פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קכב ד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קכב ד

סעיף ד[עריכה]

המרשה את חבירו להוציא את שלו מיד המחזיק בו, צריך ליקח לו, בקנין, שהרשהו (רמב"ם), וצריך לכתוב לו: דון וזכה ואפיק לנפשך (או שאר לשון כדומה לזה) (ב"י בשם הרשב"א). ואם לא כתב כן, אם ירצה המחזיק לא ישיב לו דבר, שיאמר לו: לאו בעל דברים דידי את (ב"ק ע,א) (כ"כ הרא"ש פ' מרובה ופשוט הוא דאין חולק ולא כב"ח שכתב דהרמ"ה שהביא הטור באחרונה חולק ע"ש). ומיהו אפילו לא כתב לו כן, ונתן המחזיק מה שבידו ליד המורשה, ונאבד, פטור, דלא גרע משליח שעשאו בעדים (טור).

קנין המועיל בהרשאה: רמב"ם: צריך להקנות למורשה את הממון שיש לו ביד פלוני.

רמ"ה,רא"ש: אין צריך להקנות את גוף הממון אלא רק לעשותו שליח, ולכן אין צורך בקנין המועיל.

ב"י: הרמב"ם מודה לרמ"ה, שאין צורך דוקא בקנין המועיל. ומה שכתב שצריך קנין אגב זה במקנה ממש ולא במרשה.

טור,ש"ך: הרמב"ם חולק, ולדעתו אי אפשר לעשות בהרשאה קנין שאינו מועיל בגוף הממון. הש"ך כתב שהמקור לרמב"ם הוא מב"ק קד,ב שר' אבא נזקק להקנות באגב ולא הסתפק בהרשאה עם קנין סודר, ואילו הב"י לא הביא מקור זה כיוון שלדעתו אי"צ קנין המועיל, ולכן כתב שמקורו כנראה מב"ק ע,א שיש דעה הסוברת שהמורשה נחשב כשותף[1]. וכתב הש"ך שמ"מ לדידן לאחר תקנת הגאונים המובאת בסימן קכג,א קיי"ל שאי"צ להקנות גוף הממון.

ראה הערה לעיל בסע' ב, שנראה שלדעת השו"ע שליח הבא ליטול ממון זקוק להרשאה עם קנין המועיל, כדי לפתור את חשש המוות (ובכך עסקה הגמ' בדף קד,ב), ואילו בשליח הבא לדון עימו בבי"ד מספיק הרשאה עם קנין כלשהו, כדי שלא יוכל לומר לו לבדד"א[2] (ובכך עסקה הגמ' בדף ע,א). וכתבנו, שלפי"ז יתכן שאם הנתבע יתחייב בדין, מ"מ לא יהיה חייב לשלוח בידו המעות, משום חשש מוות[3]. יש להעיר שהש"ך לא הבין כך בדעת השו"ע, אלא הבין שלדעתו בכל ענין אין צורך בקנין המועיל, שהרי הקשה עליו מדברי הרמב"ם לגבי מלווה. הצדק ומשפט[4] כתב שאמנם ס"ל כרמב"ם לענין התקנה, אולם כבר כתב הב"י שנהגו להרשות גם במלווה ע"פ, וא"כ למעשה כיוון שהולכים אחר המנהג א"א לומר קים לי כרמב"ם.

סיכום כללי לגבי הרשאה - מצאנו ארבע שיטות עקרוניות לגבי הרשאה:

ש"ך ברמב"ם: הרשאה מועילה רק עם קנין המועיל, ויש לכך תוקף כמכירה גמורה שמוות לא מבטלה (אולם המרשה יכול לבטל).

ש"ך ברא"ש: יש הרשאה עם קנין שאינו מועיל ומוות מבטלה, ויש עם קנין המועיל ולכך תוקף כמכירה גמורה ומוות אינו מבטלה. וכתב שאולי גם הרמ"א מודה לזה, ורק לכתחילה לא יתן אם יודע שמת. בהתאם לכך סובר הש"ך לקמן סע' ו, שאם עשו קנין המועיל, יכול המורשה לתפוס לעצמו.

סמ"ע ברא"ש וברמ"א: אין הבדל בין הרשאה עם קנין המועיל לקנין שאינו מועיל, ולשניהם אין תוקף של מכירה גמורה ומוות מבטלה. כיוון שכתב לשון הרשאה ודאי כוונתו היתה על דעת כן. וכן לקמן סובר שהמורשה לא יכול לתפוס לעצמו, אפי' כשעשו קנין המועיל.

השו"ע לענ"ד: הרשאה לצורך לקיחת מעות מועילה רק עם קנין המועיל, ויש לכך תוקף כמכירה גמורה שמוות לא מבטלה, והרשאה לצורך עמידה בדין אינה זקוקה לקנין המועיל[5].

יש להעיר שלדעת בעה"ת והעיטור, מוות אינו מבטל שליחות, וא"כ המוות אינו מדד לתוקף ההרשאה משום שלעולם ההרשאה אינה בטילה מחמת עצם השליחות, אולם שאר השיטות חלוקות עליהם.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. נראה ראייתו, שאמנם להלכה לא קיי"ל שהוא כשותף, אך לא נראה שיש פער כ"כ גדול בין הדעות, שיש הסוברים שעושים קנין ויש הסוברים שכלל לא, אמנם אם נאמר שעושים קנין, אע"פ שעדיין יוצא שנחלקו אם צריך קנין המועיל או קנין כלשהו, זהו כבר פער קטן יותר.
  2. כתבנו שם שיש לכאורה סתירה בדברי הב"י, כי מצד אחד כתב שהרמב"ם מודה לרמ"ה, ומצד שני הביא את דברי הרמב"ם שלהרשאה במלווה אין תוקף גמור של הרשאה, כיוון שא"א לעשות קנין המועיל במלווה, ומשמע במפורש מרמב"ם זה שיש צורך בקנין המועיל. מלבד סתירה זועקת זו, קשה מה הרווח לשיטת השו"ע בהרשאה, הרי הוא פוסק כעיטור שאפילו ללא הרשאה אין חשש של ביטול, משום שאם לא ידע ונתן פטור, ולגבי מיתה סובר שאפילו בהרשאה חייב גם כשלא ידע ונתן. ולדברינו יובן, כי אכן לגבי נתינת כסף בידי השליח אין הבדל, ולכן הגמ' בב"ק קד,ב שעוסקת בנתינת כסף יעצה לעשות הרשאה בקנין גמור ולא הסתפקה בהרשאה רגילה כזו המופיעה בדף ע,א. מטרתה של ההרשאה הרגילה הוא כאשר אדם רוצה ששליחו יתבע את הלווה לדין, ולצורך כך כנראה שלא מספיק למנות שליח אלא זקוקים להרשאה, אחרת יכול לומר לבדד"א.
  3. לגבי היכולת לדון בלי לקחת את המעות, מצאנו מחלוקת בסי' עז,ט. הסמ"ע שם כתב לגבי הלווה משני שותפים שאע"פ שאחד המלווים לא יכול לדרוש מהלווה לפרוע את חלקו, אם שותפו בעיר אחרת, מ"מ יכול לדון עימו על חלקו. הש"ך חלק וכתב, שאם לא יהא חייב לתת לו, יכול לומר לו שאין טעם לדון, כיוון שסו"ס לא יצטרך לתת לו אף אם יתחייב בדין. אמנם בסימן קכג,ד הש"ך מחדש שמורשה שמינה מורשה אחר ללא רשות, אין השני יכול לחייב את הנתבע לדון אף בלא לתת את המעות, למרות שלכאורה לא שייכת הסברא אין רצוני שיהא פקדוני ביד אחר, משום שיכול הנתבע לומר שהמרשה מסתמא לא עשאו שליח כלל בגלל הסברא שאין רצונו שיהא פקדונו ביד אחר, ויש לתמוה מדוע לא נימק ע"פ שיטתו, שאם לא יכול לקחת ממנו המעות, גם לא יכול לדרוש ממנו לדון עימו.
  4. הו"ד בספר דיני ממונות (הרב עזרא בצרי) שער ז פרק ב הערה 1.
  5. ובדעת הרא"ש כתב בבה"ב כסמ"ע, שהמוות מבטל גם הרשאה עם קנין המועיל, ואילו בב"י הביא את הבנת הטור ברא"ש שאינו מבטל, וכן כתב בב"י שאין השליח יכול לתפוס.