135
הקדמה
בשנים בהם פורים חל ביום חול, בערים פרוזות מקיימים את כל המצוות בי"ד באדר, ובערים מוקפות חומה מימות יהושע בן נון בט"ו באדר. שום מצווה ממצוות פורים לא מקיימים בט"ז באדר.
כיום על פי לוח השנה שבידינו, רק ט"ו באדר יכול לחול בשבת. י"ד באדר אף פעם לא חל בשבת. ט"ו באדר חל מדי מספר שנים בשבת, ומקובל לקרוא לפורים זה: פורים משולש. הסיבה היא מפני שמקיימים את מצוות הפורים במשך שלושה ימים: קוראים מגילה ונותנים מתנות לאביונים ביום ששי י"ד באדר; קוראים בתורה ואומרים על הניסים בשבת ט"ו באדר; שולחים מנות וסועדים סעודת פורים ביום ראשון ט"ז באדר. הלכה זו שסועדים את סעודת פורים ביום ראשון ט"ז באדר, מבוססת על פרשנות של סוגיה בירושלמי (מגילה א, א).
נעיין בדברי ראשונים ואחרונים שעסקו בפרשנות ירושלמי זה, וכן מה עמדת הבבלי בנוגע למועד סעודת פורים בשנה כזו. להלן נציע פירוש אחר לירושלמי (מגילה א, א) על בסיס סוגיה אחרת בירושלמי (מגילה א, ד).
א. מקרא מגילה כשפורים חל בערב שבת ובשבת
במשנה (מגילה ב ע"א) נאמר:
[י"ד באדר] חל להיות ערב שבת - כפרים מקדימין ליום הכניסה [יום חמישי], ועיירות גדולות ומוקפות חומה קורין בו ביום [יום ששי].
[י"ד באדר] חל להיות בשבת - כפרים ועיירות גדולות מקדימין וקורין ליום הכניסה [יום חמישי], ומוקפות חומה למחר [יום ראשון].
מהמשנה יש ללמוד שאם י"ד או ט"ו באדר חלים בשבת, לא קוראים מגילה בשבת, אלא מקדימים את הקריאה ליום ששי. 1
ההלכה לפיה יש להקדים ליום ששי את קריאת המגילה כשי"ד או ט"ו באדר חל בשבת נזכרת גם במשנה בהמשך (ה ע"א): "באלו אמרו מקדימין ולא מאחרין". רש"י (ד"ה באלו) כתב: "באלו אמרו - בזמנים של מגילה אמרו מקדימין, אם חל ארבעה עשר בשבת". רש"י ציין רק את האפשרות שי"ד באדר חל בשבת. יתכן שזו דוגמא בלבד, וכוונתו גם לאפשרות שט"ו באדר חל בשבת. הרשב"א (ה ע"א) כתב את שתי האפשרויות: "אי נמי באלו [י"ד באדר] בשחל בשבת ובערב שבת", וכך כתב גם הריטב"א (שם) בסגנון אחר: "אי נמי עיירות או כפרים שחל זמנם שלהם בשבת שמקדימין לקרוא". 2
בתוספתא (מגילה א, ד) נאמר: "קריאת מגילה ותרומת שקלים מקדימין ולא מאחרין", ובירושלמי (מגילה א, ד) הוסבר ע"פ התוספתא שזו כוונת משנתנו: "באלו אמרו מקדימין ולא מאחרין - קריאת מגילה ותרומת שקלים מקדימין ולא מאחרין". "באלו אמרו" – בלשון רבים, והכוונה היא למקרא מגילה והכרזה על מחצית השקל. 3
בירושלמי (מגילה א, ג) דנו האמוראים בנוגע להקדמת מקרא המגילה כשי"ד באדר או ט"ו באדר חלים בשבת, וסיכום הדיון הוא:
היך עבדין עובדא [כשט"ו באדר חל בשבת]? אמר רבי יוסה: כמתניתא [הפרזים והמוקפים קוראים ביום ששי י"ד באדר, ובני הכפרים ביום חמישי יום הכניסה].
...היך עבדין עובדא? כשי"ד באדר חל בשבת]? אמר רבי יוסה: לית איפשר [אין כיום מצב שי"ד באדר יחול בשבת]. ואין איפשר כמתניתה. [ואם בכל זאת קורה כך, אזי הפרזים ובני הכפרים יקראו ביום חמישי יום הכניסה].
דברי רבי יוסי הללו שאין מצב שיום י"ד באדר יהיה בשבת, נזכרו בשמו גם בירושלמי (מגילה א, ב):
אמר רבי יוסה: לית כאן חל להיות בשני, ולית כאן חל להיות בשבת. חל להיות בשני - צומא רבא בחד בשובא. חל להיות בשבת - צומא רבא בערובתא.
י"ד באדר לא יהיה לעולם ביום שני, כי אז יום כיפור שאחריו יהיה ביום ראשון. כמו כן י"ד באדר לא יהיה לעולם בשבת, כי אז יום כיפור שאחריו יהיה ביום ששי. חכמים לא רצו שיום כיפור יהיה סמוך לשבת, כדי שלא יהיו שני ימים רצופים שלא ניתן לעשות בהם מלאכות חמורות. סתם רבי יוסי בירושלמי הוא רבי יוסי בר זבידא, שהיה אמורא ארץ ישראלי בדור החמישי. זהו הזמן בו פעל הלל נשיאה שקבע את לוח השנה (רמב"ן, ספר הזכות גיטין מט ע"א; ספר המצוות, מצוות עשה קנג). אשר כל כן יתכן והוא אמר דברים אלו בעקבות תקנת הלל נשיאה ובכל זאת הוא גם התייחס למצב בו יום י"ד באדר חל בשבת. 4
הגמרא (ה ע"א) שאלה על דברי המשנה: "באלו אמרו מקדימין ולא מאחרין. מאי טעמא? אמר רבי אבא אמר שמואל: אמר קרא 'ולא יעבור' ". כוונת רבי אבא בשם שמואל לאמור בפסוק (אסתר ט, כז): "קימו וקבלו היהודים עליהם ועל זרעם ועל כל הנלווים עליהם ולא יעבור". לפיו, היום האחרון של פורים הוא בט"ו באדר, ועל כן אין לאחר מקרא מגילה לט"ז באדר ואילך. דרשה זו נזכרה בגמרא (ב ע"א) שדנה בשאלה: "ואימא שיתסר ושיבסר"? מדוע לא קבעו שניתן לקרוא מגילה בט"ז ובי"ז באדר? תשובת הגמרא: "'ולא יעבור' כתיב". גם בירושלמי (מגילה א, א) נשאלה שאלה זו, ורבי אבהו בשם רבי אלעזר אמר את אותה התשובה: "ולא יעבור".
בגמרא (מגילה ד ע"ב) מובאת תוספתא (מגילה א, ב) שחולקת על האמור במשנה בנוגע למצב בו י"ד באדר חל ביום ששי:
[י"ד באדר] חל להיות בערב שבת, כרכין המוקפין חומה מקדימין ליום הכניסה [יום חמישי], ועיירות גדולות קורין בו ביום [יום ששי].
בכל מקרה לפי המשנה והתוספתא מוסכם שאם פורים חל בשבת, אין קוראים מגילה בשבת, ורבה ורב יוסף חלקו מה טעם הדין. להקדמה של מקרא המגילה יש השלכה גם על התאריך בו מחלקים מתנות לאביונים בשנה כזו. 5
ב. ראשונים: זמן סעודת פורים כשפורים חל בערב שבת ובשבת
כאמור לעיל במשנה (מגילה ה ע"א) נאמר: "באלו אמרו מקדימין ולא מאחרין" ועל פי התוספתא (מגילה א, ד) הכוונה היא למקרא מגילה ותרומת שקלים. בהמשך המשנה נאמר שיש מצוות או אירועים שמאחרים ולא מקדימים:
אבל זמן עצי כהנים, וט' באב, וחגיגה, והקהל, מאחרין ולא מקדימין.
בתוספתא (מגילה א, ד ע"פ גירסת הגר"א) כתוב:
סעודת פורים וראש חודש, ספק מילה, וזמן עצי כהנים, ט' באב, חגיגה, והקהל, מאחרין ולא מקדימין. 6
בירושלמי (מגילה א, ד) נאמר:
סעודת ראש חדש וסעודת פורים מאחרין ולא מקדימין. 7
רבי זעירה בעא קומי רבי אבהו: ויעשו אותן שבת?
אמר לו: "לעשות אותם ימי משתה ושמחה" (אסתר ט, כב) את ששמחתו תלויה בבית דין, יצא זה ששמחתו תלויה בידי שמים.
רבי זעירה שאל את רבי אבהו: מדוע לא סועדים את הסעודה בשבת? ואת תשובתו הסביר הריטב"א (מגילה שם):
ופירשו בירושלמי (פ"א ה"ד) שאם חל פורים בשבת מאחרין הסעודה עד אחר השבת, כדי שתהא שמחת פורים ניכרת ולא תתערבב בסעודת שבת, ודרשינן לה מדכתיב "לעשות אותם ימי משתה ושמחה" את ששמחתו תלויה בבית דין, יצא זה ששמחתו תלויה בידי שמים.
בכל שבת סועדים סעודה, ואם יאכלו את סעודת פורים בשבת, לא יהיה ניכר שהסעודה היא בשל פורים. 8
ראשונים דנו בדברי הירושלמי הללו, וחלקם גם הסבירו את עמדת הבבלי בענין, על אף שלא נאמר דבר ברור בבבלי מתי זמן סעודת פורים כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת. להלן נעיין בדברי מספר ראשונים שכתבו בענין זה.
[א] רמב"ם: משתה ושמחה בי"ד באדר, וכן בט"ו באדר
הרמב"ם (הל' מגילה ב, יד) כתב: "השמחה והמשתה אין עושין אותה אלא ביום ארבעה עשר, ואם הקדימו לא יצאו". נראה שכך גם בנוגע לערים מוקפות חומה שעליהם לאכול סעודת פורים בט"ו באדר ולא להקדים. אך הרמב"ם לא כתב מתי יש לקיים הסעודה כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת.
[ב] הרשב"א והריטב"א: "ולא יעבור" נאמר גם בנוגע לסעודת פורים, וסעודת פורים היא בשבת
הרשב"א והריטב"א (ה ע"א) ציינו לדברי הירושלמי וכתבו שדברי הירושלמי לא ברורים. לפי דבריהם בפסוק כתוב "והימים האלה נזכרים ונעשים בכל שנה ושנה בזמניהם ולא יעבור", ועשיה היא הסעודה, והנחתם היא שהלימוד מהפסוק "ולא יעבור" הוא על מקרא מגילה וגם על הסעודה. הריטב"א התקשה לקבל שבמצב בו י"ד באדר חל בשבת ידחו את הסעודה לט"ו באדר, כי "בדידיה נמי איכא 'ולא יעבור' לבני י"ד למקרא מגילה, והוא הדין לשמחה דהא איתקש". הריטב"א כתב עוד:
ויש מפרשים דכי כתיב בתוספתא "סעודת פורים מאחרין" לפי גמרא דילן לא שמאחרין אותה אחר זמנה, אלא שמאחרין אותה עד זמנה, וכענין שאמרו בגמרא (ה ע"א) שמחה לא נוהגת אלא בזמנה. וכלפי שאמר "מקדימין ליום הכניסה" אמר בזה "מאחרין". וזה מן הלשונות שבתלמוד שעניינם מתחלף.
הריטב"א ציין ש"לפי גמרא דילן" – יש לפרש שהביטוי "מאחרין" הוא ביטוי הפוך למילה "מקדימין", אבל הכוונה היא עד זמנה לא אחר כך, שהרי שמחה לא נוהגת אלא בזמנה. נראה שכונת הריטב"א לומר ש"זמנה" של הסעודה הוא בי"ד או בט"ו באדר, ולא לפני כן ובוודאי לא אחרי כן. את סעודת פורים יש לסעוד בזמנה גם כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת.
[ג] הרב מנחם המאירי: כשי"ד וט"ו באדר חלים בשבת – מחלוקת האם הסעודה בשבת או ביום ששי
הרב מנחם המאירי (בית הבחירה, מגילה ה ע"א) כתב:
יש דברים שלא נתפרשו במשנה זו שהם בדין הקדמה ואיחור והם שנתבארו בתלמוד המערב. ...סעודת פורים התבאר שם גם כן שמאחרין ולא מקדימין. שאע"פ שהקדימו קריאת המגילה, אין שמחה בדין קדימה, ונח לנו שתתאחר. ונראה הטעם שהרי נאמר בפירוש "לעשות אותם ימי משתה ושמחה" – "אותם" ולא אחרים במקומם. נמצא שלא חלה זמן חובתה עדיין. ומאחר שלא חל זמן חובתה עדיין, מאחרין אותה. מוטב שתדחה לזמן שהגיע חיובה, משתעשה לזמן שלא הגיע חיובה עדיין.
המאירי הסביר את הבבלי ע"פ הירושלמי, ויש לדייק שבעצם המאירי מסביר כאן את האמור בתוספתא שצוינה לעיל. "מאחרין ולא מקדימין" נאמר גם בנוגע לסעודת פורים, אך הלכה זו לא נזכרה בבבלי. "ונראה הטעם... 'אותם' ולא אחרים במקומם" - זהו הסברו של המאירי לבבלי. אמנם גם הירושלמי דייק גם כן מפסוק זה, אך כדי להשיב על שאלה אחרת. דברי המאירי מה המשמעות של "מאחרין ולא מקדימין" תואמים להסבר שכתב הריטב"א שציינו לעיל. ההדגש הוא שלא מקדימים לסעוד סעודת פורים, כי "מוטב שתדחה לזמן שהגיע חיובה", אך אין מצב שיסעדו סעודת פורים אחרי זמנה. אם י"ד באדר חל בשבת, אזי יקראו מגילה ביום ששי י"ג באדר, ויסעדו סעודת פורים בשבת י"ד באדר. אם ט"ו באדר חל בשבת, יקראו מגילה ביום ששי י"ד באדר, ויסעדו סעודת פורים בשבת ט"ו באדר. 9
המאירי המשיך:
ובתלמוד המערב שאלו: "ויעשה אותה בשבת"? והשיבו " 'לעשות אותם' כתיב, את ששמחתו תלויה בבית דין, יצא זה ששמחתו תלויה בידי שמים". ועוד שהרי משלוח מנות היה נדחה.
המאירי לא הסביר את תשובת הירושלמי מדוע קבעו שאין לסעוד סעודת פורים בשבת, וכתב משפט נוסף: "ועוד שהרי משלוח מנות היה נדחה". משפט זה לא מופיע בירושלמי, ואין התייחסות כלל בירושלמי בסוגיה זו של זמן סעודת פורים בשבת בהקשר של משלוח מנות.
נראה להציע להסביר את פרשנות המאירי לירושלמי באופן הבא. כאמור לעיל, המאירי הסביר את הבבלי ע"פ המשפט שמופיע בירושלמי שמקורו בתוספתא: "סעודת פורים מאחרין ולא מקדימין". לדברי המאירי אין מצב שסעודת פורים תהיה לאחר זמנה, ועל כן כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת, מקדימים את מקרא המגילה, אך סועדים את הסעודה בשבת. על כך שאל רבי זעירא את רבי אבהו: "ויעשה אותה בשבת"?? – האמנם סועדים את סעודת פורים בשבת?? והתשובה היא שאכן כן. "לעשות אותם ימי שמחה" זו שמחה שבית דין קבעו ויש לקיימה בשבת. אמנם שמחת שבת קבועה היא בידי שמים, אך אלו הן שתי שמחות שונות. המאירי הוסיף עוד שלו היו מאחרים את סעודת פורים ליום ראשון, היה לדבר השלכה נוספת: "ועוד, שהרי משלוח מנות היה נדחה". גם את משלוח המנות היה צריך לדחות ליום ראשון, כי משלוח מנות הוא ביום שבו סועדים סעודת פורים, כי צריך לאפשר להשתמש במנות הללו לצרכי הסעודה. 10
הרב מנחם המאירי המשיך וכתב עוד:
ומ"מ יש מפרשים שמאחר שמקדימין בקריאת המגלה כמו שביארנו, אף הם מקדימין בשמחה. ולא נאמר (מגילה ה ע"א) "אין שמחה אלא בזמנה" אלא בהקדמת כפרים.
ויש שחולקים בה בעיירות, אבל מודים בה בכרכים הואיל והקדמתם לי"ד הוא זמן לרוב העולם, ואיחורם עד למחר עבר זמנה לכל העולם, וכן נראה ברור.
נראה שבפסקה זו חזר המאירי לפרש את דברי הבבלי, שם לא נאמר באופן ברור מתי יש לאכול סעודת פורים כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת. המאירי ציין שיש שסברו שבני עיירות וכרכים שמקדימים לקרוא מגילה ביום ששי, אזי באותו יום הם סועדים סעודת פורים. רק בני הכפרים שמקדימים לקרוא בימים י"א-י"ג באדר, להם נאמר שהסעודה חייבת להיות בזמנה, בי"ד או בט"ו באדר. המאירי ציין שיש חולקים על כך, ולדבריהם, רק אם בני כרכים הקדימו וקראו מגילה ביום ששי י"ד באדר, אזי בודאי שעליהם לסעוד ביום ששי, כי זה זמן פורים לרוב העולם, ובשנה כזו "לא יעבור" הוא כבר בט"ו באדר, כי בשום מקום לא יקראו מגילה בשבת. המאירי סיים: "וכן נראה ברור". לא ברור מה כוונתו. האם המאירי עצמו סבר כמו דעה זו, או שהוא רק ציין שהסברה של אותם חולקים היא ברורה.
[ד] הרב אהרון הכהן מלוניל: אין סועדים סעודת פורים בשבת
הרב אהרון הכהן מלוניל (אורחות חיים, א, הלכות מגלה ופורים אות לו; כל בו סי' מה) כתב:
וסעודת פורים שחלה להיות בשבת מאחרין אותה ואין מקדימין אותה. והטעם שאין עושין אותה בשבת [א] משום דלא מצו לקיומי "ומשלוח מנות איש לרעהו". [ב] ובירושלמי נותן טעם דכתיב "'לעשות אותם ימי משתה ושמחה'. מי ששמחתו תלויה בבית דין, יצא שבת ששמחתו תלויה בידי שמים", כלומר דמקודש וקאי מששת ימי בראשית. 11
לפי האורחות חיים אין סועדים סעודת פורים בשבת, ושני נימוקים לכך: [א] משלוח מנות צריך להיות ביום בו סועדים סעודת פורים, ולא ניתן לשלוח מנות בשבת [ב] לפי הירושלמי יש להפריד בין סעודת פורים לבין סעודת שבת.
האורחות חיים לא כתב במפורש שאם פורים הוא בשבת אזי יש לדחות את סעודת פורים ליום ראשון. היה ניתן להסביר את דבריו כדברי אותם מפרשים שציין המאירי. אם י"ד באדר חל בשבת, אז ידחו את הסעודה ליום ראשון ט"ו באדר, ועל מצב זה נאמר "מאחרין ולא מקדימין". אם ט"ו באדר חל בשבת, יסעדו סעודת פורים ביום ששי י"ד באדר. מצב כזה לא נחשב הקדמה, כי סועדים את סעודת פורים ביום י"ד באדר שהוא במסגרת זמן פורים גם כן, ובודאי ברוב העולם. מה שנאמר ש"אין מקדימין" הכונה היא שאין להקדים לפני י"ד באדר.
[ו] רבנו ניסים, הר"ן: כשי"ד וט"ו באדר חלים בשבת, סועדים סעודת פורים ביום ראשון
רבנו ניסים (ר"ן, מגילה ג ע"א-ע"ב) ציין לדברי הירושלמי שנזכרו לעיל, ופירש את דבריו כך:
ונראה לפי זה שכשחל י"ד להיות בערב שבת שעיירות גדולות ומוקפין חומה קורין בו ביום, שאין מוקפין חומה עושין סעודה עד אחד בשבת.
וכן נמי כשחל י"ד להיות בשבת לדידהו דמקלע שעיירות גדולות מקדימין ליום הכניסה שאין בני עיירות גדולות עושין סעודת פורים עד אחד בשבת, שהוא זמנן של מוקפין חומה.
אמנם הוא ציין "אבל ארבעה עשר בשבת לדידן לא מקלע כדגרסינן בירושלמי (מגילה א, ב)". בהמשך דבריו שם כתב שהלימוד מהפסוק "ולא יעבור" מתייחס אך ורק למקרא המגילה ולא לשמחה שהיא הסעודה. אשר על כן את הסעודה יש לדחות "עד אחד בשבת". 12
ג. מחלוקת הרב יוסף קארו והרב לוי בן חביב: מתי זמן סעודת פורים כשט"ו באדר חל בשבת
הרב יוסף קארו (בית יוסף, אורח חיים סי' תרפח, ו; שולחן ערוך שם ו) פסק כמו הר"ן:
יום חמשה עשר שחל להיות בשבת אין קורין המגילה בשבת, אלא מקדימים לקרותה בערב שבת... ואין עושים סעודת פורים עד יום אחד בשבת.
הרב יוסף קארו לא הזכיר את האפשרות שי"ד באדר חל בשבת, כי כאמור על פי הלוח שבידינו י"ד באדר לא חל אף פעם בשבת. כשט"ו באדר חל בשבת, בערים מוקפות חומה וכיום רק בירושלים, קוראים מגילה ביום ששי י"ד באדר, וסועדים סעודת פורים ביום ראשון ט"ז באדר. כך התקבל להלכה ע"י הפוסקים וכך נוהגים. 13
הרב לוי בן חביב, הרלב"ח התגורר בירושלים בזמנו של הרב יוסף קארו שהתגורר בצפת. 14 הרלב"ח (שו"ת מהרלב"ח סי' לב) כתב שברור לכל שירושלים היא עיר מוקפת חומה מימות יהושע בן נון, וכשט"ו באדר הוא ביום חול כל המצוות הם ביום זה. אך כשט"ו באדר חל בשבת:
נפל הספק בינינו בקצת חיוב דיני הפורים, מתי נקיים אותם?. שעם היות בא מפורש בספרי הפוסקים מתי היו, הקצתם בקצתם לא כתבו דבר, והוצרכנו לשאת ולתת בהם. ואחר המשא ומתן עלתה הסכמות רוב חכמי העיר הזאת תוב"ב לדעתי הקצרה, והיא כפי מה שאומר. וראשונה אזכיר חיוב מצות פורים בכמה דברים הוא ואומר כי הם ששה. ג' תלויים בדבור וג' במעשה. הג' התלויים בדבור הם: [א] מקרא מגילה, [ב] והקריאה בתורה וההפטרה [ג] ולומר על הנסים בתפלה וברכת המזון. הג' התלויים במעשה הם: [ד] הסעודה [ה] ומשלוח מנות איש לרעהו [ו] ומתנות לאביונים.
הרלב"ח פירט את ההלכות הקשורות למצוות פורים התלויות בדיבור אותם יש לקיים בירושלים המוקפת חומה מימות יהושע בן נון, כשט"ו באדר חל בשבת. 15 בנוגע לסעודת פורים הוא הרחיב מאד. להלן נצטט את דבריו, ונוסיף ונעיר עליהם:
בדין הסעודה יש ספק. כי כפי הנראה מהירושלמי [מגילה א, ד] מאחרים אותה ליום ראשון. וכיון שהביאו הרי"ף ז"ל [מגילה ג ע"א-ע"ב בדפי הרי"ף], נראה דראוי לעשות כן. גם בספר כל בו [סי' מה] כן כתב בפירוש, והעתיקו מספר אורחות חיים [א, הלכות מגלה ופורים אות לו]. ושמענו שגדולי החכמים הנמצאים בעיר הקדושה הזאת, עתה מקרוב חלקם בחיים, כן הנהיגו.
האמת שהדבר הזה קשה מאד לשכל לקבלו.
הרלב"ח כתב על האמור בירושלמי ש"כפי הנראה... מאחרים אותה ליום ראשון" כי בירושלמי עצמו לא כתוב כן במפורש. הרי"ף אכן ציין לירושלמי זה, אך כאמור הרי"ף לא פירש מה כוונת הירושלמי. כך גם בנוגע לדברי האורחות חיים. אך כאמור, ברור שע"פ האורחות חיים לא סועדים סעודת פורים בשבת. הרלב"ח ציין שכך נהגו בירושלים, אך הוא מתקשה לקבל את ההנהגה הזו.
הרלב"ח טען שאת סעודת פורים יש לסעוד בשבת על בסיס הנימוקים הבאים:
(א) שכיון שחיוב הסעודה בפורים אנו לומדין ממה שאמר הכתוב "שמחה ומשתה" (אסתר ט, יט) ועיקר הפסוק בא לומר שאסורים בהספד ותענית, וביום ראשון מותר בתענית לבני עיירות לפחות, ויש לנו לאסור של זה בזה (מגילה ה ע"ב). איך יעשו בני ט"ו הסעודה, ביום שיכולים להתענות בו בני י"ד?
הטענה הראשונה היא שלא יתכן שביום ט"ז באדר, בירושלים ובכל עיר מוקפת חומה יהיה זה יום משתה ושמחה, ואילו בערים פרוזות יהיה זה יום שמותר בהספד ותענית.
(ב) והנני מודה שטעות גדולה היא אלי לחלוק על זה מכח השכל, כיון שבירושלמי נאמר. ועם כל זה לענין מעשה אומר שכיון שהרמב"ם ז"ל אין כן דעתו בודאי כמבואר בהלכות, שלא כתב שינוי כלל בענין הסעודה כשחל ט"ו בשבת לא להקדים ולא לאחר כמו שכתב בענין קריאת המגילה (הל' מגילה א, יג-יד), והוא הרב בזה המלכות, יש לנו לעשות מעשה על פיו.
כאמור לעיל הרמב"ם לא כתב דבר בנוגע לזמן הסעודה כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת בעוד שהוא כתב דברים ברורים בנוגע לזמן מקרא מגילה כשי"ד או ט"ו באדר חלים בשבת, משמע שהרמב"ם לא סבר כירושלמי. הפסיקה בארץ ישראל היא על פי הרמב"ם, ועל כן יש לפסוק להלכה כדבריו שסועדים סעודת פורים בזמנה.
(ג) גם הרא"ה ז"ל פירש הירושלמי באופן לא ימשך הדין הנזכר, ועם היות שאינו סובל פירושו הירושלמי, לפחות אין ראיה מהרי"ף ז"ל שהביא הירושלמי לפסוק שמאחרים הסעודה ביום ראשון.
דברי הרא"ה נזכרו בדברי רבינו ניסים (ר"ן, מגילה ג ע"א בדפי הרי"ף) שפירש את הירושלמי: "וכן סעודת פורים מאחרין אחר קריאת מגילה לבני כפרים, ולא מקדימין קודם קריאת מגילה דשמחת פורים דינה שלא תהא אלא בזמנה". הר"ן כתב על דבריו, שלא ניתן ככה לפרש את הירושלמי, אבל לפחות ניתן ללמוד מכך שאין הכרח להסביר שהרי"ף סבר שיש לאחר את הסעודה ליום ראשון. כאמור לעיל, הרי"ף עצמו לא כתוב דבר מפורש בענין.
(ד) ונראה שטעמם ז"ל שהתלמוד שלנו חולק על הירושלמי כיון שאמרו סתם (מגילה ה ע"א) "אבל שמחה אינה נוהגת אלא בזמנה". מלבד אותם הקושיות שהקשה הר"ן (מגילה ג ע"א-ע"ב מדפי הרי"ף) כנגד אותו הירושלמי מתלמוד שלנו, ועם היות שהוא טרח להשיבה, עם כל זה בעיני כל הראשונים והרמב"ם ז"ל עמהם, נראה שהתלמוד שלנו חולק על אותו הירושלמי, ואין לעשות כמותו.
לדבריו, הרמב"ם והרא"ה התבססו על האמור בבבלי, שם לא נזכר שיש לדחות את הסעודה ליום ראשון, והניחו שהבבלי חלק על הירושלמי. כאמור לעיל, הר"ן הקשה על הירושלמי שהרי אם סועדים סעודת פורים בט"ז באדר עוברים על "ולא יעבור", והשיב שרק בנוגע למגילה נאמר "ולא יעבור" אך לא בנוגע לסעודת פורים. אך בכל זאת, יש ראשונים והרמב"ם בראשם שסברו שהתלמוד בבלי חולק והפסוק "ולא יעבור" נאמר בנוגע לכל מצוות הפורים.
(ה) גם מצאנו תשובה אחת לרבני צרפת ז"ל וזה לשונה: 16
שאלה: ארבעה עשר שחל להיות בשבת דחינן מקרא מגילה משום דרבה (מגילה ד ע"ב). נהי דמכל מקום דחינן משום דרבה, משתה נעביד ביומיה כדאמרינן (ה ע"א): "אבל שמחה אינה נוהגת אלא בזמנה"?
הרלב"ח האריך בתחילת התשובה שעל פי לוח השנה שבידינו, לעולם אין מצב שי"ד באדר יחול בשבת. אך כשהיה מצב כזה:
היו מקדימין כפרים ועיירות ליום הכניסה, ולעולם אימא לך השמחה עצמה היו עושים בשבת. וגם חמשה עשר דמוקפים דמקלע בשבת, שנינו כפרים מקדימין ליום הכניסה, ועיירות גדולות ומוקפות חומה בערב שבת, ולעולם אימא לך לשמחת מוקפים בשבת עבדי לה.
לפי תשובה זו, את הסעודה סועדים בשבת.
(ו) גם החכם השלם כהר"ר ישראל אשכנזי מצא ראיה בתלמודינו דאין מאחרין השמחה ליום ראשון. ממאי דחלקו רב ושמואל בפרק בני העיר (מגילה ל ע"א) על פורים שחל להיות בערב שבת. רב אמר: מקדימין כי היכי דלא תקדום עשייה לזכירה, ושמואל אמר: מאחרים כיון דאיכא מוקפין דעבדי בחמסר, עשייה וזכירה בהדי הדדי קאתיין.
הרי אמרו בכאן בפירוש דעבדי מוקפין בחמסר. ואם הסעודה אינן עושים בט"ו, מאי קעבדי? הרי מקרא מגילה ומתנות עבדי בי"ד מלבד, שסתם עשייה בפורים הוא על המשתה. וכן אמר בריש המסכתא (מגילה ב ע"ב): "אשכחן עשייה, זכירה מנא לן". 17
הגמרא דנה שם בנוגע לשאלה מתי יש לקרוא פרשת זכור כשי"ד באדר חל ביום ששי. לפי רב קוראים בשבת שלפני פורים כדי להקדים זכירה לעשייה, ואילו לפי שמואל מאחרים וקוראים בשבת ט"ו באדר "כיון דאיכא מוקפין דעבדי בחמסר". מה "עבדי בחמסר" בערים מוקפות חומה כשיום זה חל בשבת? כאמור לעיל הרלב"ל מנה שלוש פעולות מעשיות שעושים בפורים: סעודה, משלוח מנות ומתנות לאביונים. מתנות לאביונים נותנים ביום ששי י"ד באדר, היום בו קוראים את המגילה, ומכאן שהסעודה היא הפעולה אותה עושים בני הכרכים בט"ו באדר שחל בשבת.
הרלב"ח סיים את דבריו: "מכל הלין עבדנו עובדה מהסעודה בשבת". דברי הרלב"ח לא התקבלו להלכה, אך יש פוסקים שכתבו שסעודת פורים היא ביום ראשון, אך גם בשבת יש לאכול ולשתות יותר, לשם מצוות פורים. 18
הלכה למעשה היא כדברי השולחן ערוך שנזכרו לעיל: סועדים סעודת פורים ביום ראשון ט"ז באדר. 19
ד. ירושלמי: סעודת פורים בי"ד וט"ו באדר
כאמור לעיל, בירושלמי (מגילה א, ד) לא כתוב במפורש שסעודת פורים נדחית ליום ראשון. להלן נציע לפרש את דברי הירושלמי הללו על בסיס מקור אחר בירושלמי (מגילה א, א):
תני בשם רבי נתן: כל החדש כשר לקריאת המגילה. מה טעמא? "והחדש אשר נהפך להם מיגון לשמחה" (אסתר ט, כב). אמר רבי חלבו: ובלבד עד חמשה עשר...
הדא דאת אמר לקריאת המגילה, אבל לעשות סעודה אינן עושין אלא בארבעה עשר ובחמשה עשר.
ואין מחלקין לעניים אלא בארבעה עשר ובחמשה עשר, אין עיניהם של עניים תלויות אלא בארבעה עשר ובחמשה עשר.
ויהיו אלו לקריאה ואלו לסעודה? רבי חלבו רבי חונה בשם רב: "והימים האלה נזכרים ונעשים" "נזכרים" בקריאה, "ונעשים" בסעודה.
ע"פ הירושלמי רק את מקרא מגילה ניתן להקדים לימים שהם לפני י"ד וט"ו באדר. אך סעודת פורים, ומתנות לאביונים הם רק בי"ד או בט"ו באדר. שאלו בירושלמי: "ויהיו אלו לקריאה ואלו לסעודה"? יהיו י"ד וט"ו באדר ימים למקרא מגילה והזמנים הנוספים י"א-י"ג באדר יהיו לסעודה או להפך! רבי חלבו ורבי חונה אמרו בשם רב שבפסוק נאמר "והימים האלה נזכרים ונעשים". הימים הללו – י"ד או ט"ו באדר " 'נזכרים' בקריאה, 'ונעשים' בסעודה". לא קבעו ימים בהם קוראים מגילה, וימים אחרים בהם סועדים סעודת פורים.
מדברי הירושלמי הללו יש ללמוד שמסגרת הזמן של סעודת פורים היא י"ד וט"ו באדר. לא מקדימים לסעוד סעודת פורים לפני התאריכים הללו, ואם דוחים אזי רק מי"ד באדר לט"ו באדר אך לא מעבר לזה. ניתן לדחות או להקדים במסגרת שני הימים הללו בלבד. מדברי הירושלמי (מגילה א, א): "רבי זעירה בעא קומי רבי אבהו: ויעשו אותן שבת?", יש ללמוד שלא סועדים סעודת פורים בשבת. אם כן, איך ישולבו שני הלימודים הללו שנזכרו בירושלמי?
[א] כשט"ו באדר חל בשבת, מקדימים וסועדים סעודת פורים ביום ששי י"ד באדר, ואין זה סותר את האמירה ש"לא מקדימין" כי תאריך זה הוא במסגרת הזמן של סעודת פורים כנאמר לעיל. מה שנאמר "אין מקדימין" הכוונה היא שאין מקדימים הסעודה לפני י"ד באדר, מה שכן עושים בנוגע למקרא מגילה.
פרשנות זו לדברי הירושלמי תואמת לסוף דברי המאירי (ה ע"א) בו הוא הסביר את האמור בבבלי, וכתב בשם יש מפרשים:
יש מפרשים שמאחר שמקדימין בקריאת המגלה כמו שביארנו, אף הם מקדימין בשמחה. ולא נאמר (מגילה ה ע"א) "אין שמחה אלא בזמנה" אלא בהקדמת כפרים. 20
[ב] כשי"ד באדר חל בשבת, מאחרים הסעודה ליום ראשון ט"ו באדר. אך ורק במצב זה בלבד "מאחרין ולא מקדימין". קוראים מגילה ביום ששי י"ג באדר, והיה מקום לומר להקדים את הסעודה גם כן ליום ששי כי את המגילה הקדימו ליום ששי, אשר על כן נאמר ש"לא מקדימין" את הסעודה ליום ששי י"ג באדר, ו"מאחרין" הסעודה ליום ראשון ט"ו באדר. תאריך זה הוא במסגרת הזמן של סעודת פורים כנאמר לעיל. לפי הסבר זה יוצא שהמושג "פורים משולש" הוא כשי"ד באדר חל בשבת, ולא כשט"ו באדר חל בשבת.
יש להוסיף עוד שרש"י (ה ע"א ד"ה באלו) הסביר את האמור במשנתנו: "באלו אמרו מקדימין ולא מאחרין" – "בזמנים של מגילה אמרו מקדימין, אם חל ארבעה עשר בשבת". רש"י ציין רק את האפשרות שי"ד באדר חל בשבת. ניתן להסביר שרש"י רק כתב דוגמא, אך הוא התכוון גם למצב שט"ו באדר חל בשבת. כאמור לעיל (סעיף א), ראשונים אחרים כמו הרשב"א והריטב"א כתבו בבירור את שתי האפשרויות. בהנחה שרש"י הסביר ש"מקדימין ולא מאחרין" הוא רק בנוגע למקרא מגילה כשי"ד באדר חל בשבת, אזי גם "מאחרין ולא מקדימין" הוא רק בנוגע לסעודת פורים כשי"ד באדר שחל בשבת. במובן מסוים דברים אלו גם תואמים לדברי שמואל (מגילה ל ע"א) בנוגע לקריאת פרשת זכור כשי"ד באדר חל ביום ששי: "מאחרים כיון דאיכא מוקפין דעבדי בחמסר, עשייה וזכירה בהדי הדדי קאתיין". כך גם כשי"ד באדר חל בשבת, אזי את הסעודה דוחים ליום ראשון ט"ו באדר.
הביטוי שבבבלי "אין שמחה אלא בזמנה" תואם לאמור בירושלמי: " לעשות סעודה אינן עושין אלא בארבעה עשר ובחמשה עשר". י"ד וט"ו באדר זה זמן השמחה – הסעודה בלבד, לא לפני ולא אחרי.
על פי הסברינו את האמור בירושלמי, יש אחידות בביטויים שבמשנה ובתוספתא: "מקדימין... ולא מקדימין", וכן: "ולא מאחרין... מאחרין" בהקשר של הלכות פורים. המסגרת היא חמשת הימים שבין י"א באדר לבין ט"ו באדר, כשהתאריך הקבוע בו מציינים את פורים הוא י"ד או ט"ו באדר.
מקדימים: ניתן להקדים את מקרא המגילה, מט"ו באדר שחל בשבת, ליום ששי י"ד באדר; מי"ד באדר שחל בשבת, ליום ששי י"ג באדר; מי"ד וט"ו באדר שחלים בימים: ראשון, שלישי, רביעי, ששי, שבת, לי"א או לי"ב או י"ג באדר - לבני הכפרים שקוראים ביום שני או ביום חמישי שלפני פורים. לא ניתן להקדים לקרוא מגילה לפני י"א באדר.
לא מאחרים : לא ניתן לאחר את סעודת פורים אחרי ט"ו באדר. האפשרות היחידה היא לאחר את הסעודה מי"ד באדר לט"ו באדר, כשי"ד באדר חל בשבת.
ה. "מאחרין ולא מקדימין" - כשליום אליו דחו יש זיקה לאירוע
הסבר זה שרק כשי"ד באדר חל בשבת דוחים הסעודה ליום ראשון ט"ו באדר, כי גם יום זה הוא פורים, מתאים לכל האירועים הנוספים שנזכרו במשנתנו. המכנה המשותף הוא שגם למחרת ביום ראשון, יש עדין קשר וזיקה לאותו אירוע, ואילו לפני השבת, עדין לא הגיע בזמן.
[א] זמן עצי כהנים – היו מספר משפחות שהיו מביאים עצים למערכת האש שעל המזבח בתשעה תאריכים קבועים במשך השנה (משנה תענית כו ע"א): א' בניסן, כ' בתמוז, ה' באב, ז' באב, י' באב, 21 ט"ו באב, כ' באב, כ' באלול, א' בטבת. המשפחות הללו קבעו יום טוב לעצמם בתאריכים אלו, והיו מקריבים ביום זה קרבן נדבה שנקרא "קרבן העצים". קרבן נדבה אינו דוחה שבת, ועל כן היו מאחרים את הבאת העצים ליום ראשון. האפשרות לדחות ליום ראשון היא כי עדין היה זה במסגרת הזמן של אותה משפחה שהביאה את העצים.
[ב] ט' באב – כשט' באב חל בשבת, הצום נדחה ליום ראשון. נראה שהסיבה היא שעיקר השריפה של בית המקדש היתה בי' באב. בסדר עולם רבה (פרק כז) נאמר:
מה תלמוד לומר: "בשבעה לחדש" (מלכים ב, כה, ח), ומה תלמוד לומר: "בעשור לחדש" (ירמיהו נב, יב). ואם נאמר בעשור, למה נאמר בשבעה? אמור מעתה, בשבעה נכנסו גוים להיכל, ונטלו את הים ואת המכונות ואת העמודים, והיו מקרקרין בו שביעי שמיני ותשיעי עד שפנה היום, שנאמר "קדשו עליה מלחמה קומו ונעלה בצהרים אוי לנו כי פנה היום כי ינטו צללי ערב" (ירמיהו ו, ד). עם חשכה הציתו בו את האור, והיה נשרף בעשור לחדש.
על קביעת הצום בט' באב ולא בי' באב, נאמר בגמ' (תענית כט ע"א):
והיינו דאמר רבי יוחנן: אלמלי הייתי באותו הדור - לא קבעתיו אלא בעשירי, מפני שרובו של היכל בו נשרף. ורבנן? אתחלתא דפורענותא עדיפא.
רבי יוחנן אמר שלו הוא היה בתקופת החורבן, הוא היה קובע את הצום לי' באב מפני שרובו של בית המקדש נשרף בי' באב. חכמים קבעו את הצום בכל זאת בט' באב, מאחר שלפיהם יש עדיפות לקבוע את הצום בתחילת הפורענות. 22 דעת חכמים זו מופיעה גם בירושלמי (תענית ד, ו; מגילה א, ד) בשמו של רבי ירמיה בשם רבי חייא בר בא, ומסופר שם על אמוראים אחרים שצמו יומיים או כמעט יומיים. על רבי יהודה הנשיא מסופר (ירושלמי שם; מגילה ה ע"ב) שהוא רצה לעקור את ט' באב. התוספות (מגילה שם ד"ה ובקש) הסבירו שרבי לא רצה לבטל את הצום לגמרי, אלא שרבי רצה לעקור מט' באב ולקבוע את הצום בי' באב כפי שאמר אחריו רבי יוחנן (תענית כט ע"ב), וחכמים לא הסכימו איתו. 23 דוחים את הצום לי' באב, כי יום זה קשור ליום חורבן המקדש, ואדרבה עיקר השריפה היתה ביום זה. רבי יהודה הנשיא הוא זה שערך המשנה, והוא זה שכתב שאם ט' באב חל בשבת דוחים את הצום ליום ראשון, ולפיו לכתחילה היה צריך לקבוע את הצום בי' באב.
על פי הסבר זה יובנו דברי הגמרא (מגילה ה ע"א) שהשיבה לשאלה מדוע לא מקדימים האירועים שנזכרו במשנה:
תשעה באב - אקדומי פורענות לא מקדמי. חגיגה והקהל - משום דאכתי לא מטא זמן חיובייהו.
מדוע בנוגע לט' באב לא אמרה הגמרא שלא מקדימים כי עדין לא הגיע זמן החיוב כמו שאמרה בנוגע לחגיגה והקהל? התשובה היא שבמדרש לעיל נזכר שהגויים נכנסו לבית המקדש כבר בז' באב, אזי היה ניתן לומר שהגיע זמן החיוב ויש מקום להקדים את הצום לז' באב או ח' באב. אשר על כן הגמרא נימקה שהסיבה היא שלא מקדימים פורענות. 24
[ג] חגיגה – מי שעולה לרגל בשלושת הרגלים חייב להביא קרבן חגיגה (חגיגה ז ע"ב). קרבן חגיגה הוא קרבן יחיד אותו אין מקריבים בשבת. רק קרבן ציבור קרב בשבת. דוחים את הקרבת הקרבן ליום ראשון, ולפי רש"י (ה ע"א ד"ה וחגיגה) הסיבה היא "שהרי יש לה תשלומין כל שבעה".
[ד] הקהל – במוצאי שנת שמיטה יש מצוה להיקהל במקדש אנשים נשים וטף, על מנת לשמוע קריאת התורה מפי המלך (סוטה מא ע"א-ע"ב). את המעמד היו מקיימים במוצאי יום טוב הראשון של סוכות. אם יום טוב הראשון היה חל ביום ששי, אז היה צריך לקיים את המעמד, בערב שבת שהוא מוצאי יום טוב, אך היו דוחים את המעמד למוצאי שבת. בירושלמי (מגילה א, ד) נאמר שיש שתי סיבות מדוע לא מקיימים המעמד בשבת: (1) מפני הבימה שהיו צריכים להכניס לעזרה לפני החג והיא מצופפת את המקום, (2) מפני החצוצרה – היו מקבילים את העם באמצעות תקיעה בחצוצרות, ובשבת לא מריעים בחצוצרות. 25 הסיבה שניתן לדחות את המעמד למוצאי שבת הוא מפני שעדין זה חג סוכות, ובתורה נאמר שיש לקים המעמד בחג סוכות (דברים לא, י). 26
סיכום
במשנה נאמר שכשי"ד באדר או ט"ו באדר חלים בשבת מקדימים את קריאת המגילה ליום ששי. "מקדימין ולא מאחרין". לא קוראים מגילה לאחר ט"ז באדר כי נאמר במגילה "ולא יעבור".
בנוגע לסעודת פורים כתוב בתוספתא ש"מאחרין ולא מקדימין". בירושלמי שאל רבי זעירא את רבי אבהו, מדוע לא סועדים בשבת? ותשובתו היתה שיש להבחין בין השמחה של השבת לבין השמחה והמשתה של פורים. ע"פ הירושלמי ברור שלא סועדים בשבת אך לא כתוב בירושלמי במפורש שאת הסעודה דוחים ליום ראשון. יש ראשונים שכתבו על כך שבבבלי אין התייחסות ברורה לשאלה מתי סועדים בשנה כזו וכתבו פירושים אחרים ולפיהם יש לסעוד סעודת פורים בשבת ט"ו באדר או אף ביום ששי י"ד באדר. גם הרמב"ם לא כתב הלכה ייחודית לשנה זו.
השולחן ערוך פסק כשיטת הר"ן וראשונים נוספים שאת סעודת פורים סועדים ביום ראשון ט"ז באדר. אמנם הרב לוי בן חביב, שחי בירושלים באותו הזמן של הרב יוסף קארו מחבר השולחן ערוך שחי בצפת, חלק עליו וכתב שיש לאכול את הסעודה בשבת. לדבריו לא זו עמדת הבבלי. הוא ביסס דבריו על פרשנות הגמרא בבבלי, ועל ראשונים אחרים, וכתב שכך הוא נהג למעשה. היו עוד פוסקים שכתבו כרלב"ח, אך בפועל המנהג המקובל הוא כדברי השולחן ערוך.
על בסיס סוגיה נוספת בירושלמי שם נאמר שמסגרת הנזמן של סעודת פורים היא י"ד באדר וט"ו באדר, ואין סועדים סעודת פורים בשום מצב לפני או אחרי תאריכים אלו, טענו שאין הכרח לפרש את הירושלמי ש"מאחרין ולא מקדימין" הכוונה היא שמאחרים לסעוד הסעודה בט"ז באדר כשט"ו באדר חל בשבת.
"מאחרין ולא מקדימין" נאמר רק על מצב בו י"ד באדר חל בשבת. בשנה כזו מקדימים וקוראים את המגילה ביום ששי י"ג באדר. היה מקום לחשוב שגם את הסעודה יש להקדים ולסעוד אותה ביום ששי י"ג באדר. על כך נאמר "מאחרין ולא מקדימין" - מאחרים ליום ראשון ט"ו באד, ואין להקדים את הסעודה ליום ששי י"ג באדר, כי יום זה הוא לא במסגרת שני הימים בהם בסועדים סעודת פורים.
"מאחרין ולא מקדימין" את סעודת פורים ליום ט"ו באדר, כי יום זה גם הוא נחשב פורים בערים מוקפות חומה מימות יהושע בן נון. כך גם הארועים והמצוות הנוספות האחרות שנזכרו במשנה שאותם גם כן דוחים ולא מקדימים הוא מפני שהיום אליו הם נדחו, יש לי לו זיקה וקשר ליום המקורי בו היה צריך לקיים הארוע או המצווה. לדברינו, המושג "פורים משולש" הוא רק כאשר י"ד באדר חל בשבת [אם כי כיום לפי לוח השנה שבידינו אין היתכנות כזו]: ביום ששי י"ג באדר קוראים מגילה ונותנים מתנות לאביונים; בשבת י"ד באדר קוראים בתורה ואומרים על הניסים; ביום ראשון ט"ו באדר, שולחים משלוחי מנות וסועדים סעודת פורים.
כשט"ו באדר חל בשבת, נותנים מתנות לאביונים וקוראים מגילה ביום ששי י"ד באדר, ואף סועדים סעודת פורים ושולחים מנות באותו יום ששי. אין זה סותר הכלל של "מאחרין ולא מקדימין" כי יום י"ד באדר הוא במסגרת שני הימים בהם סועדים סעודת פורים, י"ד וט"ו באדר.
עם זאת שלהבנתנו יש לפרש אחרת את דברי הירושלמי בנוגע לזמן סעודת פורים, הלכה למעשה היא שבשנה בה ט"ו באדר חל בשבת, סועדים סעודת פורים ביום ראשון ט"ז באדר.
פורסם: המעין, 252, טבת תשפ"ה, עמ' 92-76
האם מותר להשתמש בתאריך לועזי?
האם מותר לפנות למקובלים?
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בקשר מרובע?
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
תשועת ה' בדרך לניצחון במלחמה
מהי המלכות שיש בכתר התורה?
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
מהי עיקרה של הגאולה?
איך ללמוד גמרא?
למה ללמוד גמרא?

ואהבת לרעך כמוך - כלל גדול בתורה
לפרשת קדושים
הרב דוד דב לבנון | פרשת קדושים תשס"ב
