לימוד השיעור מוקדש לרפואת
רחל רשלין בת אלגרה
5814
אמנם כבר נאמר בגמרא שהגאולה תהיה או בדור שכולו זכאי או בדור שכולו חייב, כלומר, כבר הובאה בחשבון אפשרות כזו שהגאולה תהיה בדור שכולו חייב. אולם צריך לבאר מה ההגיון בדבר שדוקא בדור קלוקל תבוא הגאולה?
כדי להבין זאת, ננסה להעזר במשל: למה הדבר דומה? לאב שהיה לו בן שהתנהגותו מביישת אותו, הבן חוטא ומחלל את כבוד המשפחה וכמה שמזהירים את הבן ומדברים על ליבו, לא עוזר. הוא אינו שומע וחוזר לסורו, התנהגותו בלתי נסבלת, עד אשר לא היתה ברירה לאב והוא נאלץ לגרש את הבן מהבית, עד שהבן יחליט להשתפר. הכוונה היתה שכאשר הבן יהיה מרוחק מהבית וירגיש את חסרונו של הבית, את הריחוק מההורים, הוא יבין את החומרה של מעשיו, יתקן את עצמו, ואז אפשר יהיה להשיב אותו בחזרה הביתה. והנה כעבור זמן, מגיעה השמועה לאב שהבן שגורש מהבית, מתחבר לחברה רעה, מסתובב במקומות מפוקפקים והולך ומתדרדר מיום ליום. במקום להסיק מסקנות מגירושו ולהשתפר, קרה ההיפך, ריחוקו מהבית גרם לו נזק והוא יורד ומתקלקל, והוא עוד עלול להגיע למצב גרוע כל כך שאין חזרה ממנו. ואז מחליט האבא: אין ברירה, צריך להחזיר את הבן הביתה בהקדם, ראשית צריך לנתק אותו מהחברה המקולקלת, לעצור את הסחף, למנוע את הבזיון שיש בהדרדרות הזו. אחר כך, אחרי ניתוקו מהחברה השלילית, בהיותו בבית אז יהיה אפשר לטפל בתיקונו הרוחני ובחזרתו אל הדרך הנכונה. מובן שאילו היה הבן לומד את הלקח, במקום גלותו היה מתעורר לשוב למוטב, הרי שאביו היה משיב אותו הביתה בשמחה גדולה וברוב עם, עושה מסיבת קבלת פנים גדולה לשובו. אבל כעת, שהבן התדרדר, השבתו הביתה לא גורמת לשמחה, צריך לעשות זאת בסתר, למנוע את הבושה והבזיון שיש במעשה הבן שסרח.
והנמשל: תיתכן גאולה בדור שכולו חייב, קודם ישוב העם הביתה, ואחר כך יבוא התיקון הרוחני. וכך אומר הנביא יחזקאל (פרק ל"ו) פרק זה נקרא השבת בהפטרת פרשת פרה: "ויהי דבר ה' אלי לאמר, בן אדם בית ישראל יושבים על אדמתם ויטמאו אותה בדרכם ובעלילותם... ואשפוך חמתי עליהם על הדם אשר שפכו על הארץ ובגילוליהם טמאוה ואפיץ אותם בגויים ויזרו בארצות כדרכם וכעלילותם שפטתים, ויבוא אל הגויים אשר באו שם ויחללו את שם קדשי באמור להם עם ה' אלה ומארצו יצאו, ואחמול על שם קדשי אשר חללוהו בית ישראל בגויים אשר באו שמה". ממש התיאור שאמרנו: קודם - ואפיץ אותם בגויים, אחר כך - ויבוא אל הגויים אשר באו שם ויחללו את שם קדשי; עם ישראל יצא לגלות ושם לא הטיב את דרכו אלא הרע לעשות, התקלקל והתבולל. ממשיך הנביא ואומר: "ולכן אמור לבית ישראל כה אמר ה' אלוקים, לא למענכם אני עושה בית ישראל כי אם לשם קדשי אשר חיללתם בגויים אשר באתם שם וקדשתי את שמי הגדול המחולל בגויים אשר חיללתם בתורה וידעו הגויים כי אני ה'. השלב הבא לדברי הנביא הינו: "וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם מכל טומאותיכם ומכל גילוליכם אטהר ונתתי לכם לב חדש ורוח חדשה אתן בקרבכם, והסירותי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר, ואת רוחי אתן בקרבכם ועשיתי את אשר בחוקי תלכו ומשפטי תשמרו ועשיתם וישבתם בארץ אשר נתתי לאבותיכם והייתם לי לעם ואנוכי אהיה לכם לאלוהים". כלומר, סדר הגאולה: קודם עם ישראל ישוב לארצו, ואחר כך: "וזרקתי עליכם מים טהורים".
איך מותר להכין קפה בשבת?
לקום מהתחתית של התחתית
הלכות קבלת שבת מוקדמת
מי צריך את הערבה?
לאן המריבות בתוך עם ישראל מובילות אותנו?
מה זה בכלל אמונה?
מהדורות החדשות במצרים שדיברו על ישראל
איך עושים קידוש?
לאן שבים ולמה מתוודים?
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
איך להגדיל או להקטין רצועות תפילין של ראש בצורת ד'?

מלחמת העצמאות - סיפורו של מאיר היימן
שיחה שניתנה ביום העצמאות תשע"ה בישיבת בית אל
רבנים שונים | ד' אייר התשע"ה

הלכות טבילת כלים
הרב אליעזר מלמד | כח אדר א תשס"ח

הלכות שילוח הקן
הרב אליעזר מלמד | תשנ"ד
