בית הכנסת המשוחזר בוורצ'לי

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: קובץ חסר
בית הכנסת - צילום מלפני מלחמת העולם השנייה
בית הכנסת בוורצ'ילי, 1909. נכון ל-2007, נשמר מראהו.
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: קובץ חסר
פנים בית הכנסת 2009 מוקד - פורטל יהודי איטליה

בית הכנסת המשוחזר בוורצ'לי (Vercelli) הוא אחד מבתי הכנסת היפים של יהדות פיימונטה. הוא נמצא בתהליך שיחזור שטרם הסתיים. ארון הקודש ןחלק מהריהוט כבר שוחזר. המטרה היא להשלים את שיחזור בית הכנסת והפיכתו למרכז להפצת תרבות יהודית לבני העיר והסביבה.

תרומות לשיחזור בית הכנסת התקבלו מקרנות ממשלתיים, המעודדים את שימור המורשת היהודית וכן תרומות ממוסדות בנקאיים. כבר היום הוא מוקד לביקורים של תלמידי בית בתי הספר לא-יהודיים, אשר בהזדמנות זו שומעים גם פרטים על הדת היהודים ועל עם ישראל. וזאת, בעיר שנותרו בה רק יהודים בודדים. השלמת שיקום בית הכנסת נמצא ברשימת העדיפויות לביצוע שנערכה על-ידי "איגוד הקהילות היהודיות באיטליה" במסגרת מסע ההסברה לשיקום "נכסים לשימור" (Beni da salvare).

תולדות בית הכנסת[עריכה]

בית הכנסת במקורו של אשכנזי. הוא נחנך בשנת 1878. ניתן להבחין בו את אחת הדוגמאות הטיפוסיות של השאיפה למונומנטליות באדריכלות החוץ של בתי הכנסת, שאיפה שהתעוררה עם שחרורו היהודים מהגטאות.

המבנה בנוי בסגנון אדריכלות מורית כמו בית הכנסת הגדול של פירנצה שנחנך ארבע שנים אחריו, רק בשנת 1882 . אפשר להבחין זאת היטב במבנה החזיתות (ראו תמונה).

החזית מחולקת על-ידי על-ידי שש אומנות תמירות, המסתיימות בצריחים "דמוי בצל". הכיפות מחודדות ומזכירות מבנים איסלמים דומים. מעל האקדות-הכניסה ומעל החלונות נבנו קשתות מאוריות "דמויות פרסה". בחלקה העליון של החזית, יש יציע צר ועדין, המזכיר את הסגנון הרומאני של ימי הביניים.

הבניין, אף על-פי שהחזית שלו היא בעלת פרופורציה נאה ושקולה, אינו משקף את צורתו של המבנה בכללו. האולם המרכזי, שהוא חלל מרכזי ביסודו ומעליו כיפת-תוף גדולה, אינו מתקש באופו אורכ\גני עם החזית. גם הכיפה היא נסתרת, מאחורי החזית ואינה ניראת לעובר ברחוב.

האדריכל של בית הכנסת היה מרקו טְרֵוֱוס (Marco Treves), אשר תכנן לאחר מכם את בית הכנסת בפירנצה. בית הכנסת תוכנן עבור קהילה שמנתה אז 600 נפש.

התצוגה[עריכה]

בצמוד לבית הכנסת יש אולם תוגה ובו מסמכים של הקהילה מהמאה ה-16. כמו כן הוא מציג תשמישי קדושה עתיקים שנותרו ברשות יהודי העיר .

לקריאה נוספת[עריכה]

  • יעקב פינקרפלד, בתי הכנסת באיטליה, "מוסד ביאליק", ירושלים, תשי"ד
  • In Piedmont Sixteen Synagogues, בהוצאת הקהילה היהודית בטורינו.
  • Annie Sacerdoti,Guida All'Italia Ebraica,Marietti, Casale Monferrato,1986

קישורים חיצוניים[עריכה]

בית הכנסת היום[עריכה]

" שיפוצי בית הכנסת החלו לפני עשר שנים ועדין לא הסתיימו, לאחר ששלושים שנה לא ניתן היה לבקר בו בשל מצבו" - לוצ'יה, מזכירת הקהילה