בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • שיעורים כלליים
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה
undefined
2 דק' קריאה
"כל אדם צריך (מלבד לימוד תורה) לעסוק בחסד ולרחם על הבריות, ועבור זה יכפר עוונתיו, וכדכתיב "בחסד ואמת יכפר עון", וירחמו עליו מן השמים להוסיף לו חיים, וכמו שאמרו חז"ל – כל המרחם על הבריות מרחמין עליו מן השמים" ( משנה ברורה, הלכות יום הכיפורים, תרטו, סעיף ו ב שער הציון)
לאיזה משפחה עדיף לעזור? ( על פי הספר 'כל משאלותיך' פרשת וירא)
יוסי איש עסוק מאד, אולם הוא מקפיד מידי שבוע לצאת אל השטח ולעזור למשפחות הנמצאות במצוקה. רשויות הרווחה כבר מכירות את מנהגו מזה שנים, ומעבירות לו מדי פעם רשימות חדשות.
מזה כמה חודשים הוא מגיע לשתי משפחות על בסיס שבועי. למשפחת כהן הוא מגיע בימי שני, והללו מקבלים אותו במאור פנים. מיד כשנכנס הילדים צועקים "המלאך הגיע!" ומודים לו על כל דבר שעושה- החל בנקיון הבית וכלה בקניות ובהבאת מטעמים מעשי ידי אישתו. אמנם, אבי משפחת כהן, דוד, משתדל מאד לדאוג לצרכי ביתו. אולם מאז פטירתה של אשתו המצב בבית אינו פשוט. פעמים רבות הוא עובד עד שעות הלילה המאוחרות והילדים נשארים בבית לבד ללא מענה הולם. בזמנים אלו נכנס יוסי ולעיתים אף יושב ולומד עם ילד שמבקש עזרה בשיעורי הבית.
מדי שבוע, כשמגיעה שעת הפרידה, כל בני הבית נפרדים ממנו בחיבוקים וברכות חמות.
גם בימי חמישי מגיע יוסי למשפחה אחרת, משפחת לוי. אולם כאן המצב שונה. ההורים, אנשים קשי יום, אינם אומרים ליוסי דבר. פעמים רבות יוסי מגיע לבית ואיש אינו נמצא. רק רשימת בקשות מודבקת לדלת. יוסי משתדל למלא אחר הבקשות ולדאוג לכך שהמקרר יהיה מלא ושהבית יהיה נקי ומסודר. אולם, התחושה כאן היא אחרת. לעיתים נדמה לו שאולי הוא רק מפריע להם ואינו עוזר כלל. כבר כמה פעמים ניגש לעובדת הסוציאלית ושטח בפניה את תחושותיו, אך היא השיבה לו מיד: "אין לך מושג איזו מצווה גדולה אתה עושה! ייתכן ואינם מרגישים בנוח לקבל את סיועך, אך האמת היא שזה מציל אותם והם מחכים בליבם פנימה ליום שבו אתה מגיע".
לאחרונה, בשל דרישות חדשות בעבודה, לפעמים יוצא ליוסי שיש לו רק יום אחד בשבוע שהוא יכול לעזור למשפחה נזקקת.
כאן החל יוסי להתלבט. הוא יודע שגם אצל משפחת כהן וגם אצל משפחת לוי העזרה שלו נצרכת מאד. אמנם, נעים לו יותר להכנס למשפחת כהן. האם עדיף שיוותר על ההתנדבות אצל משפחת לוי שהרי ממילא אינם מכירים לו טובה, או שמא דווקא בשל כך עדיף שיישאר לעזור למשפחת לוי, ולא ייפחת שכרו בשמים מהתחושה הנעימה שהוא מקבל ממשפחת כהן?

תשובה :
הגאון הרב חיים קנייבסקי שליט"א:
בירושלמי במסכת פאה (פרק ח, הלכה ו) כתוב שהיו אורחים אצל רבי אלעזר ובירכו אותו. אמר רבי אליעזר "לית דין אגר טוב", כלומר - אין זה שכר טוב. שוב באו אליו אורחים וקיללו אותו. אז אמר "דין אגר טוב", - זה שכר טוב.
לכן יש להעדיף לעשות חסד דווקא למשפחת לוי שאינם מכירים לו טובה. (לא שאם הוא יעשה חסד עם משפחת כהן שמכירים לו טובה ייפחת שכרו מהכרת הטוב שלהם, אלא שיש יותר שכר כאשר עושה חסד ללא קבלת הטובה בחזרה).

הגאון הרב דב ליאור שליט"א:
אין זה שיקול עיקרי העניין הזה. מה שצריך לבדוק זה מי צריך יותר עזרה. לו יצויר ששתי המשפחות צריכות באופן שווה אז שיעזור למי שיותר מכיר לו טובה. יותר נעים לעזור להם. בנוסף זה מעודד הכרת טובה.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il