5 שיעורים

תפיסות העולם של קין והבל
חן החומש על פרשיותיו בראשית פרק ד'
מהשם של קין רואים בעיה של הובלת האשה וחוסר היכולת של האיש לרומם ולהוביל. השם של הבל מראה את הטפלות שלו ביחס לקין. מהקרבנות שלהם רואים את ההבדלים בהסתכלות שלהם על האדם ואלוקים.
הרב שמעון קליין | כ' כסליו התשע"ט

העומק של עזר כנגדו
חן החומש על פרשיותיו בראשית א'-ב'
שני עניינים בנישואין, פרו ורבו שמודגש בפרק הראשון והאהבה והזוגיות שמודגשים בפרק השני. במהלך פרק ב' האדם עובר תהליך שבו הוא מגיע למצב שהוא מרגיש את הצורך בעזר כנגדו, ע"י שהוא פוגש את בעלי החיים לעומק. האשה עוזרת לאדם להכיר גם את עצמו יותר ממה שידע לפני כן.
הרב שמעון קליין | ו' כסליו התשע"ט

סקירה על ספר בראשית
חן החומש על פרשיותיו בראשית
קושיות רבות ונקודות תמוהות בספר בראשית, שהיינו מצפים לראות אחרת. לכל אורך הספר, רואים בריחה מאחדות, פיצול, שבירה. ולא רק שזה לא שבר את העולם, אלא שזה מה שבנה את העולם שאנו מכירים. מה המשמעות של הדבר הזה לגבי מהותו של הספר? ספר בראשית מקביל לפרק א', הבדלה כדי לתת לכל אחד את ייחודו. זה ספר בראשית, הבדלה אחר הבדלה, כדי להעמיד את ה'שחקנים' של העולם. אין ביחד, אלא רק פירוד. וכן רואים דגש גדול על הבכורות. אין משפחות, אלא בן ממשיך. הקב"ה מדבר רק עם בן אחד כל פעם. בספר הראשית אין חיבורים, אלא רק יחידים, המשך פרק א'.
הרב שמעון קליין | יא' טבת תשע"ט

ירידה לפרטים בספר בראשית - והאבות
חן החומש על פרשיותיו בראשית
ספר בראשית הוא ספר הבריאה. פרק א' הוא מבוא לכל החומש כולו, כמו שנכון לומר על כל החומשים. כל הספר גולמי יותר, ולכן גם הפתרונות גולמיים ולא מפותחים. ירידה לפרטים באופן בסיסי, לראות את העיקרון מופיע פעם אחר פעם. ד' מדבר רק עם אחד בחומש בראשית, ומופיע בעולם רק בצורה אחת כל פעם. רק כשיש חיבורים, עם ישראל, מקדש, ד' מופיע בגוונים שונים. איגרת של הרב לגבי מצבה, שמבארת את העיקרון שעליו דיברנו. מתוך הרקע התבוננות באבות, ובאברהם אבינו. אברהם אבינו נבחר להצטרף אל ד', ולהיות מרכז העולם. 'ונברכו בך כל משפחות האדמה'.
הרב שמעון קליין | יח' טבת תשע"ט
