בית הכנסת הגדול ברומא

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת הגדול של רומא,מקור:ויקישיתוף, צילם Slav
בשני הבולים נראית חזית בית הכנסת. באחד הבולים נראה גם עיטור מתוך בית הכנסת ובו המילה ונרוממה - תהילים ל"ד, ד
פנים בית הכנסת , מקור:ויקישיתוף, צילם Slav

בית הכנסת הגדול של רומא (באיטלקית: Tempio Maggiore di Roma) הוא בית הכנסת הגדול בעיר רומא שבאיטליה. באסרו חג הסוכות, ב-9 באוקטובר 1982, הוטלה פצצה בכניסה לבית הכנסת: סטפנו צ'אקה (Stefano Tachè), בן שנתיים, נרצח, ו-40 איש אחרים נפצעו בפיגוע זה של אש"ף. לוח לזכרו הוצב בכניסה לבית הכנסת.

בית כנסת בעל סגנון נאו-אשורי ובעל תוכנית נאו-ביזנטית וחזות כללית נאו-קלאסית. הכיפה של בית הכנסת ניתנת לזיהוי מכל חלקי העיר.

הקמת המבנה[עריכה]

בית הכנסת נחנך ב-28 ביולי 1904. שבועות אחדות קודם לחנוכתו ביקר בבית הכנסת, מלך איטליה, ויטוריו עמנואל השלישי (Vittorio Emanuele III). שלט הזכרון בסגנונו המליצי המבטא את הרגשות של יהודי רומא נקבע באולם הכניסה לבית הכנסת. כך הצליחו יהודי רומא להכריז על עלייתם "מבירא עמיקתא לאיגרא רמא" וחרטו בכתובת האבן:

"ביום 2 ביולי 1904, תוך כדי ביטוי מזהיר של (הכרה של) מלוא הזכויות האזרחיות (של יהודי איטליה), ביקר בהיכל זה, שהוקם לכבוד האל באותו רובע (TRASTEVERE) בגטו האומלל בו חיו בסגר (מאות שנים) יהודי רומא - בו הריעו (לכבוד ) השחר החדש (ליהודים ברומא ובאיטליה כולה) ביום 20 לספטמבר 1870 כאזרחי איטליה. לזכרון נצח ה"אוניברסיטה" (מועצת הקהילה) הציבה (לוח זכרון זה) ".

המבנה הקודם של בתי הכנסת שירת את יהודי רומא עד שנת 1893. היו בו חמישה בתי כנסת עבור כל אחת מהעידות שהיו בעיר. המבנה הישן ניזוק קשה בשריפה שפרצה בו בשנת 1893 ונהרס סופית התוכניות בניין העיר. שרידים שניצלו מבית הכנסת, כולל ארונות הקודש, מצויים היום בבית הכנסת החדש. בתמונה משמאל, אפשר להבחין במסע שהוביל שרידים אלה אל בית הכנסת החדש. בשטח שהתפנה מצויה כיכר הנושאת את שם בתי הכנסת, כיכר חמשת בתי הכנסת (Piazza dell Cinque Scole).

אירועים במבנה[עריכה]

בכניסה למבנה מצד נהר הטיבר, מצויים לוחות זיכרון ליהודים שנרצחו בשואה וחיילים היהודים שנפלו במלחמת העולם הראשונה.

ב- באפריל 1986 ביקר האפיפיור בבית הכנסת, והתפלל עם הרב אליה טואף - הרב הראשי הקודם של העיר רומא. ביקור זה היה הביקור הראשון של אפיפיור בבית כנסת . בהתאם לנוהג של יהודי איטליה, אם בית הכנסת אינו כולל ספרי תורה בהיכל, הוא אינו מקום קדוש. ולכן, בטרם בקר האפיפיור בבית הכנסת הוצאו ממנו ספרי התורה.

בית הכנסת משמש לתפילה (על פי מנהג איטליה). בית כנסת נוסף, בקומת הקרקע, התפילה בו היא כמנהג יהודי קטלניה. בית הכנסת מהווה מרכז קהילתי לקהילה היהודית של רומא (la Comunità Ebraica di Roma). במבנה מצויים משרדי הרבנות הראשית של רומא וכן המוזיאון היהודי של רומא. באמצעות הכניסה למזיאון ניתן לבקר בבית הכנסת במועדים בהם לא מתקיימת תפילה.

המוזיאון היהודי ברומא שוכן בתוך בית הכנסת הגדול ברומא, שנבנה בתחילת המאה ה-20 ובתוך שטחו נמצא גם בית הכנסת הספרדי.

הוא נפתח בפעם הראשונה בשנת 1960 על מנת להציג את אוספי הקהילה היהודית ברומא שכללו בעיקר עבודות נפחות וטקסטיל מרחבי אירופה מהמאות ה-17 וה-18 וכמו כן גילופי שיש שהצליחו להנצל מבתי כנסת ישנים שנהרסו בגטו. התווספו תצוגות חדשות (בשנת 2005) המעשירות את הרקע התרבותי של הקהילה, הקשר היהודי-רומאי, המנהגים והחגים היהודיים. אפשר למצוא במוזיאון היהודי ברומא העתקים של צו האפיפיור להסגר היהודים בגטו וכן שרידים ממחנות הריכוז הנאצים. מוקרן במוזיאון שנמצא בתוך בית הכנסת היהודי ברומא סרטון של 35 דק' המתאר לפרטי פרטים את התקופות המאוחרות יותר: 'כוכב על נהר הטיבר, היהודים הרומאים מהשחרור ועד ימינו.

תמונות מבית הכנסת[עריכה]

לקריאה נוספת[עריכה]

  • B. Migliau and M. Procaccia, Lazio Jewish Itineraries , Marsilio Regione Lazio, 2001.
  • אטיליו מילאנו, תרגמה מאיטלקית: דינה מילאנו, גיטו רומא, הוצאת ספרית מעריב, תשנ"ב.
  • לוצ'יאנו טאס, יהודי איטליה, ספרית מעריב, 1978.
  • בצלאל רות, תולדות היהודים באיטליה,הוצאת מסדה תל אביב, 1962.
  • יעקב פינקרפלד, בתי הכנסת באיטליה, מוסד ביאליק, ירושלים, תשי"ד


קישורים חיצוניים[עריכה]