כתבות בנושא לימוד והעמקה ספר שמואל

מה הקשר מואב?
דוד מגיע למואב ומשאיר שם את משפחתו. דואג האדומי מספר בצורה מגמתית את ביקורו של דוד בנוב.

למה מואב?
דוד מגיע למואב ומשאיר שם את משפחתו. דואג האדומי מספר בצורה מגמתית את ביקורו של דוד בנוב.

איך הגיעו לחורבן נוב?
דואג האדומי מביא לגזר דין מוות על נוב עם הכהנים, וגם מבצע את גזר הדין - צפו בשיעור שמסביר איך הגיע לכך?

מן הרמתים צופים
יום ירושלים הוא גם יום פטירתו של שמואל הנביא. עיון במקורות על חייו של שמואל ובירור הקשר שלו לירושלים.
סדרה בנושא לימוד והעמקה ספר שמואל

"אדמוני עם יפה עיניים וטוב ראי"
שמואל א, פרק טז פסוק יב
לימוד במדרשי חז"ל המבטאים את שלושת התכונות של דוד "אדמוני עם יפה עיניים וטוב ראי". תכונות אלו מבטאות את היכולת של דוד לחבר בין עולמות שונים ולרומם אפילו את המקומות הכי נמוכים.
הרב שמעון קליין | ט' אייר תשפ"ה

משיחת דוד
שמואל א, פרק טז פסוק יא'
לימוד מהמדרש על השקפתו של שמואל על היחס בין מלך לנביא כפי שהוא בא לידי ביטוי בהמלכת שאול ודוד. ה' מלמד את שמואל שהגיע הזמן לעבור למלך שלא כפוף לנביא ושהמלכות תפעל במקביל לנבואה ולא בכפיפות. בהמשך השיעור לימוד על תכונותיו של דוד "אדמוני עם יפה עיניים וטוב ראי"
הרב שמעון קליין | כ"ו אדר תשפ"ה

בחירת דוד מבין האחים
שמואל א, פרק טז פסוק ו
בני ישי הגדולים עברו לפני שמואל אך הם לא נמצאו מתאימים למלכות. ישי אבי דוד סבור שדוד לא מתאים למלוכה ולא מחשיב אותו בכלל בניו. בנוסף לכך שמואל שהתלהב מבניו הראשנים של ישי לא שמח להמליך את דוד.
הרב שמעון קליין | י"ט אדר תשפ"ה

העברת בני ישי לפני שמואל
שמואל א, פרק טז פסוק ו- יב
שמואל מגיע למשפחת ישי על מנת למשוח מלך. בני ישי מועברים לפני שמואל והוא חושב שהם מתאימים למלוכה והם דומים לתפיסת המלכות שלו- תפיסת המלכות של שאול. ה' לא בוחר בבני ישי וישי לא רוצה להביא את דוד שמואל.
הרב שמעון קליין | י"ב אדר תשפ"ה

בין ציווי ה' לבין קיומו של שמואל
שמואל א, פרק טז, פס' ד-ה
ה' מצווה את שמואל ללכת למשוח מלך חדש במקום שאול. שמואל לעומת זאת לא רוצה ללכת, וגם כאשר הוא מסכים ללכת הוא עושה את זה בצורה שונה מהאופן בו ה' ציווה עליו. שמואל אוהב את צורת המלכות של שאול ומתקשה לעבור ללמכות החדשה של דוד
הרב שמעון קליין | ה' אדר תשפ"ה

הגעת שמואל לבית לחם
שמואל א, פרק טז
במהלך השיעור העמקנו והרחבנו בשיח בין שאול ובין הזקנים, הבנו שהעיר חרדה לקראת בואו בגלל המתח של הפגיעה במלכות.
הרב שמעון קליין | כ"א שבט תשפ"ה

שליחות שמואל להמלכת דוד
שמואל א, פרק טז
ה' יתברך נותן לשמואל עצה כדי להימלט מנחת זרועו המאיימת של שאול. שמואל נשלח תחת תחפושת שהוא הולך רק להקריב זבח בבית לחם כדי להמליך את דוד בצורה נסתרת. תגובתם המפוחדת של זקני העיר.
הרב שמעון קליין | י"ד שבט תשפ"ה

הציווי על המלכת דוד
שמואל א, פרק טז, א-ב
בלקיחת המלוכה משאול יש שינוי גם מהתפיסה של שמואל, ולכן יש בזה מכה גדולה מאד לשמואל כפי שרואים אצלנו | שמואל נשלח להמליך מישהו מבניו של ישי. הצגת דוד באופן הזה מלמדת אותנו על השינוי שעוברת המלוכה, מיוסף ליהודה, ואף לעמוד על חלק ממשמעויותיו השונות של השינוי | שמואל חושש שמא שאול יהרוג אותו, ואפשר לראות דיון בשאלה האם החשש שלו מוצדק.
הרב שמעון קליין | ז' שבט תשפ"ה

היפרדות שמואל ושאול
שמואל א, פרק טו, לד-לה; פרק טז, א
שמואל נפרד משאול ומתאבל עליו עד יום מותו. הקב"ה פונה לשמואל ואומר לו שמאס את שאול. לכאורה כפי שראינו הקב"ה לא "מאס" בשאול אלא "ניחם" בו. אלא שהקב"ה מדבר עם שמואל בסגנונו.
הרב שמעון קליין | כ"ט טבת תשפ"ה

הריגת אגג בידי שמואל
שמואל א, פרק טו, ל-לה
שאול מבין שחטא, אך מבקש משמואל שיכבד אותו. הבקשה נובעת מתפיסתו את המלוכה כתפקיד ששייך לגבוה שבעם. שמואל, שעד עכשיו חיכה וקיווה ששאול יחזור בתשובה ויישאר המלך, לוקח את המלוכה משאול והורג את אגג בעצמו. שמואל עולה אל ביתו ובכך בעצם נסוג מבמת המנהיגות, מה שמזמין את דוד לעלות ולהביא עימו תפיסה אחרת של מלוכה.
הרב שמעון קליין | כ"ב טבת תשפ"ה

לקיחת מנדט המלוכה משאול
שמואל א, פרק טו, כד-לב
שאול מבין ומודה שחטא אך ממעיט בחטאו. הוא מסרב להשלים עם הבשורה ואוחז במעיל שמואל. בדברי שמואל לשאול ניתן לשמוע את תפישתו שלו. שמואל הורג את אגג במקום שאול, ובכך לוקח אליו בחזרה את המנדט על המלוכה.
הרב שמעון קליין | ט"ו טבת תשפ"ה

תוכחת שמואל לשאול
שמואל א, פרק טו, טז-כא
אחרי ששאול משדר לשמואל שהוא שומע את דבריו שמואל פונה להוכיח את שאול באופן שמזמין תשובה מצידו של שאול. שאול מתבצר בעמדתו ולא מוכן לקבל שטעה.
הרב שמעון קליין | י"ז כסלו תשפ"ה

בין שאול לשמואל
שמואל א, פרק טו, י-טז
שאול חושב שהתנהג כראוי במלחמה ושהוא ראוי להמלכה מחודשת. לשמואל נאמר ששאול חטא אך לא נאמר לו תוכן החטא והוא מגלה אותו תוך בירור עם שאול.
הרב שמעון קליין | י' כסלו תשפ"ה

הגעת שמואל לאחר הניצחון
שמואל א, פרק טו, י-טו
ה' מודיע לשמואל שניחם על המלכת שאול. שמואל בוכה על הבשורה. למחרת שמואל מגיע לשאול לגלגל ודרך דברי שאול אנחנו מבינים מה דעתו על מה שעשה.
הרב שמעון קליין | ג' כסלו תשפ"ה

בין אידיאל למעשה
שמואל א, פרק טו, ז-ט
שאול נלחם בעמלק והורג את כולם. אגג נתפש על מנת להורגו לעיני כולם. לתפישתו הוא בסדר גמור. גם העם כאשר הם חומלים על הצאן עושים את זה בשביל לעבוד איתם את ה'. לעומתם, המסַפֵר הנבואי מתאר את מעשי שאול והעם ומעביר עליהם ביקורת.
הרב שמעון קליין | כ"ו חשון תשפ"ה

מה בין המלחמה בנחש למלחמה בעמלק
שמואל א, פרק טו, א-ט
בתחילת השיעור חזרנו על ההסבר לעונש הגדול ששאול נענש על אי הקשבתו לציווי של שמואל במדויק. עברנו לראות בפסוקים את האופן שבו שאול נלחם בעמלק. כשמשווים בין המלחמה בנחש למלחמה בעמלק אפשר לראות הבדלים. מול עמון הייתה התייצבות גדולה יותר ומתוך מעורבות אישית גדולה יותר. שאול בעצמו גם לא מזדהה עד הסוף עם הציווי, ואנחנו רואים שהוא לא נלחם מיד אלא מתעכב קצת.
הרב שמעון קליין | י"ט חשון תשפ"ה

'את צמח דוד עבדך מהרה תצמיח'
שלוש פעמים ביום אנו מתפללים 'את צמח דוד עבדך מהרה תצמיח'. על מה אנו מתפללים? למה אנו מייחלים?
הרב שמעון קליין | טבת תשע"ט

דוד מקים עולה של תשובה
שמואל ב' פרק י"ב
תשובת דוד מורכבת משני מרכיבים: האחד- יציאה מתוך הבוץ, וחזרה לקשר אל ה'. והשני- נתינת התייחסות כלפי כל אלה שנפגעו, ולקיחת אחריות על השלכות מעשיו.
הרב שמעון קליין | י"ז אדר א' תשע"ט

ממשיך דרכו של שמואל הרמתי
בני שמואל לא הלכו בדרכיו , ותשובתו הרמתה כי שם ביתו , הנהגת שמואל והנהגת בניו , הרב אלישע ידע להרגיש את הדופק של האומה , הרב אלישע לא ביקש שכר , הרב אלישע היה 'גברא בגוברין' , מחבורת המצוינים לפשוטי העם , מה יותר חזק - ה'דתי' או ה'לאומי'? , חזיונו של המהרח"ו
הרב שמעון כהן | שבט תשע"ט

מעשה דוד ובת שבע
שמואל ב' פרק י' - י"א
הרקע שבתוכו נתון החטא ומשמעותו. דוד מקים עולה של תורה. אוריה כרודף למלכות.
הרב שמעון קליין | י' אדר א' תשע"ט

ספר שמואל פרקים א-ד
פרקים א-ד
יחידת לימוד קצרה על פרקים א-ד
הרב שמעון קליין | טו כסלו תשע"ט

גורן ארוונה היבוסי - מקום מזבח ה'
שמואל ב' פרקים כ"ב - כ"ד
*שירת דוד - קשר מיוחד בו ה' יתברך מכיל את דוד ומקים אותו עד שדוד בעצמו "מושיע" את ה' יתברך. * חטא ספירת העם - ה' יתברך מחוץ לתמונת ישראל ומלכותם.
הרב שמעון קליין | ח' אדר ב' תשע"ט

המלכת שאול למלך
עיון בפרק ח- יא
בקשת העם למלך, הזקנים ועמי הארץ. מרכזיות הייחוס בזהותו של שאול. ההקבלה בין סיפור האתונות לבקשת העם למלך, שיחתן של הנערות והמלכת שאול, שלושת האתונות וסיפור של נחש העמוני.
הרב שמעון קליין | ב טבת התשע"ט

מבוא לספר שמואל חלק ב'
מה בין שופטים למלכים?
מדוע ספר שמואל נמצא בין שופטים למלכים? מהו התהליך שהעם עובר בין ספר שופטים לספר מלכים?
הרב שמעון קליין | י"ד חשוון תשפ"ב

ענייני מלכות שאול אל מול מלכות דוד
סיום תקופת שאול והתחלת מלכות דוד
מלכויות דוד ושאול- יש ביניהם הרבה הבדלים, אך אלו מלכויות המשלימות זו את זו. מלכות שאול היא מלכות אידיאלית, אבל אינה חוברת מספיק למציאות. במלכותו של דוד אכן יש יותר חיבור בין הנהגתו של דוד ובין העם. וכן באשר לחטאיו של שאול- הם חטאים של אופן ההנהגה, אך אישיותו היא נקיה מכל רבב. לעומתם, חטאי דוד הם פרטיים, אך הנהגתו את העם היתה שלמה.
הרב אליהו ברין | יב בשבט התשע"ט

"הלא אנוכי טוב לך מעשרה בנים"
פרק א'
פרק א'
הרב שמעון קליין | כ"ו כסלו תשפ"ב

מבוא לספר שמואל חלק א'
מהי המיוחדות של ספר שמואל? מדוע ייחדו ספר נפרד לדמותו של שמואל הרי הדמויות המופעית בו שייכות אף לספרים התוחמים אותו (שופטים ומלכים)?
הרב שמעון קליין | ז' חשוון תשפ"ב

הוקעת בני שאול ביד הגבעונים
שמואל ב' פרקים כ- כ"א
מרד שבע בן בכרי - מסוגל לשבור את כל איחוד ישראל תחת מלוכה. יותר מסוכן מאבשלום. דברי חז"ל על חטא הגבעונים.
הרב שמעון קליין | ח' אדר ב' תשע"ט

אמנון ותמר- ערעור בית משפחת דוד!
שמואל ב' פרק י"ג - י"ד
חכמת יונדב -הפללת דוד במעשה האונס של תמר ורצח אבשלום.
הרב שמעון קליין | י"ז אדר א' תשע"ט

דברי הכוהנים על הצורך בהחזרת ארון ה'
פרק ו פס' ד
לאחר האסונות הפלאיים הנרחבים שחוו הפלישתים בכל מקום אליו הגיע הארון, העם הפלישתי דורש מהקוסמים ומכוהני הדת הפלישתים להחזיר את הארון לישראל, יחד עם אשם לכפרה. אנשי הדת משיבים מה האשם שיש יחד עם הארון, ובמסר עקיף לסרני פלישתים, הם מוכיחים על המדיניות שבה המשיכו הפלישתים להתנגד לאלוהי ישראל, למרות ההשלכות הכבדות שנגרמות מכך. הכוהנים מורים להשיב את הארון בצורה שתברר באופן וודאי, האם אלוהי ישראל באמת עומד מאחורי כל האסונות.
הרב שמעון קליין | ט"ו חשוון תשפ"ג

מעמד המלכת שאול - המשך
שמואל א, פרק י, יז-כד
בפסוק כב יש תופעה מעניינת שבאמצע הפסוק יש פרשייה סתומה, עמדנו על התופעה הזאת פה ובמקום נוסף וראינו שהיא מבטאת השתהות, במקרה שלנו, חוסר הידיעה מה לעשות. המשכנו לעיין בפסוקים הבאים וראינו עוד כמה וכמה פרטים שהשתלבו במהלך הכולל של סיפור המלכת שאול.
הרב שמעון קליין | כ"ו תשרי תשפ"ד

מעמד המלכת שאול
שמואל א, פרק י, יז-כד
שמואל מקהיל את העם וממליך את את שאול. לפני ששמואל ממליך את שאול הוא נושא נאום קצר בו הוא חוזר על תוכן תוכחת ה' אבל בשינויים מזעריים שבאים להמתיק את התוכחה. הבחירה בשאול באה על ידי גורל לשבטים ולמשפחות שמגדיר את זהות המלך והרקע הרוחני ממנו הוא מגיע. שאול נבחר, אבל הוא נחבא אל הכלים, מלבד הענוה הנגלית פה, המעשה הזה מבטא את אישיותו של שאול. בהתבטאות נוספת, שמואל מגלה את הסכמתו הגוברת לבחירה בשאול.
הרב שמעון קליין | כ"ו תשרי תשפ"ד

שיבתה של נבואה
עיון בפרק ג' בשמואל
שמואל הוא תלמיד של עלי ממנו קבל את תורתו, ובפרשייה זו הוא מדריך אותו בנבואה. לצד זאת עלי איננו נביא ודרכו עומדת בפני חורבן. כל זמן ששמואל ימשיך לפעול במרחב הנתון לפני עלי כתלמיד בפני רבו הוא לא יוכל להיחשף אל הנבואה. תהליך של נסירה בין רב לתלמיד.
הרב שמעון קליין | כב' כסליו התשע"ט

דף ההנחיות לפרקים יז - כ
דף ההנחיות ללימוד עצמי
לפני שמיעת שיעור הסיכום - מומלץ ללמוד את הפרקים בעזרת השאלות המנחות.
הרב שמעון קליין

חזרת ארון ה' משדה פלישתים לישראל
פרק ו' פס' י"א-י"ג
הפלישתים הגיעו להחלטה להשיב את ארון ה' לישראל. בהתבוננות בפסוקים, ניכר שינוי בסולם הערכים של הפלישתים בעקבות המפגש עם הארון. הארון נשלח בעגלה ונישא ע"י פרות באופן שנוגד את הטבע הפשוט, וכאשר הגיע למקומו באופן מדויק, הדבר הוכיח את גבורת ה'. המדרש מתאר זאת כאילו הפרות שרות שירה לה', והאמוראים נחלקים מהי אותה השירה, ומכל שיטה מתגלה עוד פן של נס נשיאת הארון. הראיה של אנשי בית שמש את הארון, טומנים בחובם את הסיבה להכאה שלהם בהמשך הפרק.
הרב שמעון קליין | כ"ב חשון תשפ"ג
