בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • הלכה יומית
קטגוריה משנית
  • משפחה חברה ומדינה
  • דיני כשרות
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לרפואת

נפגעי הפיגוע בהר נוף.

2 דק' קריאה
מקורות והערות
א. שרץ שהתפתח בפרי תלוש מותר באכילה כל זמן שלא יצא מהפרי.
ב. עם זאת, יש חובה לנפות קמח משלש סיבות: 1. יש חשש שהתולעים שבקמח יצאו ממנו ואחר כך חזרו. 2. החכמת אדם סובר שהקמח נחשב להרבה פירות ולכן תולעת שזוחלת בתוך הקמח נחשבת תולעת שיצאה מן הפרי. 3. עלולים להימצא בו תולעים שהתפתחו במקום אחר.
ג. יש לנפות את כל הקמח שרוצים להשתמש בו.
ד. יש להשתמש בנפה בעלת צפיפות גבוהה על מנת לחסום את התולעים הדקות.
ה. יש להקפיד על ניקיון הנפה.

א. מדוע יש לנפות קמח?
כבר למדנו שהאוכל משרץ הארץ עובר על חמשה אסורים. חז"ל הגדירו שמן התורה אסור רק שרץ 'השורץ על הארץ', כלומר שגדל בארץ, או בדבר המחובר לארץ. לכן, שרץ שהתפתח על פרי תלוש מותר באכילה, כל זמן שלא יצא מהפרי. אם יצא השרץ מהפרי (אפילו אם עבר לפרי אחר), נאסר באכילה1.
לכאורה יוצא מכך שתולעים המתפתחים בקמח, אינם אסורים כל זמן שלא פרשו מהקמח. מדוע אם כן יש חובה לנפות קמח?
שתי תשובות בדבר:
א. אין ודאות שהתולעים שהתפתחו בתוך הקמח לא יצאו ממנו ואחר כך חזרו לתוכו2.
ב. לדעת החכמת אדם לא מחשיבים את כל הקמח לפרי אחד, אלא להרבה פירות. לכן תולעת הזוחלת בו נאסרה, כדין שרץ שפרש מפרי לפרי3.
ג. המציאות בטחנות הקמח בימינו היא שגרעיני החיטה עוברים לפני ואחרי טחנתם בצינורות ארוכים מאד שקשה לנקותם לכל אורכם, במקומות רבים בטחנה מצטברות שכבות קמח (פינות, מדפים, מתחת המכונות) והקמח שוהה במחסנים כשבועיים אחרי הטחינה. מציאות זו יוצרת כר פורה לגידול תולעים שנכנסים וזוחלים אחר כך לקמח4.
לכן חובה לנפות את הקמח לפני השימוש בו.

ב. הוראות מעשיות בניפוי קמח
א. יש לנפות את כל הקמח בו רוצים להשתמש, ואין להסתפק ב'מדגם' (ניפוי חלק מהקמח כהוכחה לכשרות שאר הקמח)5.
ב. מאחר והחרקים הנמצאים בקמח עלולים להיות קטנים מאד, יש להשתמש בנפה בצפיפות גבוהה. לקמח לבן ולקמח מלא טחון דק- '70-75' מש' (בכל 2.5ס"מ מרובע, יש 70X70 חורים) ומעלה.
מומלץ שלא להשתמש בקמח מלא שנטחן בטחינה גסה. פתרון טוב לצרכני קמח מלא הוא לקנות קמח מנופה שנשמר בקירור או בואקום. אם אי אפשר להשיג קמח כזה, ניתן לנפותו בנפת '40-50' מש.
ג. יש להקפיד על ניקיון הנפה מאחר ועלולים להתפתח בקמח שנשאר בה תולעים.
ד. קמח מנופה מותר לשימוש ללא ניפוי חוזר עד 24 שעות אחרי הניפוי. אם שומרים אותו במקרר מותר להשתמש בו ללא ניפוי חוזר עד שבוע מהניפוי. אם שומרים אותו במקפיא מותר להשתמש בו ללא ניפוי חוזר בלי הגבלת זמן6.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il