולם הזה או אפילו בעולם הבא. השכר שהיהדות מבטיחה גדול, אבל היא גם תובעת מחיר כבד, אחריות והקרבה.
מודעות למחיר הזה היא חלק חיוני מהמחויבות האמיתית ליהדות. ההיסטוריה היהודית איננה התרחשות אקראית של אירועים. יש לראות אותה כחלק מהתוצאות המציאותיות של הברית שנכרתה בין עם ישראל לבורא העולם בהר סיני. כל מה שהתורה חזתה בפרוטרוט ובדייקנות, באשר למה שיקרה לעם ישראל במסעו הארוך בהיסטוריה ובתרבות, אכן התרחש במציאות.
מעציב לראות איך הנבואות האלה התגשמו בפועל בחיי היהודים, אבל בו בזמן יש גם תחושת עידוד, מפני שהתורה בפרשת השבוע מבטיחה לעם ישראל גם ברכות. הברית, על כל חלקיה, תקפה לנצח.
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
הנס של השמן המיוחד של יעקב אבינו
האם מותר לקנות בבלאק פריידי?
הלכות שטיפת כלים בשבת
הלכות קבלת שבת מוקדמת
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
הזיכרון המשותף לראש השנה ושבת
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
חכמת התורה וחכמות החול
איך ללמוד גמרא?