49
א. רשת האינטרנט מסייעת לאנושות בתחומים רבים, אך טומנת בחובה סכנות גדולות. הסכנה הגדולה ביותר באינטרנט היא הזמינות הקלה שיש לגולש להגיע למכשול בעבירות החמורות ביותר. בעבר היה קשה הרבה יותר להגיע לידי מכשול, אולם בעידן האינטרנט אין עוד צורך ללבוש שחורים או לטרוח ללכת למקומות רחוקים או קרובים, ניתן להיכשל על ידי היצר בתוך הבית בחדרי חדרים ובאופן מיידי 1 .
עשו משמרת למשמרתי
ב. היודע בעצמו שהוא מועד לכישלון (מתוך נסיון שלילי בעבר או מתוך הכרות עצמית) נדרש לעשות כל מה שנצרך כדי להימנע ממכשול, ובכלל זה להציב לעצמו סייגים וגדרים שעל ידם לא יגיע למכשול. החיוב "ושמרתם את משמרתי" (ויקרא יח,ל) – שממנו למדו חז"ל (יבמות כא ע"א): "עשו משמרת למשמרתי", כלומר: "לעשות סייג וגדר למצוות לבל יוכל להיכשל בהם" (פירוש רבינו יונה לאבות א,א) – אינו חל רק על בית דין, אלא על כל אדם, ולפחות בדברים שהוא נוטה להיכשל בהם. מכאן נלמד חובה לעשות "משמרת" על ידי תוכנת סינון לאינטרנט 2 .
לעולם אל יביא אדם עצמו לידי נסיון
ג. גם אדם הסבור שהוא אינו עלול להיכשל אינו יכול לסמוך על עצמו ולגלוש כדרכו אלא חייב להתקין תוכנת סינון. כך אמרו חז"ל: "אמר רב יהודה אמר רב: לעולם אל יביא אדם עצמו לידי נסיון, שהרי דוד מלך ישראל הביא עצמו לידי נסיון ונכשל". וכן אנו מתפללים בכל יום בברכות השחר "ואל תביאני לידי נסיון ולא לידי בזיון" 3 . איסור זה, שאדם יכניס עצמו לידי נסיון הוא איסור דאורייתא 4 .
מצות 'לא תשים דמים בביתך'
ד. אחת ממצוות התורה היא "לא תשים דמים בביתך" (חינוך מצוה תקמז) 5 . וכתבו הפוסקים שסכנה רוחנית נחשבת כסכנת הגוף. לכן, ישנה חובה הלכתית לכל בית ובית הרוצים להתחבר לרשת האינטרנט לעשות זאת באמצעות חברה הנותנת שירות סינון כמו אינטרנט רימון או נתיב מבית סיימן טכנולוגיות. שירות הסינון מאפשר בחירה בין רמות שונות, וצריך לבחור ברמת סינון קבועה המסננת מראות ותכנים אסורים.
אחריות רוחנית של ההורים
ה. על פי התורה ההורים הם הנושאים באחריות הישירה לעולם הרוחני של ילדיהם, ואפילו אם האבא בעצמו הוא צדיק יסוד עולם, אך אינו משגיח על ילדיו בענייני הצניעות נחשב הדבר כאילו הוא בעצמו נואף ח"ו 6 .
אינטרנט לצרכי פרנסה
ו. אף מי שזקוק לחיבור אינטרנט לצרכי פרנסה וכדומה, חייב להתקין סינון אתרים כהלכה, ואם לא עושה כן הרי שהוא בבחינת "רשע" 7 .
אינטרנט עם סינון אינו פוגע באיכות הגלישה
ז. מדוע אנשים יראי ה' נרתעים מסינון של אתרי האינטרנט? משום שחוששים שבמידה ויצטרכו באופן חד פעמי לגלוש לאתר שאינו מורשה, לא יוכלו לממש רצונם. אך למעשה, ישנה סיסמא סודית שניתן בשעת הצורך להשתמש בה להיכנס ללא עיכובים לאתר המבוקש לזמן מוגבל.
ח. למרות שכל קוד סופו לפיצוח וכל סיסמא סופה להתגלות ויתכן שילדינו יצליחו לגלות את הסיסמא, אין זה פוטר אותנו מן החובה לעשות כל מה שביכולתנו. בנוסף לכך, עצם הערמת המכשולים עשויה למנוע את החוטא 8 .
הכנסת תרבות מערבית לתוך הבית
ט. סכנה נוספת בחיבור לאינטרנט נשקפת מצד הכנסת התרבות המערבית לביתנו. לא מדובר אך ורק בענייני אלימות, צניעות וטומאה, אלא אף ברעיונות ודרך חיים של כפירה המחלחלת לתודעת צורכי התרבות הזו בכל אמצעי התקשורת ובכללם האינטרנט, שהם גרועים כעבודה זרה ממש. הפיתרון היחיד לעניין זה הוא חינוך ופיקוח צמוד של ההורים על עצמם ועל ילדיהם 9 .
השחתת הזמן לריק וביטול תורה
י. תרבות הפנאי וניצול הזמן. יש לשים לב ולהיזהר שאף שגולשים באתרים 'כשרים' בלבד, לא להשחית את הזמן היקר שניתן לנו ע"י יושב מרומים לריק מול מסך המחשב ללא תכלית ותועלת. עדיף למלא את הזמן בדברים מועילים כמצוות וחסד, ולגברים ישנו בנוסף איסור ביטול התורה 10 .
סכנת 'התמכרות'
יא. בישיבה ארוכה מול המסך ישנה גם סכנת 'ההתמכרות' 11 .
פגיעה ב'שלום בית'
יב. רבני קהילות מספרים על בעיות רבות ב'שלום בית' הנגרמות משימוש באינטרנט 12 .
סכנה גדולה יותר נשקפת דווקא לבנות
יג. החשיפה ל'תרבות החוץ' (אף שהיא מסוננת ממראות אסורים) מסוכנת בין לבנים ובין לבנות, אך בניגוד למה שמקובל לחשוב צריך לדעת שלבנות הסכנה גדולה הרבה יותר מאשר לבנים.
הרב ש"ד פינקוס (נפש חיה, "ועשו לי מקדש" עמ' צו-קמט) מבאר בהרחבה את עניין הבית היהודי כמשכן ובית המקדש של המשפחה הישראלית, ובת ישראל היא 'הבית' היא רשות היחיד המקושרת בעצמותה להשי"ת, והיא המהות של היהדות. הוא כותב כך:
"אם בן חסר שכל מתיישב לקרוא 'מגאזין', באפשרותו לנטרל לאחר מכן את השפעת הדברים שקרא ע"י שילמד דף גמרא וכדו'. אבל אם הבת קוראת 'מגאזין', סופגת את הריקנות שבו ועל ידי זה מתנתקת מהשי"ת, מה היא תעשה כדי לנטרל זאת? הרי אין לה תורה, אין לה שופר, וגם לא ציצית ותפילין".
לשון הרע ורכילות
יד. בדומה לעיתונים ומגאזינים גם באינטרנט צריך להיזהר מפרסום וקריאת מידע המכיל לשון הרע ורכילות. האיסור הוא הן על הגולש-הקורא, והן על המפרסם ובעל האתר 13 .
טו. גלישת באינטרנט עשויה לגרום לאיבוד הזהות האישית, החברתית והלאומית. הריבוי המוגזם של המידע גורם לאדם לאבד את חוט השדרה, העצמאות, החשיבה, ניתוח ויכולת ההכרעה.
טו. כל הסכנות והמכשולים האמורים בפרק הזה מצויים ועשויים להיות אצל כל משפחה ומשפחה, אף במשפחות הטובות של בני תורה ואברכים המצויינים ביראת שמים ומידות טובות. לכן, אל תאמר 'לי זה לא יקרה', אלא שומא עלינו לעמוד על המשמר בכל עת ובכל שעה לקיים "ונשמרתם מאד לנפשותיכם".
גילוי דעת גדולי ישראל נגד האינטרנט
טז. עקב כל הסכנות והאיסורים הכרוכים בשימוש באינטרנט יצאו גדולי ישראל בקריאה להימנע מכל שימוש בו, ורק מי שצריך ישאל היתר ממורה ההוראה שהוא הפוסק הקבוע שלו. ואף מי שקבל היתר יש עדיפות שיעשה זאת מחוץ לביתו ועל ידי תוכנת סינון מוכרת ומאושרת, ולזמן קצר כפי ההכרח. לפנינו מספר ציטוטים:
בשנים תשנ"ט-תש"ס כשהתחיל האינטרנט להתפשט בצבור החרדי יצאו גדולי הדור נגד השימוש בו, וכעבור עשר שנים עם פתיחת אתרי חדשות 'חרדיים' ברשת האינטרנט יצאו שוב גדולי ישראל בגילוי דעת הבא:
"דעת תורה ואזהרה חמורה אודות סכנות תחנות אינטרנט "חרדיות": כבר נודע גודל סכנות האינטרנט אשר כל באיה לא ישובון, וכבר נפלו במצודתה נפשות רבות מישראל, וכבר נאסר האינטרנט באיסור חמור לשימוש בכל בית (כפי שהתפרסם במכתבי גדולי ישראל שנת תשנ"ט ותש"ס). גם במקומות עבודה מחוץ לבית שמוכרחים אינטרנט חל האיסור הנ"ל להשתמש באינטרנט שאינו חסום באופן מוחלט כהלכה, מכל דבר ומראה האסור, ומהרשתות ה"חרדיות" כדלהלן. והנה לאחרונה הגדילו לעשות תחנות (אתרי) אינטרנט "חרדיות" שמוציאים לחוץ כל מיני חדשות ורכילויות... אתרים אלו אפילו היו נקיים מכל האיסורים הנ"ל, באים על ידם להשתמש באינטרנט הטמא שהפיל נפשות רבות בישראל. ולאשר ישנם אנשים שנכשלים במצוותם ומשתפים עמם פעולה, באנו להזהיר באזהרה חמורה שלא להסתכל בתחנות אלו... וכל האיסורים והגדרים שקבעו גדולי ישראל על הטלוויזיה, חל בכל תקפו על תחנות אינטרנט אלו... ובזה באנו על החתום כסלו תש"ע לפ"ק יוסף שלו' אלישיב, אהרן יודא ליב שטינמן, יעקב אריה אלתר (האדמו"ר מגור), הק' ישכר דב רוקח (האדמו"ר מבעלזא), שמואל הלוי ואזנר, מיכל יהודה לפקוביץ, חיים פנחס שינברג, ניסים קרליץ, חיים קניבסקי, שמואל אויערבאך, האדמו"ר מצאנז, האדמו"ר מווז'ניץ, ועוד".
ביטויים נוספים ביחס לאינטרנט:
הרב אהרון יהודה לייב שטיינמן: "האינטרנט הוא המסית והמשחית הגדול של דורנו. כמו ההשכלה הארורה שחיבלה בכרם בית ישראל".
הרב חיים קנייבסקי: "מכשיר האינטרנט הוא יצרא דעבודה זרה וגילוי עריות בדורנו, הוא חורבן גדול בישראל. ורבים חללים הפילה עד שאול תחתית, רחמנא ליצלן... אין בית שבו חיבור לרשת ושלא נכשלו בו בעבירות חמורות מאוד, וכבר משפחות שלמות ובתים מלאים כל טוב נהרסו מזה... יש לטכס עצות בהתאסף יחד איך לשחוט את היצר הרע הזה. להשתמש במכשיר הטרף הנ"ל בלי שום חסימות והכשרים - לית דין ולית דיין, שאין שום היתר, לא היתר לצורך פרנסה ולא שום היתר אחר, ולהשתמש באינטרנט כשר לזה צריך הוראת חכם וגדרים".
הרב עובדיה יוסף, והרב הראשי שלמה עמאר בגילוי דעת פוסקים שניתוק מן האינטרנט הוא חובה מן התורה: "הגענו לכדי מצב שבתוך מכשיר טלפון המצוי ביד כל אדם יכולים להגיע למראות קשות ומסוכנות לנפש האדם, שההסתכלות בהן היא איסור דאורייתא בלא ספק, ותוצאותיהן הרסניות ביותר. וידוע שרבים נכשלו ואיבדו את עולמם רחמנא ליצלן. ויש שמגיעים לזה מתוך סקרנות בעלמא ובלי כוונה רעה, חס וחלילה... רעתם של העניינים האלה בטוחה וקשה. בתים ומשפחות נתמוטטו ונפלו בעטיין של הרעות הללו. יש חובה להציל הנרדף מיד רודפו וכן מליסטים ושאר הסכנות האורבות, והיא חובה דאורייתא, והמתעלם עובר על 'לא תעמוד על דם רעך'. מי שפרנסתו תלויה בשימוש באינטרנט, ישתמש רק על-ידי התוכנות המסוננות ומבדילות בין טוב לרע, וישאל למנוסים... ואשרי הנזהר בזה בתכלית הזהירות. ושומר ישראל ישמור שארית ישראל ואל יאבד ישראל ברעה הגדולה הזאת".
האדמו"ר מוויז'ניץ ניצל את התפילה האחרונה של ראש השנה, על מנת להתייחס גם הוא לנושא השימוש בניידים החכמים: "כל מי שיש לו אייפון או מחשב שאינו כשר לא משנה איזה גודל, שלא יכנס אצלי בכלל". הוא הוסיף כי יאסור על ילדים עם מכשירים שכאלה להכנס למוסדות החינוך של החסידות. "זו שואה, זו שואה. אני לא יודע אם אפשר לקרוא למי שמשתמש באייפון חסיד ויז'ניץ".
גם ראש ישיבת גרודנא, הרב דוב קרלנשטיין, ניצל את ימי הסליחות הסמוכים לראש השנה, ובשיחה שקיים בישיבה בקרית פוניבז' באשדוד, אמר: "איך נפתח פה לפניך דר מתוחים באלו פנים נשפוך שיחים, האם נשפוך שיחנו לפני הקב"ה עם פני הכלים המשחיתים?", שאל הרב והוסיף: "נרחם עלינו ועל משפחותינו ונשמיד את כל המכשירים הטמאים הללו".
במהלך דבריו הזכיר הרב קרלנשטיין את המאורעות הקשים שעברו על עם ישראל, וקישר אותם לפתיחות הגוברת בציבור החרדי בכל הנוגע לשימוש באינטרנט. "שמעתי עדויות ברורות שהפרצה של כלי המשחית הטמאים גברה מאד רחמנא ליצלן. שומו שמים על זאת, איך אדם לא רועד להכניס הביתה את השטן בערב ראש השנה?".
הרב הוסיף ואמר כי "כל מי שמחזיק את הכלים הללו, ידע ברורות שהוא מחזיק את המקטרג אצלו בבית רחמנא ליצלן. כזאת מגיפה נהייתה בדור שלנו רחמנא ליצלן, כמה חורבנות עצומים נהיו מפגעי המכשירים האלה". הרב התייחס אל המכשירים הדוממים, כאל אויב ממשי כשאמר: "כולם מחויבים להרוס ולהשמיד את כל המשחיתים האלו, נכריז עליהם מלחמת חורמה".
בהמשך דבריו הוסיף הרב כי "נרחם על עצמנו ועל הילדים והמשפחות שלנו, ואל ניתן למשחית הזה להיכנס אלינו, אל נקרא אלינו למקטרג חס וחלילה. שכולנו נזכה לחזור בתשובה שלמה, ונזכה כולנו לכתיבה וחתימה טובה ושנת גאולה וישועה".
בית דין רבני חב"ד בארץ הקודש באיגרת מר"ח סיון התשנ"ט כותבים כך: "לאנ"ש שיחיו בכל אתר ואתר שלום וברכה, בשנים האחרונות עם התפתחות הטכנולוגיה והשימוש כמעט בכל בית באמצעי המיחשוב, רבו המשתמשים ברשת האינטרנט גם בקרב אנ"ש. לדאבונינו אנו רואים במוחש את הסכנות הגדולות שיש בזה. החשיפה לעניינים בלתי צנועים גורמת להדרדרות מוסרית ופריקת עול בקרב המבוגרים, בני נוער וילדים. אנו נתקלים במקרים של התמכרויות קשות ופירוק משפחות ר"ל. ידועים דברי כ"ק אדמו"ר נשיא דורנו (שיחה מיום ר"ח אלול התשי"ד המובאת בספר "תורת מנחם" חלק יב מעמוד 190 ואילך, ובספר "שערי הלכה ומנהג" ח"ג עמ' רמט) על חומר איסור הצפייה בטלוויזיה, והדבר חמור עשרות מונים בנוגע לשימוש ברשת האינטרנט. בשום בית יהודי חסידי אין לתת מקום לשימוש באינטרנט, ושומר נפשו ירחק מדבר זה. רק כשמדובר בצרכים מיוחדים (כגון בריאות, פרנסה וכיו"ב) ניתן להשתמש ברשת האינטרנט, רק בהסכמת רב מורה הוראה, ורק על ידי סינון מיוחד המופעל כיום במסלול "אתרוג" ע"י חברת אינטרנט רימון, או מסלול "נתיב" ע"י חברת סיימן... וכדברי כ"ק אדמו"ר נשיא דורנו בשיחה הנ"ל "ראוי לכל אחד ואחד לתקן העניינים ויהי רצון כי ע"י ההתחזקות בשמירת גבולות הקדושה בבתינו, נזכה לקבלת התורה בשמחה ובפנימיות ולתורה חדשה מאתי תצא בגאולה האמיתית והשלימה תיכף ומיד ממש".
האדמו"ר מפשעווארסק פירסם תקנות מיוחדות (אלול התשע"ב): "קאמפיוטר: א. אין להחזיק קאמפיוטר ללא צורך. ב. מי שזקוק להשתמש בקאמפיוטר חייבים להיזהר שהקאמפיוטר לא יהיה לו שום אפשרות להתקשר לאינטרנט. ג. יש להיזהר שהקאמפיוטר לא יהיה בבית רק במקום העבודה. אינטערנעט: ד. מי שאין לו הכרח גמור להשתמש באינטערנעט אסור להשתמש באינטערנעט, אפילו כשיש עליו פילטער מעולה. ה. כמו כן מי שיש לו הכרח להשתמש באינטערנעט רק לפרקים, עליו ללכת ל'ביזנעס-סנטר' כדי שלא יצטרך להחזיק בעצמו אינטערנעט. ו. מי שלדעתו מוכרח להשתמש בקביעות באינטערנעט לצורך פרנסתו חייב להתייעץ עם מו"צ הבקי בעניינים אלו אם אכן מותר לו להחזיק אינטערנעט. וכמובן גם אחרי קבלת ההיתר מן החובה להתקין פילטער מעולה. ז. ולכתחילה יחזיק בו רק במקום העבודה, וכדאי שישתדל שיהיה נוכח שם איש אחר בשעה שמשתמש באינטערנעט. ח. מי שמוכרח להשתמש באינטערנעט חייב להיזהר ולהישמר שילדים או אחרים שאינם זקוקים לכך, לא יהיה להם שום מבוא להשתמש באינטערנעט. כלומר שיהיה סגור ב'אינטערנעט-לאק' שרק הוא יכול לפותחו. ט. גם אלו שמשתמשים באינטערנעט באופני היתר הנ"ל, ישתמשו בו רק בעת הצורך, ולא למטרת שחוק ותענוג וכדומה".
הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
איך מותר לנקות בגדים בשבת?
איך מותר להכין קפה בשבת?
האם מותר לקנות בבלאק פריידי?
הלכות שטיפת כלים בשבת
למה משווים את העצים לצדיקים?
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בקשר מרובע?
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בצורת ד'?
איך ללמוד גמרא?
לקום מהתחתית של התחתית