פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קלד א

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קלד א

סעיף א[עריכה]

האומן, בדבר שהוא אומן, אין לו חזקה בכלים שתחת ידו, אחד כלים העשויים להשאיל ולהשכיר, ואחד שאר כלים. כיצד, ראה כליו ביד האומן, והביא עדים שהם יודעים שהכלים שלו, הוא טוען ואומר: לתקן נתתיו לך, והאומן אומר: לא בא לידי אלא במכירה, או מתנה, או שטען: אתה נתתו לי, אתה מכרתו לי אחר שבא לידי לתקנו, אע"פ שמסרו לו שלא בפני עדים, ואפילו אם שהה ביד האומן כמה שניםא, בעל הכלי נאמן, ומוציאין אותו מיד האומן, וישבע בעל הכלי היסת על טענתו (ב"ב מה,א). ואם לא ראה הכלי ביד האומן, אלא טען: כלי פלוני נתתי לו לתקן, והאומן אומר: החזרתיו ומכרתו, או נתתו לי במתנה, (או לקוח הוא בידי) (טור ס"ב), האומן נשבע היסת, ונפטר, מתוך שיכול לומר: לא היו דברים מעולםב (גאונים,רמב"ם,רא"ש).

א. כשהיה ביד האומן כמה שנים: רשב"א,רי"ו: בעל הכלי אינו נאמן.

טור,שו"ע: אפילו בכך נאמן.

ב. כשאין עדי ראייה: רי"ף,ר"ת: בכל זאת האומן לא נאמן במיגו דהחזרתי. רבה אמר שאין האומן נאמן דוקא כשיש עדים שנתן לו ע"מ לתקנו, והקשה אביי שאם כן צריך להוסיף שגם דוקא כשיש עדי ראייה. משמע מכך שלדעת אביי עצמו אין צורך בעדי ראייה והאומן אינו נאמן אפילו במקרה שיש לו מיגו. המלחמות מנמק זאת, שזוהי תקנה כדי שלא יהא כל אומן יכול לטעון שהכלים שלו, ואז אף אחד לא ירצה לתת כליו לאומן. שאר הראשונים הסבירו את הגמרא שודאי גם לאביי נאמן כשאין עדי ראייה, ואביי הקשה על כך שרבה הדגיש רק שצריך עדי נתינה ומשמע מכך שאינו מצריך עדי ראייה.

גאונים,רמב"ם,רא"ש,שו"ע: האומן נאמן במיגו דהחזרתי.

כשבעל הכלי טוען שהשאילם לאומן: סמ"ע: אינו נאמן במיגו דנתתי לתקן, כיוון שזהו מיגו להוציא.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.