179 שיעורים

המשמעות העצמית של מעשי המצוות
אורות, זרעונים, מעשי יצירה, עמ' קכג
הרחבה והעמקה בכך שמעשי המצוות אינם "סימבוליים", כלומר מעשים ריקים שכל עניינם הוא רק לבטא ולהזכיר רעיונות רוחניים, אלא הם מעשים אלוקיים, הפועלים ומשפיעים מצד עצמם.
הרב הראל כהן | ח' אייר תשפ"ה

המצוות פועלות ואינן כ'סמלים'
אורות, זרעונים, מעשי יצירה, עמ' קכג
המצוות פועלות ומשפיעות גם על האדם הפרטי וגם על האומה בכלל. יש למצוות כוח לפעול, והן אינן רק כסמלים וסימנים לרעיונות רוחניים. שיטת מרן הרב בזה- עומדת לעומת שיטתו של הרש"ר הירש שהמצוות כסמלים. הרב עם כל הערכתו לרש"ר הירש, חולק עליו בנושא זה פעמים רבות בכתביו.
הרב הראל כהן | א' אייר תשפ"ה

סיכום הרחבות והשלמות ל"נשמות של עולם התוהו"
אורות, זרעונים, הנשמות של עולם התוהו, עמ' קכב - קכג
פסקאות משלימות והרחבות לעקרונות שלמדנו במאמר "נשמות של עולם התוהו" - מדברי מרן הרב והרב משה צבי נריה.
הרב הראל כהן | כ"ה אדר תשפ"ה

תפקיד נשמות התוהו
אורות, זרעונים, הנשמות של עולם התוהו, עמ' קכב - קכג
הנשמות המתגלות בצורה של תוהו - הינן נשמות גבוהות מאוד, עד כדי כך שהן לא באות לידי סיפוקן במה שיש, ושואפות למעלה ממנו. זה מביא את האנשים בעלי הנשמות הללו - לרצות להרוס את כל הקיים. הם ה"רשעים בעלי הפרינציפים", הפושעים להכעיס. נשמות אלו מתגלות במיוחד בתקופת אחרית הימים. האנשים בעלי נשמות ה'תיקון' מפחדים מההרס הזה, אך זהו משום שהם חלשים. ובאמת, תפקידם של אנשי 'נשמות דתוהו' הוא - לנסוך חוזק וגבורה בבעלי נשמות ה'תיקון', ועל ידי כך יגיע העולם לתיקונו.
הרב הראל כהן | י"ח אדר תשפ"ה

נשמות של 'תיקון', ונשמות של 'תוהו'
זרעונים, הנשמות של עולם התהו, עמ' קכא - קכב
ישנם 2 סוגי נשמות: נשמות של "תיקון" - כאלו שהולכות בדרך הטוב והיושר, ונשמות של "תוהו" - כאלו שאינן הולכות בדרך זו. "תוהו" פירושו - דבר שעוד לא נגמר התפתחותו, והוא עומד בגולמיותו. נשמות אלו הינן נשמות גבוהות יותר מהנשמות של ה"תיקון", והן לא מסתפקות בדברים המוגבלים שיש בעולם, אלא דורשות הרבה יותר. ומאחר שאינן מוצאות מבוקשן - הן מרגישות 'כלואות' בתוך תנאים המגבילים אותן, וזה מביא אותן לייאוש וכעס, ומתוך כך גם לרשע והרס מה שקיים. נשמות תוססות אלו - באות לידי ביטוי בעזי הפנים שבדור.
הרב הראל כהן | י"א אדר תשפ"ה

סיום "חכם עדיף מנביא" והקדמה ל"הנשמות של עולם התוהו"
אורות, זרעונים, חכם עדיף מנביא, הנשמות של עולם התוהו
מקבילות לדברי הרב במאמר "חכם עדיף מנביא" - שפרטי התורה צריכים להיות מחוברים לכללים, לרעיון הגדול העומד בשורשם, ורק באופן זה הם יקבלו את מלוא משמעותם. וזהו מעין היחס של תורה ונבואה | הקדמה למאמר הבא - "הנשמות של עולם התוהו".
הרב הראל כהן | ה' אדר תשפ"ה

התורה לעומת הנבואה, בזמן הגלות ובאחרית הימים
אורות, זרעונים, חכם עדיף מנביא, עמ' קכא
נבואת משה, שהיתה באספקלריא המאירה, היה בכוחה לכלול גם ההליכה הכללית הדרך ה' ועזיבת החטאים, וגם את הדקדוק שמעשי של המצוות. אמנם, "לא קם נביא עוד בישראל כמשה", ונבואת שאר הנביאים אינה באותה המדרגה, ואין בכוחה לכלול את שני הדברים. ומשום כך, הקשר שלנו עם הקב"ה נעשה בשני צינורות: דרך התורה, ודרך הנבואה. ואת הדקדוק המעשי, שהנבואה לא היתה יכולה לחזק - באה התורה וחזקה, ע"י העמדת תלמידים ושינון פרטי ההלכות. ואמנם במשך הזמן, העיסוק בתורה החל להתגבר על העיסוק בנבואה, ולאחר הסתלקות הנבואה - התחילה דרך עבודת ה' הכללית להופיע פחות ופחות, עד שנעלמה, בגלל העיסוק בפרטים. ואמנם, באחרית הימים הנבואה תחל להופיע שוב, ויווצר מצב של 'רתיעה' מהפרטים. אך זה יביא למצב מתוקן, שהנבואה תכיר בערך של הדקדוק המעשי.
הרב הראל כהן | כ"ח שבט תשפ"ה

פעולת הנבואה לעומת פעולת המצוות המעשיות
אורות, זרעונים, חכם עדיף מנביא
בתרבות העולמית הכללית ישנם אנשי רוח וחזון, וישנם אנשי מעשה, ואי אפשר לאלו בלא אלו: ללא אנשי מעשה - לא יהיה כלום, וללא אנשי החזון והאידאלים - החיים יהיו יבשים, מבלי מוטיבציה לפעול. ביחס דומה, זוהי הנבואה לעומת ההלכה המעשית המדוקדקת. הנבואה מעצימה את דרך הישר ומוחה כנגד הקלקולים. המצוות המעשיות, לעומת זאת, ע"י קיומן - מופיע הנעם הפנימי שבהן, וכך נמנעים החטאים הגדולים, וע"י עזיבתן - נוצרת הידרדרות. ואין בכח הנבואה לעשות את מה שעושות המצוות המעשיות המדוקדקות.
הרב הראל כהן | כ' שבט תשפ"ה

מנוחת הנפש - בראיית העולם כהופעה אלוקית
אורות, זרעונים, צמאון לא-ל חי, עמ' קכ
אי אפשר לתפוס את הקב"ה עצמו, שהרי 'לית מחשבה תפיסא ביה'. א"כ, כיצד הנשמה תוכל להגיע למנוחה? התשובה היא, ע"י מבט חדש על המציאות לכל פרטיה במבט חדש וכולל - לראות איך שהכל הוא הופעת ה' בעולם. זהו מבט שמחבר את הכל אל מקור החיים, הקב"ה, וזה נותן לנשמה את מנוחתה.
הרב הראל כהן | י"ג שבט תשפ"ה

מנוחת הנפש - בקרבת ה', אך כיצד זה אפשרי?
אורות, זרעונים, צמאון לא-ל חי, עמ' קיט-קכ
מנוחת הרוח היא רק בקרבת אלוקים, אולם, כיצד אפשר בכלל להגיע לזה? הרי האלוקים הוא למעלה מכל תפיסתנו! הרב מתאר, שכשהנשמה משתוקקת לאור האלוקי - כל העולם נראה בעיניה כמו בית צר, צינוק, והיא מחפשת מה שהוא מעבר לכוחותיה, וזה גורם גם לרצון להחלש. אמנם, הדרך להפגש עם האלוקות - היא להפגש עם הופעות ה' בעולם. מי שמסתכל בהסתכלות כללית - רואה את הופעת ה' בכל דבר, קטן וגדול. זה נותן מנוחה לנפש. אמנם, לפעמים מופיעה 'הברקה' של השתוקקות אל מה שמעבר, אך זה מצב זמני, ואחריו אנו חוזרים למצב הקודם.
הרב הראל כהן | ו' שבט תשפ"ה

שלוות האדם - רק ע"י קרבת אלוקים
אורות, זרעונים, צמאון לא-ל חי, עמ' קיט
הבסיס האיתן של האדם - זוהי קרבת ה'. כל כוחות חייו של האדם דורשים זאת, ורק כך הם יבואו לידי ביטוי באופן שלם. ללא זה, האדם לא יידע שלוה. גם אם במשך זמן מסוים האדם לא יחפש את קרבת אלוקים, בסופו של דבר רוחו תפרוץ ותדרוש זאת בעוצמה, שתטלטל את האדם.
הרב הראל כהן | כ"ח טבת תשפ"ה

הקדמה ל'זרעונים'
אורות, זרעונים
הקדמה ורקע לכתיבת המאמרים
הרב הראל כהן | כ"א טבת תשפ"ה

סיכום וחזרת התלמידים - על כל 'למהלך האידאות בישראל'
אורות, למהלך האידאות בישראל, עמ' קב-קיח
שיעור מיוחד - חזרה וסיכום מקיף על כל "למהלך האידאות בישראל". נאמר ע"י הרב הראל כהן ותלמידי השיעור.
הרב הראל כהן | י"ד טבת תשפ"ה

פנימיות התורה בדור התחיה
אורות, למהלך האידאות בישראל, עמ' קיז-קיח
כל זמן שלא היה חיבור בין האידיאה הלאומית לאידאה האלוקית – רזי התורה היו יכולים להימסר רק ליחידי סגולה, באופן נסתר. אבל עכשיו בדור התחיה המצב הוא שונה, וסתרי התורה צריכים להיגלות, ועל ידי כך תבוא תחיית ישראל.
הרב הראל כהן | ז' טבת תשפ"ה

יחס היחיד לכלל בזמן התחיה
אורות, למהלך האידאות בישראל, עמ' קיז
בזמן התחיה, עבודת ה' נעשית מתוך חיבור לכלל ישראל. וזה מביא לרצון להיות קשורים בארץ ישראל, שהיא המקום המתאים לכך. וע"י התאחדות האור האלוקי בלאומיות - ישובו אלה שהתרחקו, והאומה תתרומם.
הרב הראל כהן | כ"ג כסלו תשפ"ה

השמחה בהתאחדות האידאות
אורות, למהלך האידאות בישראל, עמ' קטז - קיז
בזמן הגאולה, יתאחדו האידאות האלוקית והלאומית, וזה יביא לשמחה לאחר שהיה צער מסוים בחורבן הגלות וביציאה ממקום הנוחות המצומצמת - ה'שטייטל'. התאחדות האידאות תביא להכרה במשמעות של כל המצוות המעשיות ודקדוקיהן - גם המצוות השכליות, ובעיקר - המצוות השמעיות.
הרב הראל כהן | ט"ז כסלו תשפ"ה

סיום הגלות ואיחוד האידאות
אורות, למהלך האידאות בישראל, עמ' קטו - קטז
בגלות הקשה, עמ"י לא עסק בענייניו הלאומיים, וזה אפשר לו להעמיק בצד הרוחני. ועתה, בזמן הגאולה, עמ"י שואף לחזור ללאומיותו, וזו בעצם שאיפה לחזור לאלוקיו. וזהו חיבור חוזר של האידאה האלוקית עם האידאה הלאומית.
הרב הראל כהן | ט' כסלו תשפ"ה

פעולתה החיובית של הגלות
אורות, למהלך האידאות בישראל, עמ' קטו
לצד החיסרון שבגלות, נוצר דבר טוב: ביטול המרכז הלאומי של ישראל בארצו, ע"י הגלות, הפסיק את המחשבה המוטעית, שרק ישראל בארצם צריכים להכיר בשם ה'. עמ"י בא במגע עם האומות, וגרם לעולם להיות מתוקן יותר. והשפעה זו, של ישראל על העולם - היא חלק משלמותם ותיקונם.
הרב הראל כהן | ב' כסלו תשפ"ה

התרחקות האנושות מהאידאה ה"דתית"
למהלך האידאות בישראל, עמ' קיד-קטו
לאחר שהאידאה האלוקית הפכה ל"דתית", והאידאה הלאומית של ישראל התפרקה, נעשו נסיונות לשלב בין האידאות, אך הם כשלו. וככל שהאנושות מתבכרת, היא מנסה להשתחרר יותר מעול ומחובות. וכשהאידאה האלוקית נמצאת במצב "דתי", שאינו מתאים לטבע החיים - האנושות מנסה להתנתק ממנה. אך בסופו של דבר, התנתקות זו תביא למצב חדש ואידאלי.
הרב הראל כהן | כ"ה חשון תשפ"ה
