פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט עה ב
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ב[עריכה]
מנה לי בידך, אין לך בידי אלא חמשים, חייב לישבע מן התורה שאינו חייב לו אלא חמשים, ונותן החמשים שהודה. ואם יש אחר שמסייעו, יש אומרים שפוטרו משבועה (מהר"ם,רא"ש), ויש אומרים שאינו פוטרו (רמב"ם,ר' יונה) (וע"ל סימן פ"ז סעיף ו').
עד המסייע: מהר"ם,תוס',רא"ש[1]: עד המסייע פוטר משבועה. המהר"ם הוכיח כן מהדרשה "לכל עוון ולכל חטאת אינו קם אבל קם הוא לשבועה", משמע בין לחיוב שבועה בין לפטור. ועוד שכח המוחזק גדול יותר, וא"כ אם יכול לחייב המוחזק כדי להוציא ממנו ממון כ"ש שיכול לפטור המוחזק.
רמב"ם,ר' יונה: אינו פוטר משבועה. יש שהוכיחו כן מהדין ששומר שמסר לשומר חייב מטעם שלא מהימן ליה לשבועה, משמע שהשומר השני לא פוטר את הראשון משבועה ע"י שמסייעו בעדותו. הרא"ש מיישב ששם כיוון שהראשון לא יודע מה אירע השבועה מיד גורמת לממון, ועד המסייע אינו פוטר מממון.
שו"ת רשב"א: בשבועה דרבנן פוטר ובשבועה דאורייתא אינו פוטר.
שו"ע: י"א שפוטר וי"א שאינו פוטר.
טור,רמ"א: פוטר. בד"מ כאן וברמ"א בסימן פז,ו.
בסימן פז,ו הביא הרמ"א דינים נוספים לגבי עד המסייע, וביניהם שכְּתָב המסייע גם פוטר (מהרי"ק), וכן שמי שדינו להישבע וליטול, העד מסייעו ונוטל ללא שבועה (תשו' מיימון).
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ תוד"ה ולחזי בב"מ ב,ב; המהר"ם והרא"ש שם בסי' ג