בית המדרש

קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

הרב נתנאל והרבנית רחל בן חיים

3 דק' קריאה
"קְדֹשִׁים תִּהְיוּ כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם" 1 .
מהי כוונת חתימת הפסוק במילים "אני ה' אלוקיכם"? הרי שם "הויה" משמעותו רחמים, ואילו השם "אלוקים" משמעותו דין, ומה הכוונה בהיותם יחד?
רש"י מפרש 2 "דעו מי גוזר עליכם, דיין להפרע ונאמן לשלם שכר". כלומר: מצד אחד ה' רחמן ונותן שכר, ומצד שני הוא דיין להיפרע לעוברי רצונו.
אדם אחד חיפש עבודה, ומצא שני אנשים שהציעו לו משרה. הלך לחכם להתייעץ אצל מי יעבוד. שאל אותו החכם: "מה ההבדל בין שני המעסיקים?".
אמר האיש: "מעסיק אחד הוא אדם רגוע, לא כועס ולא קפדן. אם אדם מאחר קצת לעבודה הוא לא "עושה עניין", אם מישהו מבקש לצאת מוקדם הוא אומר "לא נורא, מחר תשלים את העבודה". מצד שני, כאשר בא זמן תשלום המשכורת הוא אינו דואג ואינו ממהר. אומר הוא שייתן מחר, ולמחרת אומר שיגמור לסדר את הניירת של התשלומים ביום הבא, וכך לאחר שבוע מתחיל לשלם את המשכורת בכמה תשלומים.
המעסיק השני לעומת זאת הוא קפדן ודייקן. בודק שכל פועל הגיע בדיוק בזמן ולא התאחר ושאף אחד לא יצא לפני תום הזמן. כך גם הוא מקפיד בטיב העבודה ובודק תמיד שהכל נעשה בדיוק לפי הנחיותיו, שאף אחד לא מתבטל ולא "מעגל פינות". מצד שני, גם על עצמו הוא קפדן. תמיד משלם הוא את המשכורת ביום הקבוע, ואם חל יום התשלום בשבת הוא מקדים לשלם כבר ביום חמישי, כדי שיהיה לפועלים כסף לצרכי השבת. בנוסף, לקראת המועדים הוא זוכר לתת בונוס".
אמר החכם: "טוב לאדם שיעבוד קשה כל החודש וידע שיקבל את שכרו בזמנו משיעבוד בנחת ואין שכרו מובטח לו".
כך אומר ה' לעם ישראל. מצד אחד אני "אלוקים" - במידת הדין, דורש שתדקדקו במצוותי ותעשו אותם בדיוק לפי כל הפרטים בהלכה, אך מצד שני אני "ה'", רחמן ונאמן לשלם את שכרו בדיוק ואף מעבר למה שמגיע לכם.
לכן צריך אדם להיות דייקן ודקדקן בקיום המצוות. יקנה תפילין מסופר נאמן המדקדק בקוצו של יוד, ירגיל את עצמו לבוא לבית הכנסת בזמן לתפילה, ולא יתאחר. אם אתה מדקדק במצוות, גם ה' ייתן לך שכר ועוד כהנה וכהנה.
מספרים במליצה על אישה אחת שהיה לה בן קצת שובב. ערבה עליו שנתו ולא רצה לקום לתפילה. היתה אימו קוראת לו: "בני, קום! זמן תפילה עובר!". אמר הבן לאימו: "אם תכיני לי דג שלם במתכון המיוחד והטעים שלך - אקום לתפילה כמו שאת רוצה". הסכימה האם, והבן קם והתפלל תפילה חטופה וקטופה. אמו, שהיתה מלאה חכמה, לקחה מחתיכות הדג שנותרו לה משבת והגישה לפניו ראש וזנב של דג. התרעם הבן ואמר: "אמא, זה נקרא דג שלם?!". ענתה אימו: "אם תפילתך תפילה שלמה - גם זה דג שלם".
הנמשל הוא שאדם צריך לדקדק במצוות, וכמו שהאדם מדקדק בהם, כך ה' מדקדק לשלם שכרו בשלימות.
כמו שצריך לדקדק במצוות בין אדם למקום, כך גם צריך לדקדק שיהיה מעשיו ומשאו ומתנו עם הבריות באמונה וביושר.
מסופר כי היה גוי שהלווה מהרב מוצפי 35,000 דינר. שלח הרב את הפקיד שלו, דניאל, לגבות ממנו את ההלוואה, ונתן לו הגוי המחאה על סך 65,000 דינר. בדק הרב וראה שהוא הוא רק על 35,000 דינר, ואילו ההמחאה היא על סף 65,000 דינר - כמעט כפליים. מקור הטעות היה שבערבית צליל המילה "שלושים" ו"שישים" דומה.
פגש הרב את גוי בשוק, העמידו על הטעות והחזיר לו את העודף. הופתע הגוי מישרותו של הרב, וקרא בקול מול כל העוברים ושבים: "ראו את ישרותו של היהודי!". כך נתקדש שם שמים בזכות ישרותו של הרב 3 .



^ 1.ויקרא י"ט, ב'
^ 2.פירוש רש"י על התורה ויקרא י"ח, א'
^ 3.יש להעיר שעל פי הדין טעות הגוי מותרת, ואין חיוב להחזיר לו (עיין בפרטי הלכה זו בשו"ע חושן-משפט שמ"ח, ב' וברמ"א שם). אמנם יש עניין להחזיר אם יעשה קידוש השם (עיין שו"ת בנימין זאב ת"ט שכתב: "נלע"ד לומר דמשום קידוש ה' יש לכל אחד ואחד מישראל לחזור לגוי טעותו... משום דשארית ישראל לא יעשו עולה ולא ידברו כזב ולא ימצא בפיהם לשון תרמית... ואין להטעות שום ברייה, לא ישמעאל ולא גוי... בדידי הדיוט הווה עובדא עם גוי אחד, שטעה מעצמו בסחורה שמכרתי לו ונתן לי יתר, והלכתי אצל כמה גוים בתוך השוק והחזרתים לו, ואמרו הגוים זה עם זה ראו כמה אמונה יש לישראלים, ובודאי הוא אצלי שהיה שם קדוש ה' יתברך ברבים". וכן בבאר הגולה שמ"ח, ה' כתב: "ואני כותב זאת לדורות שראיתי רבים (שבתחילה) גדלו והעשירו מן טעות שהטעו העכו"ם ו(לבסוף) לא הצליחו וירדו נכסיהם לטמיון ולא הניחו אחריהם ברכה, וכמו שכתב בספר חסידים סימן תתרע"ד רבים אשר קדשו ה' והחזירו טעויות העכו"ם בדבר חשוב גדלו והעשירו והצליחו והניחו יתרם לעולליהם", וכן נהג הרב.


את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il