בית המדרש

  • מדורים
  • הרב חיים קנייבסקי
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

הרב חיים קנייבסקי זצ"ל

3 דק' קריאה
חרוטה בזכרוני, פגישתי עם הסטייפלר זצ"ל (רבי יעקב ישראל קנייבסקי), אביו של ר' חיים קנייבסקי זצ"ל. באתי לביתו, והוא ספון על הסטנדר שלו בחדר עמוס ספרים. הדרת פנים מיוחדת ומרטיטה. לאחר שאלות ולאחר ברכתו, רציתי לקנות את ספריו קהילות יעקב. הסטייפלר הסכים שארכוש רק את קהילות יעקב על גטין, שזו המסכת שאותה למדתי באותה עת. התפעלתי ממחבר ספרים, שלא מוכן שירכשו את ספריו, פרט לספר הספציפי שאותו לומדים כעת. 


פעם בא מישהו אל הסטייפלר ושאל אותו כיצד מצליחים בחינוך הילדים. נתן לו הסטייפלר כמה עצות, ואז הוסיף ואמר: "הדבר החשוב ביותר הוא להתפלל ולבכות אל הילדים שלך. אתה יודע כמה אני בוכה על חיים שלי?". לאחר שנים רבות, סיפר אדם זה את הסיפור לר' חיים קנייבסקי שהתרגש מאוד כששמע על התפילות שאביו התפלל עליו. 


זכיתי להיות אצל ר' חיים קנייבסקי כמה וכמה פעמים. בכל פעם, הדבר החזיר אותי לפגישתי עם אביו, הסטייפלר. זכות אדירה להיות עם אדם גדול כל כך, לשמוע ממנו דברי תורה, לקבל עצות ולקבל את ברכתו. 


לא תמיד אנשים מבינים גדלותה של תורה. ר' חיים קנייבסקי זצ"ל, היה מסיים בכל שנה את כל הש"ס הבבלי, הירושלמי, רמב"ם, טור, שלחן ערוך, תנ"ך וזוהר. היה גדול גם בבקיאות בכל חדרי התורה וגם בעיון מרשים. ניתן להבחין בכך גם בספריו, ובמיוחד בסדרת דרך אמונה, על הרמב"ם הלכות זרעים. כך גם בספרים מיוחדים כמו נחל איתן על עגלה ערופה. צדדים הלכתיים

ומעשיים ניתן לראות בספריו שונה הלכות, שהם קיצור המשנה ברורה והחזון איש. מתי הספיק לכתוב ספרים? בחודש העיבור. פעם בכמה שנים, נוסף חודש, אדר ב', ובו היה כותב ספר נוסף. 


פעם הגיע ר' חיים קנייבסקי לברית מילה. לתינוק קראו משה. אדם אחד אמר דבר תורה והזכיר כמה פעמים מוזכר משה בתורה. ניגש אליו ר' חיים ואמר לו, שיש פחות מקומות שמוזכר בהם משה. אמר האיש: "לא ייתכן, בדקתי את הדברים במחשב". אמר לו ר' חיים: "המחשב הטעה אותך. יש שני מקומות שהוא ספר בתור השם משה, אולם, לא ידע שלא מדובר על משה. האחד, 'וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ' (דברים ט"ו, ב), והשני 'וְאִם יִמְעַט הַבַּיִת מִהְיוֹת מִשֶּׂה' (שמות י"ב, ד)". זו רק דוגמה לרמת הבקיאות המפליאה של ר' חיים בכל אות ואות, בכל חדרי התורה. 


כשהייתי אצל ר' חיים הוא עבר במשך כמה דקות על הספרים שלי בהלכות שבת, ואמר לי, שהוא מאוד שמח בספרים, שזו הדרך ללמד הלכה, לראות את היסודות בסוגיה ומתוך עיון בסוגיה ובראשונים להגיע להלכה. הוא חיזק אותי, שאמשיך לכתוב עוד ספרים רבים.


דיברנו רבות גם על השמיטה. שאלתי אותו מדוע ישנם כאלו המעדיפים יבול נכרי על פני אוצר בית דין. אוצר בין דין הוא פתרון לכתחילה, פתרון המאפשר לאכול פירות בקדושת שביעית וגם מחזק את החקלאות היהודית בארץ ישראל. הוא אמר לי: "פשיטא! ברור שאתה צודק! תמשיך לחזק אוצר בית דין ותמשיך לכתוב וללמד הלכות שמיטה. ותכתוב גם על הרבה נושאים אחרים בהלכה". 


דבריו של ר' חיים נתנו לי חיזוק גדול, ופטירתו כעת גרמה לי לכאב גדול. קרעתי קריעה. גדולי דור רבים כל כך נסתלקו מאיתנו בעשרות השנים האחרונות. זכיתי לשאול שאלות ולקבל כל כך הרבה מרבים מגדולי הדור: הגרש"ז אויערבך, הציץ אליעזר, הרב אלישיב, הרב עובדיה יוסף, הרב מרדכי אליהו, הרב אברהם שפירא, הרב ש"ך ועוד, וכמובן ממו"ר הרב ליכטנשטיין זצ"ל. כעת, בפטירת ר' חיים קנייבסקי זצ"ל, נפער פער גדול בעולם התורה. 


אם ישאל הקורא דברים אלו, מה הדבר אומר לי? הרי אני לא יכול ללמוד תורה כמו ר' חיים קנייבסקי ואף לא בצורה חלקית? ובכן, מסתבר שהדבר נכון, אולם, ניתן לראות את המאמץ האדיר שר' חיים השקיע בתורה. לא וויתר. יומם ולילה. כל אחד מאיתנו, צריך להשקיע בתורה בכל כוחו. במיוחד כעת, עם הסתלקותו של ר' חיים קנייבסקי. להוסיף לימוד תורה, להוסיף אהבת תורה, להוסיף ולהתחזק בקיום מצוות ולהרבות בחסד ובאחדות. בע"ה שנזכה שזכותו של ר' חיים קנייבסקי זצ"ל תגן עלינו, ונזכה לראות פני גואל צדק במהרה בימינו.

1 תגובותב1 דיונים

  • י יאיר מאיר |י"ז אדר ב׳ תשפ"ב

    חשיבות גדולי הדור

    ממש מחזק יפה כל כך!

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il