כתבות בנושא שב שמעתתא

הלכות שלג
לקראת השלג הקרב ובא, כדאי להכיר את עשרות ההלכות הקשורות לשלג.

השלג בהלכה
שיעורו של הרב הרב דב ליאור, המסביר את עניינו של השלג בהלכה ואת ההלכות המיוחדות הנוגעות לו.

שינוי מקום בסעודה
מה דינו של אדם שהתחיל לאכול את סעודתו במקום אחד ולפתע היה עליו לעבור למקום אחר? כיצד ינהג לעניין ברכת המזון ונטילת ידיים?

הלכות ברכת הריח
מתי מברכים על ריח טוב את ברכת הריח? מה ההבדל בין עצים, צמחים ופירות? האם יש ברכה שונה לריחות שאינם טבעיים? צפו ברב בן ציון מוצפי בשיעור ממצה ובהיר.
שיעורים בנושא שב שמעתתא

נאמנות האב על בנו
מתוך הספר שב שמעתתא - שמעתא ו פרק י.
אדם שאמר שהוא כהן נאמן כלפי עצמו אך אם בא על גרושה אינו נאמן כדי להלקותה אומר המל"מ שבנו יהיה חלל ודאי כיון שברה קרע דאבוה. שואל על כך השמעתא מגר שאמר שלא נתגייר לפני ב"ד שהדין הוא שאינו נאמן לפסול בניו. מחדש השמעתא שדין יכיר שייך רק כאשר האב אומר זאת במפורש והבן בעולם
הרב חיים כץ | כ"ו אדר ב' תשע"ט

מתי אישה מפסידה כתובתה?
שמעתתא א' פרק ח'
קושיית בעל המאור בדין תענית אסתר בכרכים ושני תירוצים. שנ מצבים בהם האישה מפסידה כתובתה, כשנאסרת לבעלה ובהודאת בעל דין. הטעם לקרבן אשם תלוי.
הרה"ג זלמן נחמיה גולדברג זצ"ל | ח' אדר ב' תשע"ט

נאמנות אישה באמתלא
מתוך הספר שב שמעתתא - שמעתא ו פרק ט
השב שמעתא מחלק בין שני סוגי נאמנות בשווה אנפשיה מועילה אמתלא אבל בנאמנות דבר תורה לא מועילה אמתלאץ הגמ' אמרה שהאומרת טמאה אני לך תביא ראיה לדבריה שאלו הראשונים למה תביא ראיה? הרי שויה אנפשיה חתיכה דאיסורה תירצו הראשונים כיון שגופה משועבד לבעל אין כאן דין שויה אנפשיה
הרב חיים כץ | ה' אדר ב' תשע"ט

דיני אמתלא
מתוך הספר שב שמעתתא - שמעתא ו פרק ט
מחלק השמעתא בין שני סוגי הסברים, הסבר למדוע שיקר בדבריו והסבר מדוע מה שאמר זה לא שקר. ודיון בענייני זכיה בגט עבור אישה.
הרב חיים כץ | כ"ז אדר א' תשע"ט

ספק טומאה בתרי ותרי
שמעתתא א' פרק ח'
קושיית הר"ש ותירוצה. ייחודיותו של ספק תרי ותרי, והדין במקרה שיש ראיות נוספות. האם יש "איקבע איסורא" בחתיכה אחת, ודין "אפשר לברר".
הרה"ג זלמן נחמיה גולדברג זצ"ל | כ"ד אדר א' תשע"ט

נתינת אמתלא לנאמנות דאוריתא
מתוך הספר שב שמעתתא - שמעתא ו פרק ח
הגיע לחכמי פרובנציה מקרה בו אב אמר שקידש את בתו לפלוני ואח"כ עמדה ונישאה לאחר והביא האב אמתלא לדבריו ונחלקו חכמי פרובנציה בדבר י"א שיכול לתת אמתלא וי"א שאינו יכול לתת אמתלא והסיבה היא שלאב התורה האמינה וסוקלים על פיו וממילא זה מוגדר כנאמנות מול העולם ולא רק מול עצמו כמו שויה אנפשיה. מוכיח השמעתא שגם במקום כזה מועילה אמתלא מכך שגבי נידה גם מועילה לאישה אמתלא אע"פ שהיא נאמנת מול כל העולם.
הרב חיים כץ | כ"א אדר א' תשע"ט

רואה דם מחמת תשמיש
מתוך הספר שב שמעתתא - שמעתא ו פרק ז
אישה שראתה דם שלוש פעמים מחמת תשמיש אסורה לבעלה אך מותרת לאדם אחר, שואל אחר הב"ח מדוע? הרי הוחזקה! מתרץ המנחת יעקב שרוב נבעלות ורואות מחמת תשמיש אין הדם מהמקור, אם כך למה נאסרת על בעלה הראשון? מעין גזרה שמא אותו דם הוא באמת מהמקור ויתלו שהוא מהצדדים ומבעל אחר אולי לא תראה כלל. על פי זה מתרץ השמעתא מדוע נאמנת לומר שהדם אינו מהמקור, כיון שהיא אינה אומרת נגד הרוב.
הרב חיים כץ | י"ד אדר א' תשע"ט
