פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קנג ו
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ו[עריכה]
הרוצה להוציא צנור על חצר חבירו כדי שיקלח שם המים, או שעשה מזחילה (פי' צנור גדול שהמים עוברים בו) על כתלו כדי שיהיו המים נזחלים ויורדים לחצר חבירו, בעל החצר מעכב עליו. ואם לא מיחה בו, החזיק זה בצנור. (ויש אומרים דגם בחזקה זו בעינן חזקה שלשה שנים וטענהא, ובלא זה לא מקרי חזקה) (טור וב"י בשם רשב"ם ורשב"א). רצה אח"כ לסתום הצנור, בעל החצר מעכב עליו, שכשם שהחזיק בעל הגג לשפוך מימיו לחצר חבירו, כך החזיקב בעל החצר שיהיו מימי גגו של חבירו באים אצלו לרשותוג (נט,א). הגה: (טור ס"ך וב"י בשם רשב"א ורשב"ם) מיהו אם סתר בעל הגג, וראה זה ושתק, אבד זכותו, דהוי מחילה מידד, כדאמרינן לגבי סתימת חלון (רשב"א סי' אלף קל"ג), (נ"י). וכן אם סילק בעל הגג מרזב שלו בדרך מחילה, מיד הוי מחילה ואינו יכול להחזירה. אבל אם נפל הכותל ועמד כך שנים הרבה, יכול לחזור ולבנות אימתי שירצה עם המרזבה. ואם עשה בעל החצר מעשה שנראה שאינו רוצה המרזב, וראה זה ושתק, הוי מחילהד (תשובת רשב"א אלף קל"ג).
א. נתיבות – בסי' קמט נאמר שבחופר בורות הוי חזקה מיד, וביאר שם הנתיבות דהיינו במקום שמתקן לעצמו ומקלקל לחבירו, ואצלנו בכל זאת צריך ג' שנים כיוון שאין צריך תיקון בגוף החצר אלא רק להסיר את הצינור.
ב. החזיק במי הגג: נתיבות – מקשה שלכאורה אפילו אם יאמר בפירוש שמקנה לו המים ואף יעשה ע"כ קנין לא יועיל שהרי לא הקנה לו גוף הקרקע לענין המים והוי דשלב"ל, ועונה שהקונה מטלטלין במשיכה יכול להתחייב כנגדם בדשלב"ל, וכך כאן כנגד החצר שקונה מתחייב לתת לו המים.
ג. כשרוצה בעל הגג לבנות עלייה: רא"ה,ר"ן,סמ"ע: רשאי לבנות ולהסיר מרזבו.
ריטב"א,נ"י: אינו רשאי.
ד. הוי מחילה: נתיבות – לגבי סתימת חלון כתב הרמ"א קנד,יב שיש מחלוקת אם צריך טענה, ונראה שלכן כתב כאן הרמ"א "כדאמרינן לגבי סתימת חלון", וכוונתו שגם כאן שייכת מחלוקת זו.
ה. המהרא"ש כתב שה"ה למי שירש את החצר לאחר נפילת הכותל, אמנם אם מכרה לאחר כשלא היה שם המרזב אינו יכול לחזור לעשות מרזב, ונראה שהסכים לכך הש"ך (כתב: עיין במהרא"ש), אולם רעק"א כתב שדין זה צ"ע.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.